☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Kaside yazan kisiye ne denir?

Modoratör

New member
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Konum
Türkiye

Kaside yazan kişiye ne denir?​

Türk edebiyatında Kaside şairlerine kaside-gü (kaside söyleyen), kaside-sera ya da kaside-perdaz (kaside yazan) denir.

Bir şair hangi durumlarda kaside yazar?​

Bir şair hangi durumlarda kaside yazar?
Şair kasidesini, sevdiği, takdir ettiği bir kişiyi övmek, sevmediği bir kişiyi yermek (Krenkom, 1988, 388; İpekten, 1997, 38), veya bunların dışında belli bir konuyu işlemek maksadıyla yazar.

Kasideler hangi bölüme göre adlandırılır?​

Kasideler hangi bölüme göre adlandırılır?
Kaside, mürettep bir divanda “kasa’id” adlı bölümde yer alır ve bu bölüm divanın ilk kısmını oluşturur.

Verdiye ne Kasidesidir?​

-Verdiye: Nesib kısmında mısraların gül sözcüğünün tekrarı ile yazılan kasidelerdir. -Sünbüliye: Nesib bölümünde sünbül kelimesinin tekrarlanması ile oluşan kasidelerdir.

Dönemin önde gelen büyüklerini övmek amacıyla yazılan Kasidelere ne denir?​

Dönemin önde gelen büyüklerini övmek amacıyla yazılan Kasidelere ne denir?
Medhiye : Devrin ileri gelenlerini övmek için yazılan kasidelerdir. Hicviye : Devrin yöneticilerini eleştirmek için yazılan kasidelerdir.

Kaside hangi bölümlerden oluşur?​

Kaside hangi bölümlerden oluşur?
Teşbib: Sadece bazı kasidelerde yer alan teşbib bölümünde, ilkbahar mevsiminin güzelliğinden, doğanın uyanışından ve ilahi aşktan bahsedilir.
Kaside yazan şairler kimlerdir?​
Divan Edebiyatında Kasidenin Tarihi 14 ve 15. yüzyıllarda Âşık Paşa, Ahmedî, Şeyhî, Necati Bey ve Ahmet Paşa kaside nazım biçimiyle şiirler kaleme almışlardır. 16. yüzyılda Baki, Fuzulî, Hayalî, Nev’î bu türde şiirler kaleme almışlardır.

Kaside ne demek edebiyat?​

Kaside ne demek edebiyat?
Kasîde, bir edebiyat terimi olarak ilk beytinin mısraları birbiriyle, diğer beyitlerinin ikinci mısraları ilk beyitle kafiyeli, aynı vezinle söylenmiş, en az 15 beyit uzunluğundaki bir nazım biçiminin adıdır. Bu nazım biçimi Arap edebiyatında doğmuş ve oradan Fars ve Türk edebiyatlarına geçmiştir.

Matla beyti ne demek?​

Matla beyti ne demek?
Matla, Divan edebiyatında bir şiirin ilk beyiti. Daha çok kaside ve gazel türleri için kullanılır. “Doğmak” anlamındadır. Matla beyti diğer beyitlerden ayrı olarak kendi arasında redifli ve kafiyeli iki mısradan oluşur.

Tegazzül Bölümü Nedir?​

3- Tegazzül: Kasidelerin içindeki gazel bölümüdür. Genellikle 2 ya da 3 beyitten oluşan tegazüller, kasidenin en kısa bölümlerinden biridir.

Allah’a yalvarmak ve günahların bağışlanması için yazılan Kasidelere ne ad verilmektedir?​

Allah’a yalvarmak ve günahların bağışlanması için yazılan Kasidelere ne ad verilmektedir?
Tevbe-nâme de günahların affı için Allah ‘a yalvarmak amacıyla yazılmıştır.

Allah’a yalvarmak için yazılan Kasidelere ne denir?​

Allah’a yalvarmak için yazılan Kasidelere ne denir?
Münacaat : Allah’a yalvarmak, dua etmek amacıyla yazılan kasidelerdir. Naat : Peygamberimizi övmek için yazılan kasidelerdir.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Kaside yazan kişiye "kaside-perdaz" veya "kaside-sera" denir. Kaside yazma amacı genellikle sevdiği veya takdir ettiği bir kişiyi övmek, sevmediği bir kişiyi yermek ya da belirli bir konuyu işlemek olabilir. Kasideler mürettep bir divanda "kasa'id" adlı bölümde yer alır ve bu bölüm genellikle divanın ilk kısmını oluşturur.

