Ketonemi neden olur?
İnsan vücudunun enerji için şekere (glukoza) ihtiyacı vardır. İnsülin, yiyeceklerden aldığımız glukozu enerjiye dönüşmesi için hücrelere taşır. Diyabet hastaları gibi insülin eksikliği yaşayan kişilerde vücut, enerji için yağları parçalamaya başlar. Karaciğer de bu yağları ketonlar denilen yağ asitlerine dönüştürür.Diyabetik ketoasidoz belirtileri nelerdir?
Diyabetik ketoasidoz, diyabetin ölümcül olabilecek bir komplikasyonudur. Belirtiler arasında kusma, karın ağrısı, derin ve çırpınarak nefes alıp verme, idrara çıkma sıkılığında artış, halsizlik, zihin bulanıklığı ve bazen bilinç kaybı görülebilir. Hastanın nefesi belirli bir “meyve” kokusuna sahip olabilir.DKA, vücut yeterli insülin üretemediğinde gelişir. İnsülin normal olarak, kaslarınız ve diğer dokularınız için önemli bir enerji kaynağı olan şekerin (glikoz) hücrelere girmesinde önemli bir rol oynar. Yeterli insülin sağlayamadığında vücudunuz yakıt olarak yağları parçalamaya başlar.
Ketoasidoz öldürür mü?
diyabetik ketoasidoz komasının genel mortalite oranı yani hastalıktan ölüm oranı %2’dir. uygun tedavi verilse bile reziduel etkiler nedeni ile hasta kaybedilebilir. sıvı açığının yerine konması, bu nedenle ketoasidoz tablosundaki hastaların yoğun bakımda izlenmesi şarttır.
Keton hastalığı nedir?
Keton yükselmesinin nedeni, vücudun enerji ihtiyacının glikozla karşılanamaması durumudur. Özellikle vücut yeterli düzeyde insülin üretemiyorsa, keton oluşumu tetiklenir. Yağların yerine üretilen ketonlar karaciğerin faaliyete geçmesiyle artış gösterir.