haberci
Meraklı Üye

Kenya'da polis şiddetine son verilmesi ve daha adil bir yönetim talebiyle düzenlenen protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya yükseldi.
Ulusal medyada yer alan raporlara göre, vergi yasalarına karşı düzenlenen protestoların yıl dönümünde gerçekleşen polis şiddeti ve kötü yönetim karşıtı gösterilerde 8 kişi daha yaşamını yitirdi.
Bu son olaylarla birlikte protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya çıktı.
İçişleri Bakanı Kipchumba Murkomen, protestolar sırasında 23 şehirde birden fazla mağazadan hırsızlık olayları yaşandığını belirtti.
Kenya'da tartışmalı olan "Vergi Yasası"na karşı düzenlenen protestoların yıl dönümünde geniş çaplı gösteriler gerçekleşmişti.
Yerel basın ve insan hakları kuruluşlarına göre, vergi yasalarına karşı düzenlenen 2024 eylemlerinin birinci yıl dönümünde Nairobi, Mombasa, Kisumu, Nakuru, Nyahururu ve Machakos gibi 23 şehir ve bölgede protestolar düzenlenmişti.
Ülke genelindeki protestolarda polis ile göstericiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.
25 Haziran 2024'te vergi artışlarını içeren yasa tasarısına karşı on binlerce kişi sokaklara dökülmüş, protestolar sırasında meclis binası basılmış ve polisin ateşi sonucu 60'tan fazla kişi yaşamını yitirmişti.
Bu olaylar, Başkan William Ruto'ya istifa çağrıları yapılmasına ve kabinede önemli değişikliklere neden olmuştu. Ruto, Temmuz 2024'te kabine üyelerinin çoğunu görevden almış ve daha kapsayıcı bir yönetim vaat etmişti.