Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Modoratör

Kasaba ile ilce arasindaki fark nedir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Kasaba ile ilçe arasındaki fark nedir?​

Köy Kanuna göre nüfusu 2 binden daha fazla olan yerleşim yerlerine kasaba denir. Eğer bir yerleşim yerinin nüfusu 20 binden daha fazla ise orası kasaba değil ilçe olarak tanımlanır.

Kasaba ve belde aynı şey mi?​

Kasaba ve belde aynı şey mi?
Kasaba, belde yerleşim birimi köy ile ilçe arasında, iki binle yirmi bin nüfus arasında kalan yerleşim birimlerini kapsar.

Kasaba kim yönetiyor?​

Kasaba kim yönetiyor?
Kasabalar genellikle nüfus bakımından köyler ile şehirler arasında olan bir yerleşim birimi olmaktadır. Kasabaların bir kısmı ilçeler olduğu içinde yönetici olarak genelde kaymakam bulunmaktadır.

Türkiyede kasaba var mi?​

6360 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesi bulunan ve yeni kurulan illerde tüm kasabalar (beldeler, yani ilçe olmayan belediyelik yerler) bağlı oldukları ilçelerin birer mahallesine dönüştüğü içindir. …

Kasaba ve köy aynı mı?​

Kasaba ve köy aynı mı?
Kasaba, köyden büyük şehirden küçük yerleşim yeri. Henüz kırsal özelliklerini yitirmediği için şehir değildir fakat belirli oranda sanayi ve ticaret faaliyetlerine sahip olduğu için de köy olarak adlandırılamaz.

Köy olmasi icin Nufus kac olmali?​

Köy olmasi icin Nufus kac olmali?
Bağımsız koy kurulmasında coğrafî, ekonomik, sosyal şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurulur. Ana köy nüfusunun 150’den, belde nüfusunun 2.000’den aşağı düşmesi ha¬linde, istekler bakanlıkça reddedilir.
Kasaba mı büyük belde mi?​
Kasaba, köyden büyük şehirden küçük yerleşim yeri. Henüz kırsal özelliklerini yitirmediği için şehir değildir fakat belirli oranda sanayi ve ticaret faaliyetlerine sahip olduğu için de köy olarak adlandırılamaz. Köy Kanunu, 2.000 ilâ 20.000 arası nüfusa sahip yerler için “kasaba” demektedir.

Belde kurulması için nüfus kaç olmalı?​

Belde kurulması için nüfus kaç olmalı?
Madde 4- Nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilir. İl ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunludur.

Il ilçe köy kasaba kim yönetir?​

Il ilçe köy kasaba kim yönetir?
Örneğim köy ve mahalleleri yöneten kişiye de muhtar denmektedir. Bu bağlamda yönetimler il, ilçe, köy, mahalle gibi küçük ve büyük oluşlara göre gerçekleşmektedir.

Il nedir kim yönetir?​

Türkiye’de Merkez (Ankara) ve Taşra olarak yapılandırılmış durumdadır. Bu durum sonucunda ile il yönetimlerinin başında Valiler görev almaktadır. Bu sebeple il yönetimlerinde en yetkili olan kişi vali olmaktadır. Buna göre ili kim yönetir sorusunun yanıtı: Vali olmaktadır.

Türkiye’de kaç tane kasaba vardır?​

Türkiye’de kaç tane kasaba vardır?
Bu liste, Türkiye’deki beldelerin (kasaba) sınırları içinde oldukları ilçelere göre sınırlamasıdır. 2011 verilerine göre 1.977 olan belde sayısı 2012 yılında yürürlüğe giren yeni büyükşehir yasasıyla olan 2014 Türkiye yerel seçimlerinde büyükşehir illerindeki beldelerin mahalleye dönüşmesiyle birlikte 394’e düşmüştür.

Kasaba kaç kişiden oluşur?​

Kasaba kaç kişiden oluşur?
 
Kasaba genellikle köy ile ilçe arasında konumlanan, 2.000 ila 20.000 arası nüfusa sahip olan yerleşim yerleridir. Kasabalarda küçük ölçekli sanayi ve ticaret faaliyetleri bulunabilir ancak henüz şehir özelliklerine sahip değildirler. Kasabaların genellikle köylerden daha büyük nüfusa sahip olduğu ve belirli bir ekonomik aktivite düzeyine sahip oldukları için köylerden ayrılırlar.

Kasabalar genellikle ilçeye bağlıdır ve ilçe dahilinde yer alırlar. Yönetimleri genellikle ilçe belediye başkanı ve ilçe kaymakamı tarafından yürütülür. Büyükşehir statüsünde olan illerde ise kasaba kavramı mahalleye dönüşebilir ve ilçeye bağlı birer mahalle haline gelebilirler.

Belde ise 5.000 nüfus barajını geçen yerleşim birimlerinde belediyenin kurulabileceği bir yerleşim yeridir. Belde, kasabadan daha büyük nüfusa sahip olup belediye hizmetlerinden faydalanabilecek kapasiteye sahip yerlerdir.

Kasaba ve köy arasındaki fark genellikle nüfus büyüklüğü, ekonomik faaliyetler ve hizmet altyapısı gibi faktörlere dayanır. Köyler genellikle daha küçük nüfuslu, tarım ve hayvancılığa dayalı yerleşim birimleridir; kasabalar ise daha büyük nüfuslu ve çeşitli ekonomik faaliyetlere ev sahipliği yapabilen yerleşim yerleridir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri