Modoratör
Yeni Üye
Kek yumuşak olması için süt mü yoğurt mu?
İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar. Sütlü keklere nazaran, içerisinde kullanılan malzemelere göre daha az kabarır.
Kekin ilk sıcaklığı kaç dakikada çıkar?
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz.
Kekin yumuşak olması için ne yapmalı?
Kekin yumuşak olması için ne yapmalı?
Yumuşak kek yapmanın püf noktaları doğru miktarda yağ kullanmak ve pişirme süresini doğru bir şekilde ayarlamaktır. Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır.
Süt hamuru yumuşatır mı?
Süt hamuru yumuşatır mı?
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır.
Kek ilk kaç dk açılmaz?
Fırının derecesi çok yüksek olursa dışı aniden pişer ve içi cıvık olmaktadır. Fırın derecesi mutlaka 150-180 derece arası olmalıdır. Islak keklerde genellikle ilk olarak 20 dakika kapağı açılmamalıdır. Ortalama 30 dakika ya da 35 dakika kadar bir pişirme süreleri bulunmaktadır.
Kek kaç dakikada soğur?
Pişen keki hemen fırından çıkarmayın kapağı yarılayıp 10 dk kadar bekletin. Beklettikten sonra çıkarıp kalıbın soğuması beklenmeli. Yoksa kek çıkarırken parçalanabilir.
Bir kek neden kabarmaz?
Bir kek neden kabarmaz?
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur. Yapılan bir diğer hata ise kek pişince hemen dışarıya çıkarmak. Bu şekilde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz.
Kekte süt yerine su konur mu?
Kekte süt yerine su konur mu?
Ancak canımız kek yapmak isteyip evde süt ya da yoğurdun bulunmadığı durumları da sıkça yaşamışızdır. Bu durumların aslında kurtarıcı bir malzemesi var. O da su. Üstelik laktoz hassasiyeti olanlarda keklerini suyla hazırlayabilir, gönül rahatlığıyla tüketebilirler.
Kek üstü neden sert olur?
Karışımı ne kadar az karıştırırsanız o kadar fazla glüten oluşur ve çok fazla glüten, kekinizi sert ve kuru hale getirir. Kek tavalarınızı da doğru şekilde doldurmanız önemlidir; Çok büyük bir kek kalıbının kullanılması, çok uzun süre pişirmeniz gerektiği anlamına gelir.
Keki kabartan nedir?
"Kek nasıl kabarır" diye soranlara: Kuru malzemeleri eleyerek kullanmak şart. Un, kakao, karbonat, kabartma tozu… Bütün bu malzemeleri eleyerek kullanmak hem malzemelerin havalanıp kabarmasını sağlar hem de arada oluşan topaklar çözülür.
Poğaça hamuruna süt konur mu?
Poğaça hamuruna süt konur mu?
Sütü ısıtmıyorsunuz Zira süt ve suyun oda sıcaklığında olması yetmez, poğaçaların yumuşak olması için onları ılıtıp kullanmak gerekir. Bunun için süt ve su, ayrı ayrı kaplarda biraz ısıtılması gerekir, el yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde ise kullanıma hazır demektir.