haberci
Meraklı Üye
Kırşehirde ne yenir ne içilir
Kırşehşir meşhur yemekleri
Kırşehir bölgesel yiyeycekleri
Tandırda Çömlek Paça : Koyun veya kuzunun baş ve ayakları, tüyleri temizlendikten daha sonra parçalanır Bir çömlek içine sarımsak ye su ek edilerek baş ve ayaklar konurÇömleğin ağası bağlanarak közlü bir tandırın içine gömülürPiştikten sonradan üzerine limon, sirke gibi şeyler sıkılarak servis yapılır
Çömlekte Kuru Fasulye : Kuru fasulye haşlanır ve suyu süzülür Kuşbaşı etler birazcık pişirildikten sonra üzerine salça, yağ, soğan ve tuzlu ilave edilirHaşlanmış fasulye ve etler içinde sıcak su bulunan bir gömleğin ağzı kapatılarak köz halinde bulunan tandırın içine konur İki saat piştikten sonra çıkartılıp servis yapılır
Et Yahnisi : Etler kuşbaşı biçiminde küçük parçalar halinde doğranır İçine soğan, biber, domates ve diğer baharatları konularak yağ ile kavrulursonradan suyu ek edilerek pişirilir ve servis yapılır
Madıkmak : Madımaklar yıkandıktan sonra içine salçası ve yağı ilave edilerek birazcık kavrulursonradan suyu konur va suyun birazcık çekilmesine yakın bulgur atılır Bulgur pişince indirilir ve servis yapılır İsteyen üstüne sarımsaklı yoğurt katıp yiyebilir
Kesme Aşı : Yağda, ince doğranmış soğan tamamen pembeleştirilir Salça, baharat ilave edilip hafifçe kavrulur Su ya da beygir suyu ek edilip, kaynamaya bırakılır Kaynayınca haşlanmış yeşil mercimek ilave edilip bir müddet pişirilir (2030 dakika) sonra daha evvelden kesilip hazırlanan kurutulmuş mantılar ek edilip, bir sürede onunla pişirilir Piştikten daha sonra indirilerek servis yapılır
Yoğurt (Ayran) Çorbası : Haşlanmış, yarışa, nohut, yeşil mercimek, süzme yoğurtla iyice karıştırılır 12 kaşık un, 1 yumurta ve su ilave edilerek ayran kıvamına gelinceye kadar adamakıllı karıştırılırsonra ateşte aynı yöne dürüst kaynayıncaya değin karıştırılır Kaynayınca ara sıra karıştırılarak bir süre pişirilirAteşten indirilip yağ nane arzuya tarafından salça ile sos yapılıp çorbanı» Üzerine dökülerek servis yapılır
Topalak (Etsiz Köfte) : Bulgur, yumurta, ince doğranmış soyan, un, tuzlu, baharatla yoğrulup küçük dairesel toplar yapılırBir tencerede yağ eritilip ufak bir soğan, ince doğranıp pembeleştirilip, salça ek edilir, eteri değin tuz, su ilave edilin, kaynamaya bırakılırKaynayan salçalı suya yapılan toplar ek edilip pişirilir,
Düğür Çorbası : Pencerede yağ eritilip, ince doğranmış soğan pembeleşinceye değin kavrulur Su ya da et suyu, tuzlu, kırmızı acı biber veya pul biber (arzuya tarafından) ilave edilir Kaynamaya bırakılır kaynayınca düğür ilave edilip, düğürler pişinceye değin beklenirsonradan indirilerek servis yapılır,
Lepe (Sütlü Pilav) : 2 ölçü kaynayan süte (koyun sütü seçim edilir) 1 ölçü bulgur, tuzlu ek edilip pişirilirÜstüne bol acıbiber ek edilerek yenilir
Pancar Çırpması: Şeker pancarı rendelenir, yeşil mercimekle birlikte haşlanır Haşlanan mercimek ve pancara yağ ilave edilerek kavrulur sonra su, salça ve baharat ek edilerek pişmeye bırakılır Bir müddet piştikten sonra indirilerek servis yapılır
Yarma Aşı : Yarma haşlanıp soğutulur Süzme yoğurt koyu bir ayran kıvamına gelinceye değin su ilave edilip suda iyice özleştirilir Haşlanmış yarma ve tuzlu ek edilip karıştırılır Üzerine çokça kuru nane oğuşturularak dökülüp servis yapılır
Keşkef : Döğülmüş buğday birkaç gün ıslatılır Kabarınca bir kepçe ile ezilir İnce lif haline getirilmiş yağlı etle muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir Üzerine salçalı yağ dökülüp servis yapılır
Çullama: Yağsız küçük küçük doğranmış etler (tavuk etide olabilir) suda haşlanır Etin suyu ayrılır Un ile et suyu bir kapta çırpılır, tuz atılırBulamaç haline kazanç Tencerede haşlanmış et parçalarıda katılarak kesintisiz karıştırmak suretiyle pişirilir Muhallebi kıvamından azıcık daha sulu ülkü gelince ateşten indirilir Tavada biber ve tereyağ yakılırBulamacın üstüne dökülür ve servis yapılır
Soğanlama : Soğan fazla ince olmamak kaydıyla doğranır, yıkanır Tencereye yağ salça ve baharat konur Ufak parçalar halinde doğranmış etler(tavuk eti de olabilirEğer et yahut yumurtayla olur) yağ ve salçayla kavrulur Üzerine soğanı dökülür Soğanla birlikte kavrulur Suyu ilave edilirTuzu atılırEt suyu kullanılabilirSoğanların diriliği kaybolunca pişmiş demektir
Sebzeli Bulgur Pilavı : Yeşil biber, domates ince doğranıp veya kavrulurBir arz salça, soyulmuş, kara kara doğranmış bir patates ve patlıcan ilave edilip kavrulur1 ölçü bulgur ilave edilip bir dakika değin karıştırılarak kavrulur 2 ölçü et suyu, tuzlu ek edilip pişirilirAteş kapatılıp 510 dakika dinlenince servis yapılırArzuya tarafından azıcık sulu pişirilip yufka ekmeğin üzerine dökülerek yenilir
Çirleme : Kuşbaşı doğranmış etler haşlanır sonra ince doğranmış soğan yağda pembeleştirilerek baharat, tuzlu, hoş arınmış ve sıcak suda yıkanmış kuru Üzüm, haşlanmış et, yeteri kadar su ve pekmez ilave edilerek pişirilir Piştikten sonradan sıcak servis yapılır
Boranı : Kuşbaşı biçiminde doğranmış et tencerede biraz kavrulur sonradan etin üstüne dilim dilim ayva doğranır Soğan, biber, salça re yeteri kadar su ilave edilir Pişmeye yakın şekeri ve tuzu katılırPiştikten sonra ateşten indirilerek servis yapılır (şeker yerine pekmezde katılabilir)
Sündürme : Yufka ekmek ayrıntılarıyla ıslanır ve peynirle karıştırılır daha sonra tavaya yağ konur ve o karışım bununla 510 dakika pişirilir, piştikten sonra servis yapılır
Ayva Dolması : Ayvaların kabukları soyulup, içleri oyulurdaha sonra kıyma, dağıtılmış baharatlar, salça ve pirinç karıştırılıp yoğrularak iç hazırlanırHazırlanan bu iç ayvanın içerisine doldurulur ve tencereye dizilirÜstüne yeteri dek tuz ve su ilave edilerek ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilirdaha sonra üzerine şeker ya da pekmez ek edilir Adamakıllı piştikten daha sonra ocaktan indirilir Tereyağ yakılarak üzerine dökülür ve servis yapılır *
Kırşehşir meşhur yemekleri
Kırşehir bölgesel yiyeycekleri
Tandırda Çömlek Paça : Koyun veya kuzunun baş ve ayakları, tüyleri temizlendikten daha sonra parçalanır Bir çömlek içine sarımsak ye su ek edilerek baş ve ayaklar konurÇömleğin ağası bağlanarak közlü bir tandırın içine gömülürPiştikten sonradan üzerine limon, sirke gibi şeyler sıkılarak servis yapılır
Çömlekte Kuru Fasulye : Kuru fasulye haşlanır ve suyu süzülür Kuşbaşı etler birazcık pişirildikten sonra üzerine salça, yağ, soğan ve tuzlu ilave edilirHaşlanmış fasulye ve etler içinde sıcak su bulunan bir gömleğin ağzı kapatılarak köz halinde bulunan tandırın içine konur İki saat piştikten sonra çıkartılıp servis yapılır
Et Yahnisi : Etler kuşbaşı biçiminde küçük parçalar halinde doğranır İçine soğan, biber, domates ve diğer baharatları konularak yağ ile kavrulursonradan suyu ek edilerek pişirilir ve servis yapılır
Madıkmak : Madımaklar yıkandıktan sonra içine salçası ve yağı ilave edilerek birazcık kavrulursonradan suyu konur va suyun birazcık çekilmesine yakın bulgur atılır Bulgur pişince indirilir ve servis yapılır İsteyen üstüne sarımsaklı yoğurt katıp yiyebilir
Kesme Aşı : Yağda, ince doğranmış soğan tamamen pembeleştirilir Salça, baharat ilave edilip hafifçe kavrulur Su ya da beygir suyu ek edilip, kaynamaya bırakılır Kaynayınca haşlanmış yeşil mercimek ilave edilip bir müddet pişirilir (2030 dakika) sonra daha evvelden kesilip hazırlanan kurutulmuş mantılar ek edilip, bir sürede onunla pişirilir Piştikten daha sonra indirilerek servis yapılır
Yoğurt (Ayran) Çorbası : Haşlanmış, yarışa, nohut, yeşil mercimek, süzme yoğurtla iyice karıştırılır 12 kaşık un, 1 yumurta ve su ilave edilerek ayran kıvamına gelinceye kadar adamakıllı karıştırılırsonra ateşte aynı yöne dürüst kaynayıncaya değin karıştırılır Kaynayınca ara sıra karıştırılarak bir süre pişirilirAteşten indirilip yağ nane arzuya tarafından salça ile sos yapılıp çorbanı» Üzerine dökülerek servis yapılır
