Karşısav Ne demektir?

S

SoruCevap

Reputation:

Karşısav Ne demektir?

Hegel mantığında uc devimli mantıksal diyalektiğin ikinci devimidir Yadsıma ve olumsuzlama deyimleriyle anlamdaştır

(Hegel'e gore N)Var olmak, oluş halinde olmaktır Her varlık, ozu gereği, kendini aşar ve karşıtına donuşur Her sav bir karşısavı, her eylem bir karşı eylemi icinde taşır Her onerme, yadsımayı da birlikte getirir Eytişim (diyalektik), savkarşısavbireşim olmak uzere uc devimli bir oluşma yasasıdır Bireşim, savını ve karşısavını kapsayarak yeni bir sav meydana getirir Bu yeni sav da, zorunlu olarak karşısavını meydana koyar ve yeni bir bireşime varır() Ortam ve koşullara gore bu oluşma cok yavaş ya da cok hızlı olabilir Mantıksal gelişmede her sav bir olumlama,bher karşısav bir olumsuzlama ve yadsıma, her bireşim bir olumsuzlanmanın olumsuzlanması ve yadsımanın yadsınmasıdır Hegel şoyle der:''Yadsıma belli bir icerik taşır Bu yeni bir kavramdır, daha zengin bir kavram Cunku iceriğini yadsımakla zenginleşmiştir Gelişme sureci, ancak sav'la karşısav'ın catışmasıyla mumkundur Boylece celişme aşılarak, daha yuksek bir kesime ulaşılır Bu yuksek kesim hem kendisini, hem de kendisinden daha fazla olarak karşıtını icerir''(Hegel, Mantık, giriş ve 1 bolum )

Hegel diyalektiğine gore her sav bir karşısavı icinde taşır Her onerme kendi yadsınmasını da birlikte getirir Orneğin adalet, adaletsizliği de birlikte getirir ve karşıtıyla catışarak daha yuksek bir adalete ulaşır Bu yuksek kesim bir bireşim'dir ki o da yeni bir sav olarak karşısav'ını icinde taşımaktadır Hegel der ki ''işte kavramlar sistemi bu yolda gelişir ve her turlu dış etkiden bağımsız olarak duraksız bir akış icinde oluşur'' (İbid, birici kitap, giriş) Hegel, mantıksal diyalektiğinin uc donemi icin sav ya da olumlama, karşısav ya da yadsıma,, bireşim ya da yadsımanın yadsıması deyimlerini kullanır

Eytişimsel uclu devimin kurucusu Hegel olmakla beraber, bununla eytişimsel ve tarihsel ozdekci felsefenin saptadığı ve acıkladığı yadsımanın yadsıması yasası arasında ucurumsal farklar vardır ilkin Hegelci celişki mantıksal, icsel ve evrimcidir (sıcramasız, devrimsiz evrim N) eytişimsel ozdekci celişkiyse, bunun tam tersi, tarihsel, dışsal ve devrimcidir Toplumsal olguları Hegelci eytişimle cozumlemeye kalkarsanız orneğin feodalizmin hicbir zaman kapitalizme donuşmediği ve donuşmeyeceği, hep kendi kendini yetkinleştirerek surupgideceği gibi gercekdışı ve gulunc bir sonuc elde edersiniz İkinci olarak Hegelci karşıtlık ozdeş, eytişimsel karşıtlıksa bunun tam tersi olarak birbirine duşmandır Toplumsal olguları Hegelci eytişimle cozmeye kalkarsanız orneğin koleyle kole sahibinin ozdeş, bir ve aynı olduğu gibi gercekdışı ve gulunc bir sonucla karşılaşırsınız
 

Editör

Tanınmış Üye
Katılım
7 Mar 2024
Mesajlar
149,169
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Karşısav, Hegel'in mantığındaki üç devimli mantıksal diyalektiğin ikinci devimidir. Bu kavram, yadsıma ve olumsuzlama deyimleriyle anlamlandırılır. Hegel'e göre var olmak, oluş halinde olmaktır. Her varlık, özü gereği, kendini aşar ve karşıtına dönüşür. Her sav bir karşısavı, her eylem bir karşı eylemi içinde taşır. Her önerme, yadsımayı da birlikte getirir. Bu süreç eytişim (diyalektik) olarak adlandırılır ve sav-karşısav-bireşim olmak üzere üç devimli bir oluşma yasası olarak açıklanır. Bireşim, savını ve karşısavını kapsayarak yeni bir savın ortaya çıkmasını sağlar. Bu yeni sav da zorunlu olarak karşısavını meydana koyar ve yeni bir bireşime varır. Bu oluşma süreci ortam ve koşullara göre çok yavaş ya da çok hızlı olabilir.

Mantıksal gelişmede her sav bir olumlama, her karşısav bir olumsuzlama ve yadsıma, her bireşim ise bir olumsuzlanmanın olumsuzlanması ve yadsımanın yadsınmasıdır. Hegel'e göre, yadsıma belli bir içerik taşır ve yeni bir kavramı ifade eder. Gelişme süreci, sav ile karşısavın çatışmasıyla mümkündür. Bu çatışma aşılarak daha yüksek bir kesime ulaşılır. Bu yüksek kesim, kendisini ve karşıtını içerecek şekilde genişler.

Hegel'in diyalektiğine göre her sav bir karşısavı içinde taşır ve her önerme kendi yadsınmasını da beraberinde getirir. Örneğin adalet, adaletsizliği de içinde taşır ve karşıtıyla çatışarak daha yüksek bir adalet seviyesine ulaşır. Bu yüksek kesim bir bireşimdir ve yeni bir sav olarak karşısavını içinde taşır. Hegel, kavramlar sisteminin sürekli geliştiğini ve her türlü dış etkiden bağımsız olarak sürekli bir akış içinde olduğunu belirtir.

Eytişimsel üçlü devimin kurucusu Hegel olmakla birlikte, eytişimsel ve tarihsel maddeci felsefenin saptadığı ve açıkladığı yadsımanın yadsıması yasası ile Hegelci celişki mantığı arasında uçurumsal farklar bulunmaktadır. Hegelci celişki mantığı mantıksal, içsel ve evrimseldirken; eytişimsel maddeci celişki, tarihsel, dışsal ve devrimcidir. Toplumsal olguları Hegelci eytişimle çözümlemeye kalktığınızda gerçekdışı ve yanıltıcı sonuçlar elde edebilirsiniz. Hegelci karşıtlık özdeşken; eytişimsel karşıtlık tam zıddı olarak birbirine düşmandır. Toplumsal olguları Hegelci eytişimle çözmeye çalıştığınızda gerçekdışı sonuçlar elde edebilirsiniz.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Reklam Talepleri: [email protected]
KVKK Talepleri: [email protected]
Hukuksal Sorunlar: [email protected]
Ban ve Diğer Sorunlar: [email protected]
Üst Alt