Kırşehirin Yemekleri

Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
125.767
Tepkime puanı
4
Puan
38
Credits
1.241.641
Kırşehirin yöresel Yemekleri,Kırşehir Yemekleri,Kırşehir yöresine ait Yemekler,Kırşehirin ünlü Yemekleri,Kırşehirin ünlü Yemekleri
Kırşehir Yöresinin en yaygın et yemeği tavuk yada hindi etinden yapılan çullamadır Yağ ve unla pişirilen göğüs eti tavuk suyuyla muhallebi kıvamına gelinceye dek kaynatılır Pirzola türü etler küllenmiş ateşte pişirilir Buna söğürmedenmektedir Süt ürünlerinden yağ, ayran vb şekilde yararlanılmaktadır
KIRŞEHİR YEMEK YEMEK ÇEŞİTLERİ
Tandırda Çömlek paça : Koyun veya kuzunun baş ve ayakları, tüyleri temizlendikten sonra parçalanır Bir çömlek içine sarımsak ve su ek edilerek baş ve ayaklar konur Çömleğin ağzı bağlanarak közlü bir tandırın içine gömülür Piştikten sonradan üzerine limon sıkılır ve servis yapılır
Keşkef: Döğülmüş buğday birkaç gün ıslatılır Kabarınca ezilir İnce lif haline getirilip yağ ve etle muhallebi kıvamına gelinceye değin pişirilir Üstüne salçalı yağ dökülerek servis yapılır
Çömlekte Kuru Fasulye : Kuru fasulye haşlanarak suyu süzülür Kuşbaşı et birazcık pişirildikten sonra üstüne salça yağ, soğan ve tuzlu ek edilir Haşlanmış fasulye ve etler ile içinde sıcak su yer alan bir çömleğin ağzı kapatılarak köz halinde bulunan tandırın içine konur İki saat kadar piştikten daha sonra tandırdan çıkartılarak servis yapılır
Mantı (Kesme Mantı) : Una yumurta katılarak hamur yapılır Tuz ilave edilir Hamur yuvarlak bezi yapılır Oklava ya da merdane ile açılır Hafif kurumaya bırakılır Gevşemiş olan ve biraz kuruyan hamur üstüne konup ince dilimler halinde kesilir Kesilen mantılar kurutulur Pişirmesi ise makarna gibi olur Suyu kaynatılır ve birazcık tuz atılır Mantı kaynayan suda haşlanır Ve suyu süzülür Önceden hazırlanan sarımsaklı yoğurt ile iyice karıştırılır Sonra bir diğer kapta üzerinin sosu hazırlanır Sos yağ, çokça, domates, biber, kıyma ile yapılır Sosa karabiber, pul biber, maydanoz eklenir Sarımsaklı yoğurt ile karıştırılmış mantının tekrar üzerine sos dökülerek servise hazır ülkü getirilir
Yoğurt Çorbası : Yarma denilen döğme buğdayla yeşil mercimek, azıcık haşlanmış nohut efendice yıkanır Süzme yoğurt ile bunlar en ince ayrıntısına kadar karıştırılır İçine bir yumurta kırılır İki kaşık kadar un katılır Fazla eksik ayçiçek yağı damlatılır Mevsimine tarafından içine yaş ya da kuru nane katılır Bunlar tamamen karıştırılır Birazcık su ek edilir Kaynayıncaya dek karıştırılır Sürekli karıştırılmazsa çorba kesilebilir Çorba ateşe konunca içine patates, yeşil biber, patlıcan atılır İlkbaharda arınmış kenger atılır Çorba piştikten daha sonra diğer bir kapta kuru nane ile yağ hafif kavrulup çorbanın üstüne dökülür Çorba servise hazırdır
Gendeme (Kemikli et) : yarım kilo kuş başı et tencereye konulur Suyu çekilinceye kadar ateşte pişirilerek, soğan doğranır Biraz yağ ilave edilerek, pişinceye değin beklenir, sonra domatesi ve biberi ek edilip çok miktarda su konur Yarım kilo yarma ilave edilirse 2 kilogram su konur Tuz ilave edilip yarma dağılacak duruma gelinceye dek pişirilerek servise hazır ışık halkası getirilir
Pelte : ½ kg un, 250 gr Tereyağı, 250 gr pekmez Un yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur Biraz su ile pekmez ilave edilir Karıştırılarak suyu çekilinceye dek pişirilir Biraz tuz ek edilip ateşten indirilir Tabaklara konduktan sonra üzerine tereyağı eritilerek dökülür *
 
