Karpuzda çökme hastalığı nedir?
(Fusarium spp., Pythium spp., Rhizoctonia spp.) luk sonucu önce yapraklarda daha sonra tüm bitkide çökme meydana gelmektedir. Bu bitkilerin kök boğazını çepeçevre saran şekilde açık ve koyu kahve renkli bir yanıklık ve bazı hallerde ise ayrıca bir zamklaşma görülür.
Kavun karpuza hangi gübre atılır?
Karpuza hangi gübre iyi gelir; Genelde ekimden önce 200 veya 300kg/ha amonyum sülfat verilmektedir. Bitki büyüme döneminde azotça zengin gübreleme yapılmaktadır.
Karpuz verimi nasıl artırılır?
Karpuz verimi nasıl artırılır?
Karpuz bitkisi, derin, su alma oranı iyi ve kumlu topraklarda iyi gelişmektedir. Toprak ve iklim koşulları sağlandığında verim ve ürün kalitesi artmaktadır. Karpuz tohumu ekimi ve fide dikimi ile tarımı yapılmaktadır. Fide ile tarımı yapıldığında verim arttırılmaktadır.
Karpuz ne zaman sulanmaz?
Meyve oluşum dönemine kadar mümkün olduğu kadar az sulama yapmak gerekmektedir. Meyve büyüklüğü 5-6 cm olduktan sonra normal sulama yapılmaya başlanmalıdır.
Karpuz çok Sulanırsa ne olur?
Karpuz fideleri tarlaya şaşırtıldıktan sonra iyi bir can suyu verildiğinde bitkiler uzun süre sulamaya ihtiyaç duymadan gelişme gösterirler. Fideler küçükken fazla sulama yapılırsa gelişmeye olumsuz etki yapar. Meyve oluşum dönemine kadar mümkün olduğu kadar az sulama yapmak gerekir.
Tarlada karpuz neden çatlar?
Tarlada karpuz neden çatlar?
İddialara göre, karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Karpuz fidesi neden solar?
Külleme ile mücadele mildiyö hastalığı ile aynıdır. Solgunluk ve kök çürüklüğü; çimlenme ve çıkışı takiben fide devresinde kök çürüklüğü çökerten hastalığına neden olur, bu devrede hastalığa yakalanan karpuz tohumu ile elde edilen fideler çoğunlukla tamamen kururlar.
Kavun hangi gübreyi sever?
Kavun organik maddesi zengin toprakları sevdiğinden, tarlaya ahır gübresi veya yeşil gübre verilmesi uygun olur. Sonbaharda pulluk veya diskaro altına, toprak ağır ise dekara 4-6 ton, toprak kumlu ise dekara 6-8 ton ahır gübresi verilerek karıştırılmalıdır.
Karpuz için ne gübresi atmamız gerekiyor?
Karpuz için ne gübresi atmamız gerekiyor?
Gübreleme: Karpuz oldukça fazla gübre istemektedir. İyi bir gübreleme programı için toprak analizi yapılmalıdır. Genelde ekimden önce 200-300kg/ha Di Ammonnium Phosphate (18-46-0) verilir. Bitki büyüme döneminde azotça zengin gübreleme yapılmalıdır.
Karpuz ekiminde hangi gübre kullanılır?
Bir fide kaç karpuz verir?
Bu hem fidenin hava ve çevresel faktörlerden etkilenmesini, hem de örtü altı sıcak ortamlarda fidenin daha çabuk gelişmesini sağlıyormuş. Çiftçimiz; bir fideyi 1.2. liraya satın alıyor, tarlanın dönümüne 340 fide dikiyormuş. 1 kök fideden ortalama 3,5 karpuz üretiyor. Karpuzun ortalama ağırlığı ise 7-8 kg. oluyormuş.
Karpuz ne zaman koparılır?
Karpuz ne zaman koparılır?
Toplam ekim ve hasat süresi tohum ekiminden sonra 90 ile 120 gün arasıdır. Ülkemizde Mayıs ve Eylül ayları arasında hasadı gerçekleşir. Ancak Temmuz ve Ağustos aylarında yaygın olarak bol miktarda bulunur.
Karpuz ne zaman yenir?
Sıcak yaz aylarında hem ferahlatıcı hem de tatlı ve sulu karpuz yemek istiyorsanız Temmuz ve Ağustos aylarında karpuz tüketebilirsiniz. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan karpuz içerisinde A vitamini, B1, B2, B3, B6 vitaminleri ve C vitamini barındırır.
Kavun karpuz sulanır mı?
Meyve oluşum dönemine kadar mümkün olduğu kadar az sulama yapmak gerekir. Meyve büyüklüğü 5-6 cm olduktan sonra normal sulamalar yapılmalıdır. Bu devreden itibaren 15 günde bir sulama yapılmalıdır. Sulamalarda 0-90 cm toprak derinliği tarla kapasitesine getirilmelidir.
Tarladaki karpuzun olduğu nasıl anlaşılır?
Tarladaki karpuzun olduğu nasıl anlaşılır?
Karpuz üzerinde yer alan lekelerin beyaz renkte olmaması gerekiyor. Toprağa değen kısmının beyaz renkte olması, karpuzun daha olgunlaşmamış olduğunu gösterir. Sarı ve kremsi bir renk olması, karpuzun olgunlaştığını ve tatlılaştığını gösteriyor. Karpuzların parlak olup olmaması da dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Kavun ne zaman sulanır?
Kavunun yatay kökleri hafif topraklarda 20-25 cm derinlikte yayıldığından bu tip topraklar daha sık sulanmalı ve her sulamada kök derinliğine inilmelidir. Toprak sıcaklığını korumak için çimlenmeden çiçeklenmeye hatta ilk meyve tutumuna kadar sulamadan kaçınılmalı 10–15 günde bir sulama yapılır.
1 dönüm karpuz ne kadar kazandırır?
Dekara 3-10 ton verim alındığını aktaran Tekin, "Erkenci karpuzlarda rekoltemiz biraz daha düşük oluyor. Hasadın ortalarına ve sonlarına doğru üretimimiz dekara 5-10 ton. İlk hasatta karpuz fiyatları 3,50-4 lira arasında seyrederken, tüketim azlığından dolayı fiyat 35-55 kuruşa düştü.
Iyi karpuz nasıl seçilir?
Iyi karpuz nasıl seçilir?
Karpuz seçerken dikkat etmeniz gereken ilk nokta alt kısmının sarı olup olmamasıdır. Karpuzun büyüme aşamasında yere değdiği bölgeye mutlaka bakın. Alt bölge ne kadar sarıysa karpuz o kadar olgunlaşmış ve lezzetlidir.
Tatlı ve sulu karpuz nasıl seçilir?
Çoğu kişi bilmez ancak çiftçiler karpuzu "cinsiyetlerine göre" ayırt ederler. Uzun ve oval karpuzlar erkek olarak bilinirken yuvarlak karpuzlar dişi olarak adlandırılır. Erkek karpuzlar sulu, dişi karpuzlar ise tatlı olur.