Topalak (Etsiz Köfte) : Bulgur, yumurta, ince doğranmış soyan, un, tuzlu, baharatla yoğrulup küçük dairesel toplar yapılırBir tencerede yağ eritilip ufak bir soğan, ince doğranıp pembeleştirilip, salça ek edilir, eteri değin tuz, su ilave edilin, kaynamaya bırakılırKaynayan salçalı suya yapılan toplar ek edilip pişirilir,
Düğür Çorbası : Pencerede yağ eritilip, ince doğranmış soğan pembeleşinceye değin kavrulur Su ya da et suyu, tuzlu, kırmızı acı biber veya pul biber (arzuya tarafından) ilave edilir Kaynamaya bırakılır kaynayınca düğür ilave edilip, düğürler pişinceye değin beklenirsonradan indirilerek servis yapılır,
Lepe (Sütlü Pilav) : 2 ölçü kaynayan süte (koyun sütü seçim edilir) 1 ölçü bulgur, tuzlu ek edilip pişirilirÜstüne bol acıbiber ek edilerek yenilir
Pancar Çırpması: Şeker pancarı rendelenir, yeşil mercimekle birlikte haşlanır Haşlanan mercimek ve pancara yağ ilave edilerek kavrulur sonra su, salça ve baharat ek edilerek pişmeye bırakılır Bir müddet piştikten sonra indirilerek servis yapılır
Yarma Aşı : Yarma haşlanıp soğutulur Süzme yoğurt koyu bir ayran kıvamına gelinceye değin su ilave edilip suda iyice özleştirilir Haşlanmış yarma ve tuzlu ek edilip karıştırılır Üzerine çokça kuru nane oğuşturularak dökülüp servis yapılır
Keşkef : Döğülmüş buğday birkaç gün ıslatılır Kabarınca bir kepçe ile ezilir İnce lif haline getirilmiş yağlı etle muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir Üzerine salçalı yağ dökülüp servis yapılır
Çullama: Yağsız küçük küçük doğranmış etler (tavuk etide olabilir) suda haşlanır Etin suyu ayrılır Un ile et suyu bir kapta çırpılır, tuz atılırBulamaç haline kazanç Tencerede haşlanmış et parçalarıda katılarak kesintisiz karıştırmak suretiyle pişirilir Muhallebi kıvamından azıcık daha sulu ülkü gelince ateşten indirilir Tavada biber ve tereyağ yakılırBulamacın üstüne dökülür ve servis yapılır
Soğanlama : Soğan fazla ince olmamak kaydıyla doğranır, yıkanır Tencereye yağ salça ve baharat konur Ufak parçalar halinde doğranmış etler(tavuk eti de olabilirEğer et yahut yumurtayla olur) yağ ve salçayla kavrulur Üzerine soğanı dökülür Soğanla birlikte kavrulur Suyu ilave edilirTuzu atılırEt suyu kullanılabilirSoğanların diriliği kaybolunca pişmiş demektir
Sebzeli Bulgur Pilavı : Yeşil biber, domates ince doğranıp veya kavrulurBir arz salça, soyulmuş, kara kara doğranmış bir patates ve patlıcan ilave edilip kavrulur1 ölçü bulgur ilave edilip bir dakika değin karıştırılarak kavrulur 2 ölçü et suyu, tuzlu ek edilip pişirilirAteş kapatılıp 510 dakika dinlenince servis yapılırArzuya tarafından azıcık sulu pişirilip yufka ekmeğin üzerine dökülerek yenilir
Çirleme : Kuşbaşı doğranmış etler haşlanır sonra ince doğranmış soğan yağda pembeleştirilerek baharat, tuzlu, hoş arınmış ve sıcak suda yıkanmış kuru Üzüm, haşlanmış et, yeteri kadar su ve pekmez ilave edilerek pişirilir Piştikten sonradan sıcak servis yapılır
Boranı : Kuşbaşı biçiminde doğranmış et tencerede biraz kavrulur sonradan etin üstüne dilim dilim ayva doğranır Soğan, biber, salça re yeteri kadar su ilave edilir Pişmeye yakın şekeri ve tuzu katılırPiştikten sonra ateşten indirilerek servis yapılır (şeker yerine pekmezde katılabilir)
Sündürme : Yufka ekmek ayrıntılarıyla ıslanır ve peynirle karıştırılır daha sonra tavaya yağ konur ve o karışım bununla 510 dakika pişirilir, piştikten sonra servis yapılır
Ayva Dolması : Ayvaların kabukları soyulup, içleri oyulurdaha sonra kıyma, dağıtılmış baharatlar, salça ve pirinç karıştırılıp yoğrularak iç hazırlanırHazırlanan bu iç ayvanın içerisine doldurulur ve tencereye dizilirÜstüne yeteri dek tuz ve su ilave edilerek ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilirdaha sonra üzerine şeker ya da pekmez ek edilir Adamakıllı piştikten daha sonra ocaktan indirilir Tereyağ yakılarak üzerine dökülür ve servis yapılır *