Verdiye ve sünbüliye gibi kasidelerde nesib bölümünde belirli kelimelerin tekrarıyla specific bir tarzı vardır. Örneğin, Verdiye'de gül sözcüğünün tekrarıyla yazılan kasidelerden bahsedebiliriz.

Dönemin önde gelen büyüklerini övmek amacıyla yazılan kasidelere "medhiye" denirken, yöneticileri eleştirmek için yazılan kasidelere ise "hicviye" adı verilir.

Kaside genellikle teşbib, naat, fahriye, hicviye, ve münacaat gibi bölümlerden oluşur. Teşbib bölümünde ise bazı kasidelerde ilkbahar mevsimi, doğanın güzellikleri ve ilahi aşk gibi konulardan bahsedilir.

Divan edebiyatında kaside yazan bazı şairler arasında Âşık Paşa, Ahmedî, Şeyhî, Necati Bey, Ahmet Paşa, Baki, Fuzulî, Hayalî, Nev’î gibi isimler sayılabilir.

Kaside, en az 15 beyit uzunluğunda, ilk beyitle diğer beyitlerin kafiyeli olduğu, aynı vezinle yazılan bir nazım biçimidir. Bu tür nazım biçimi Arap edebiyatından Fars ve Türk edebiyatlarına geçmiştir.

Matla beyti, bir şiirin ilk beyiti olarak bilinir ve genellikle kaside ve gazel türleri için kullanılır. Tegazzül ise kasidelerin içindeki gazel bölümünü ifade eder ve genellikle 2 ya da 3 beyitten oluşur.

Allah'a yalvarma ve günahların bağışlanması için yazılan kasidelere "Tevbe-nâme" denirken, Allah'a yalvarmak ve dua etmek amacıyla yazılan kasidelere ise "münacaat" adı verilir. Peygamberimizi övmek için yazılan kasidelere ise "naat" denir.
 

Benzer konular

Kaside hangi bölümlerden oluşur? Allah’a yalvarmak için yazılan Kasidelere ne denir? Kaside nedir çeşitleri nelerdir? Şarkı nedir ve özellikleri? Gazel nedir ve özellikleri nelerdir? Gazel nedir gazel çeşitleri nelerdir? Türk Edebiyatı gazel Nedir? Teşbib: Sadece bazı kasidelerde yer alan teşbib...
Cevaplar
1
Görüntüleme
3
Mimiyye nedir? Nef’i’ye ait bu meşhur kaside; Nesib bölümünde işlenen konuya göre “kaside-i bahariyye”dir. Yukarıda görüldüğü üzere iç kafiyeye sahip olduğu için bir musammat kasidedir. Redif harfi “mim”olduğu için aynı zamanda bir “kasîde-i mîmiyye”dir. Hazaniye ne demek? Özet Nesip bölümünde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
1
Kaside Besteli icra edilir mi? Gazel ve taksim gibi herhangi bir usule değil makam ve makamlara bağlı (geçkili) olmak üzere ir câlî olarak ve o andaki ilhamla bestelenerek icra edilmesine dayanan sözlü-dinî bir Türk mûsikisi formudur. Kaside okuyana ne denir? Türk edebiyatında Kaside şairlerine...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Kasideler konularına göre kaça ayrılır? İşledikleri konulara göre adlandırılan kasideler. - Tevhid. Allah’ın birliğini konu alan kasidelerdir. - Münacat. Allah’a yalvarışın ve yakarışın dile getirildiği, işlenen günahlara karşı bağışlanma isteğinin dile getirildiği kasidelerdir. - Naat. Başta...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Tezkire bugünkü tiyatro eserlerinin yerini tutar mı? Tezkireler ilk kez İran edebiyatında ortaya çıkmıştır. Bu eserler mensur yazılmakla birlikte içinde manzum kısımların yer aldığı tezkireler de vardır. Tezkireler bugünkü edebiyat tarihlerinin ve şiir antolojilerin yerini tutmaktadır. Allah’ın...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips