- Katılım
- 27 Aralık 2022
- Mesajlar
- 342.365
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1.348
- Puan
- 113
- Yaş
- 37
- Konum
- Adana
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 6.665
- Meslek
- Webmaster
Kemoterapi aldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?
Gerek ağız gerekse vücut temizliğine özen göstermeli, tırnaklarını derin kesmemeli, traş olurken jilet kullanmamalıdır. Tedavi alırken ve sonrasında kontrollerini aksatmamalı ve özellikle yaşadığı kemoterapi yan etkileri konusunda doktorunu bilgilendirmelidir.
Radyoterapi beyne zarar verir mi?
Radyasyon sağlıklı beyin dokusunda hasara da neden olabilir. Bu duruma radyasyon nekrozu denir. Nekroz baş ağrısı, havale ve hatta ölüme bile neden olabilir. Çocuklarda radyasyon, beyinde hasara neden olarak öğrenme sorunları veya büyüme ve gelişmede yavaşlamaya neden olabilir.
Kemoterapi aldıktan sonra ne yemeli?
Yoğurt, muz, patates püresi, sebze püresi, boza, salep, süt, olgun taze meyveler, iyi pişmiş et, yumuşak peynir, makarna, muhallebi daha rahat tüketebileceğiniz yiyeceklerdendir. Bol su ve sıvı besin tüketmeye çalışınız.
Kemoterapinin yan etkilerini azaltmak için ne yapmalı?
Kemoterapinin yan etkileriyle başa çıkmak için:
- Yemekleri lezzetli tüketin: Kemoterapi damak tadınızı değiştirebilir.
- Kabızlığı önleyebilirsiniz:
- Kilo kontrolü sağlayın:
- İştahınızı artırın:
- İshali önleyebilirsiniz:
- Tükettiğiniz gıda ve sonrasında karşılaştığınız belirtilerin günlüğünü tutun:
Kemoterapinin yan etkilerini azaltmak için ne yemeli?
Ceviz, Balık, badem ve fındık gibi Omega 3 içeren gıdalar düzenli tüketilmelidir. Kuru baklagiller protein, çinko, selenyum ve E vitamini kaynağıdır. Haftada 1-2 kez öğünlerle birlikte alınmasında fayda var. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve yemek enerjiyi arttıracaktır.
Kemoterapi alan kişi ne yememeli?
Sulu yiyecekler, doygunluk hissi vereceğinden az yemek yenmesine sebep olacaktır. Özellikle hasta bulantısı olduğu dönemlerde, yağlı, şekerli ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bunların yerine tuzlu ve kuru besinler ( kraker, az yağlı peynir, leblebi, yağsız tost, yağsız makarna gibi) tercih edilebilir.