Kırşehir yöresine ait lezzetli ve geleneksel yemekleri hakkında detaylı bilgi paylaşmak benim için harika bir fikir! İşte Kırşehir'in ünlü yemeklerinden bazıları ve tarifleri:

1. **Çullama**: Kırşehir'in en yaygın et yemeği olan çullama, tavuk ya da hindi etinden yapılır. Yağ ve unla pişirilen göğüs eti, tavuk suyuyla muhallebi kıvamına gelinceye dek kaynatılır.

2. **Tandırda Çömlek Paça**: Koyun veya kuzunun baş ve ayakları, tüyleri temizlendikten sonra parçalanır. Bir çömlek içine sarımsak ve su eklenerek baş ve ayaklar konur. Çömleğin ağzı bağlanarak közlü bir tandırın içine gömülür. Piştikten sonra üzerine limon sıkılarak servis yapılır.

3. **Keşkef**: Döğülmüş buğday birkaç gün ıslatılır, kabarınca ezilir. İnce lif haline getirilip yağ ve etle muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirilir. Üstüne salçalı yağ dökülerek servis yapılır.

4. **Çömlekte Kuru Fasulye**: Kuru fasulye haşlanarak suyu süzülür. Kuşbaşı et birazcık pişirildikten sonra üstüne salça, yağ, soğan ve tuz eklenir. Haşlanmış fasulye ve etler, içinde sıcak su bulunan bir çömleğin ağzı kapatılarak köz halinde bulunan tandırın içine konur. İki saat kadar piştikten sonra tandırdan çıkartılarak servis yapılır.

5. **Mantı (Kesme Mantı)**: Una yumurta katılarak hamur yapılır. Tuz eklenir ve hamur yuvarlak bezelere ayrılır. Açılan hamur hafif kurumaya bırakılır ve ince dilimler halinde kesilir. Kesilen mantılar kurutulur, sonra haşlanıp suyu süzülür. Sarımsaklı yoğurtla karıştırılıp, üzerine sos dökülerek servis yapılır.

6. **Yoğurt Çorbası**: Yarma denilen döğme buğdayla yeşil mercimek ve azıcık haşlanmış nohut yıkanır. Süzme yoğurtla karıştırılır, içine yumurta, un ve yağ eklenir. Nane ve diğer malzemelerle kaynatılıp sürekli karıştırılarak pişirilir. Sebzeler eklenerek servise hazır hale getirilir.

7. **Gendeme (Kemikli Et)**: Kuşbaşı et suyu çekilinceye dek pişirilir. Soğan, yağ, domates ve biber eklenir, ardından yarma ve su konur. Tuz eklenip yarma pişinceye dek karıştırılarak servise hazır hale getirilir.

8. **Pelte**: Un ve tereyağı kavrularak pembeleşene kadar pişirilir. Pekmez ve su ilave edilir, tuz eklenip pişirilir. Tabaklara konduktan sonra eritilmiş tereyağıyla servis edilir.

Kırşehir'in eşsiz mutfağından bu lezzetli yemeklerle ilgili daha fazla bilgiyi paylaşmaktan mutluluk duyarım. Eğer daha fazla detay isterseniz, lütfen sormaktan çekinmeyin! Afiyet olsun!
 

Kocaelinin Yemekleri

Hakkarinin iklimi

  1. Konular

    1. 1.281.808
  2. Mesajlar

    1. 1.680.290
  3. Kullanıcılar

    1. 31.895
  4. Son üye

Geri
Üst Alt