Kimiz neden sarhos eder?

Ozne vurgulanmistir ne demek?

<

Modoratör

Yeni Üye
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
1
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Kımız neden sarhoş eder?


Kısrak sütünün mayalanmasıyla elde edilen kımız fermante edildikten sonra % 1.2 nisbetinde alkol ihtiva ediyor. Bekletildikçe de alkol oranında artış oluyor. Fermante edilen kımız, içinde yüzde 0.5'den çok alkol bulunursa, bu içkiler alkollü sınıfına girdiği için, alkollü içki kabul ediliyor.

Kımız ne ile içilir?


Özbek ve Kazak Türkleri kımızı, bakır bardaklarda içerlermiş. Fakat günümüzde bardak seçiciliği ortadan kalkmıştır ve ayran içer gibi herhangi bir bardakta içilmeye başlanmıştır.

Kımız hangi hastalıklara iyi gelir?


Kımız hangi hastalıklara iyi gelir?
-Kımız'ın antienflamatuar etkisi vardır. Ayrıca kas-iskelet sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde faydalı etkileri bulunmaktadır. -Kımız, kemik ve eklem sağlığında etkili ve yararlıdır. -Kemiklerde kalsiyum toplanmasına destek olarak güçlenmelerini sağlar.

Kımız kim icer?


Kımız kim icer?
Kımızın Tarihçesi Kımız, Türklerin ulusal içkisidir. Kısrak sütünden yapılır. Kımız besin olarak da, içecek olarak da Türk'e atadan kalmış bir ilaçtır. Bir ilaçtır; çünkü bir çok derde iyi gelmektedir.

At sütünü kimler içer?


Orta Asya'da Türkler ve Moğollar tarafından içilen at sütünün birçok hastalığa iyi geldiği bilinmekedir. Vücut direncini artırması, kolesterolü düşürmesi, aşırı yorgunluğa, yaşlanma etkilerine iyi gelmesi nedeniyle son yıllarda kullanımı Avrupa'da da yaygınlaşmaktadır.

At sütüne ne ad verilir?


At sütü (kımız) Kırgız halkı arasında yaygın olarak tedavi amacıyla kullanılmaktadır.

Kımız içmek helal mi haram mı?


Kımız içmek helal mi haram mı?
Peygamber (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmaktadır: "Sarhoşluk veren her şey haramdır. Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır" (İbn Mâce, Eşribe, 10). Bu yüzden içerisinde sarhoş edecek düzeyde alkol bulunmaması durumunda kımızın tüketilmesi caiz, aksi takdirde caiz değildir.

Kımızın tadı nasıl olur?


Kımızın tadı nasıl olur?
İstanbul'dan Kırım ve oradan Moğolistan'a kadar yolculuk eden Rubruck, Kıpçakların verdiği kımızın, içerken oldukça ekşi tadı olmasına rağmen sonradan ağızda badem sütü tadı bıraktığını ve içiminin hoş olduğunu anlatıyor.

Kısrak Sağanlar kimdir?


Kımız diğer "lo'lardan "Tunğ" veya "Tunğ-lo" adıyla ayırt edilmektedir (Eberhard 1940: 286). Grek kaynaklarında da kımız içen topluluklardan söz edilmektedir. İlk olarak Homeros, "kısrak sağan" ve "sütle beslenen" tabirlerini kullanıyor (Homeros, 13.5).

Müslümanlıkta kımız haram mı?


Hz. Peygamber (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmaktadır: "Sarhoşluk veren her şey haramdır. Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır" (İbn Mâce, Eşribe, 10). Bu yüzden içerisinde sarhoş edecek düzeyde alkol bulunmaması durumunda kımızın tüketilmesi caiz, aksi takdirde caiz değildir.
 
<
Kısrağın sütünden üretilen ve fermante edildikten sonra %1.2 alkol içeren kımız, bekledikçe alkol oranında artış gösterir. Eğer içinde %0.5'ten fazla alkol bulunursa, alkollü içki olarak kabul edilir. Kısacası, kımızın sarhoş edici etkisi, içindeki alkol miktarına bağlıdır.

Kımız genellikle Bakır bardaklarda içilirdi, ancak günümüzde bardak tercihinde birçok seçenek bulunmaktadır ve artık kımız herhangi bir bardakta içilebilmektedir.

Kımızın sağlığa faydaları arasında antienflamatuar etkiye sahip olması, kas-iskelet sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler yapması, kemik ve eklem sağlığını desteklemesi ve kalsiyum toplanmasını sağlayarak kemikleri güçlendirmesi sayılabilir.

Kımızın içilmesinin İslam dinine göre helal veya haram olup olmadığı konusu da alkol içeriğine bağlıdır. Sarhoşluk veren her şeyin haram olduğu Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından belirtilmiştir. Dolayısıyla, içeriğinde sarhoş edici miktarda alkol bulunmayan kımızın tüketilmesinin caiz olduğu ifade edilmektedir.

Kısrağın sütünden yapılan kımızın tadı ise kişiden kişiye değişebilir. Bazıları kımızın ekşi olduğunu söylerken, başkaları badem sütü tadı aldıklarını ve hoş bir içim deneyimi yaşadıklarını belirtirler.

Son olarak, kımızın tarihi geçmişine bakıldığında Türkler arasında önemli bir yere sahip olduğu ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. At sütünün, vücut direncini artırması, kolesterolü düşürmesi gibi faydaları bulunmaktadır ve son yıllarda Avrupa'da da popüler hale gelmektedir.
 

Ozne vurgulanmistir ne demek?

Geri
Üst Alt