Karşı sözcüğünün kökü nedir?
Eski Türkçe karış- "karşı karşıya gelme" fiilinden +I sonekiyle türetilmiştir. Eski Türkçe fiil Eski Türkçe kar- "koymak, katmak, eklemek" fiilinden +Iş- sonekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karşı sözcüğünden evrilmiştir.
Kısa sözcüğü türemiş mi?
Eski Türkçe kıs- fiilinden +gA sonekiyle türetilmiştir.
Adım sözcüğü türemiş mi?
Adım sözcüğü türemiş mi?
Eski Türkçe ātım sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *āt- "açmak, adım atmak" fiilinden +Im sonekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Nerede kelimesinin kökü?
Arapça ḥys̠ kökünden gelen ḥays̠iyyat حيثيّة "1. bakış açısı, bakım, 2. neredelik, her yerdelik, 3. toplumsal itibar, şeref, statü" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ḥays̠ حيث "yer veya neden belirten bağlaç, nerede, nasıl ki, bundan ötürü" sözcüğünün masdarıdır.
Karşı kelimesinin anlamı nedir?
Karşı kelimesi Türkçe'de "karşı karşıya gelme" anlamına gelir. Eski Türkçe karış- "karşı karşıya gelme" fiilinden +I sonekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karşı sözcüğünden evrilmiştir.
Arkadaş kelimesinin kökü nedir?
Arkadaş kelimesinin kökü nedir?
Nişanyan'a göre arkadaş Farsça همپشت /hempuşt/ sözcüğünün birebir çevirisidir. Buna göre arkadaş birbirine arka (destek) olan insanları ifade etmek üzere arka isim köküne ortaklık bildiren +daş ekinin getirilmesiyle türetilmiştir.
Kaplamak kelimesinin kökü nedir?
Dilimizde 'Kap' kök sözcüğü "kapayan, örten, kaplayan" anlamlarında hem Kap- Kacak (Tencere), Kapak, Kapı şekillerinde isim olarak, hem Kapamak, Kaplamak, Kapsamak Kapmak fiil şekillerinde kullanılmaktadır. Yani, şapka sözünün kökü de 'kap' kök sözcüğüdür.
Yükselmek kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe yükse- "yükselmek, boy atmak" fiilinden +Ik sonekiyle türetilmiştir. Eski Türkçe fiil Eski Türkçe yüksek sözcüğünden evrilmiştir.
Ayrılmak kökü nedir?
Ayrılmak kökü nedir?
Arapça fṣl kökünden gelen infiṣāl إنفصال "ayrılma, bölünme, görevden ayrılma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça faṣala فصل "ayırdı" fiilinin infiˁāl vezni (VII) masdarıdır.
Karşı zıt anlamı nedir?
Karşıt kelimesinin son zıt anlamlı kelimesi aksidir. Aksi kelimesi de karşıt kelimesinin zıt anlamlısı olarak günlük hayat içerisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Sonuç olarak karşıt kelimesinin zıt anlamlı kelimeleri olarak zıt, aykırı ve aksi kelimeleri kullanılabilir.
Karşı kelimesinin eş anlamlısı nedir?
TDK İLE KARŞIT EŞ ANLAMLISI Türk Dil Kurumu'na göre; karşıt eş anlamlısı olarak zıt, aykırı, ayrı ve aksi sözcükleri kullanılır.
Arkadaş Türemiş bir kelime midir?
Arkadaş Türemiş bir kelime midir?
Kökeni. Nişanyan'a göre arkadaş Farsça همپشت /hempuşt/ sözcüğünün birebir çevirisidir. Buna göre arkadaş birbirine arka (destek) olan insanları ifade etmek üzere arka isim köküne ortaklık bildiren +daş ekinin getirilmesiyle türetilmiştir.