☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Kiz kardes kiz kardese zekat verebilir mi?

Modoratör

New member
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Konum
Türkiye

Kız kardeş kız kardeşe zekât verebilir mi?​

Zekat verebileceğimiz akrabalarımız arasında; kız kardeşimiz, erkek kardeşimiz, kız kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, erkek kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, halamız, dayımız, teyzemiz, amcamız, bunların kız ya da erkek çocukları yani kuzenlerimiz, komşumuz, iş arkadaşımız, mahalle ya da belde sakinimiz yer alır.

Evi olan kardeşe zekât verilir mi?​

Evi olan kardeşe zekât verilir mi?
Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 275; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 172, 293). Hatta zekât verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır.

Kardeşe fitre verebilir mi?​

Kardeşe fitre verebilir mi?
Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez. Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir.

Kira getiren Evin zekâtı nasıl hesaplanır?​

Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir.

Anne gelinine fitre verebilir mi?​

Anne gelinine fitre verebilir mi?
Damat ve geline zekât verilebilir mi? Fakir olan damada zekât verilebilir. Koca eşine bakmakla yükümlü olduğundan, kişinin gelinine zekât vermesi dolaylı olarak kendi oğluna zekât vermesi gibidir. Bu itibarla, geline zekât vermek- geçerli olmakla birlikte- uygun değildir.

Bekar kardeşe fitre verilir mi?​

Bekar kardeşe fitre verilir mi?
Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire fitre verilmez. Fakir olmak şartı ile kardeşe, geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa, üvey babaya, üvey anneye fitre verilir. Hala, amca, dayı, teyze, kardeş, kardeş çocuğu gibi akrabaya fitre vermek daha çok sevap olur.
Koca karisinin fitresini verir mi?​
Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Merhaba,

Kız kardeş kız kardeşe zekât verebilir mi sorusuna şu şekilde cevap verilebilir:
Zekât, genel olarak fakirlere verilen zorunlu bir sadakat şeklidir. İslam hukukuna göre kız kardeş kız kardeşe zekât verilebilir, ancak kız kardeşler genellikle aynı aile içinde olduğu için genellikle zekât vermek yerine aile bütçesinden destek sağlanması tercih edilir.

Evi olan kardeşe zekât verilir mi sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz:
Eğer kardeşiniz fakir durumdaysa ve ihtiyaç içerisinde ise ona zekât verebilirsiniz. Ancak kardeşinizin ev sahibi olması ona zekât vermenize engel değildir. Zekât, kişinin gelir durumuna göre verilmesi gereken bir yardım şeklidir.

Kardeşe fitre verebilir mi sorusuna şu şekilde cevap verilebilir:
Fitre, Ramazan Bayramı öncesinde verilen bir yardım olup, zekâttan farklı bir kavramdır. Fitre, genellikle fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verilir. Kan bağı olan ancak ebeveynler arasında olan kişilere fitre verilemez. Ancak diğer akrabalara, örneğin kardeşe, gelin veya damada fitre verilebilir.

Kira getiren evin zekâtı nasıl hesaplanır konusunda şu bilgi verilebilir:
Kira getiren evin zekâtı, ev sahibinin sahip olduğu mülkten elde ettiği gelirlerin nisap miktarına ulaşması durumunda ödenmelidir. Kira gelirleri diğer gelirlerle birleştirilir ve nisap miktarına ulaşılırsa üzerinden bir yıl geçerse kırkta bir oranında zekât verilmesi gerekir. Bu hesaplama yapılırken borçlar da dikkate alınmalıdır.

Anne gelinine fitre verebilir mi sorusuna cevap olarak şunları söyleyebiliriz:
Anne gelinine fitre verilebileceği konusunda farklı yorumlar bulunmaktadır. Ancak genel olarak damat ve geline zekât verilebileceği kabul edilmektedir. Fakir olan damada zekât verilebilir, ancak eşe zekât vermek dolaylı olarak kendi oğluna zekât vermek gibi kabul edilebileceğinden dolaylı bir şekilde cariye çıkarılmış olabilir.

Bekar kardeşe fitre verilir mi sorusuyla ilgili olarak şunları belirtebiliriz:
Bekar kardeşe fitre verilebilir, ancak fitre genellikle aile içindeki fakir ve ihtiyaç sahibi akrabalara verilmesi tavsiye edilir. Yine de kardeşe, geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa, üvey babaya, üvey anneye fitre verilebilir.

Koca karısının fitresini verir mi konusunda şunları söyleyebiliriz:
Eşler birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremezler, çünkü eşler arasında bu tür yardımlaşma yapılamaz. Eşler, aile bütçesinden veya kendi imkanlarıyla ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Bu kısıtlama, İslam hukukunun aile içindeki mali ilişkilere getirdiği bir kuraldır.
 

Benzer konular

Evli kız annesine zekât verebilir mi? Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa verilir. Erkek kız kardeşine zekât...
Cevaplar
1
Görüntüleme
6
Kardeşler birbirlerine zekât verebilir mi? Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Çünkü bunda hem zekât borcunu ödeme, hem de sıla-i rahim vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Sadakasını hısımına veren için iki ecir vardır: Hısımlık ecri ve sadaka ecri.” (Buhârî, Zekât, 44; İbn Mâce, Zekât, 24)...
Cevaplar
1
Görüntüleme
6
Evli kız kardeşe zekât verilir mi? KARDEŞE ZEKAT VERİLİR Mİ? Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 275; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 172, 293). Hatta zekât verirken...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Toruna zekât verilir mi? Zengin olana, yani kurban nisabına malik olana zekât verilmez. Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Toruna zekât verilir mi? Zengin olana, yani kurban nisabına malik olana zekât verilmez. Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips