haberci
Meraklı Üye
Kocaeli Yemekleri,kocaeli'nin yemekleri,kocaelinin yöresel yemekleri,kocaelinin meşhur yemekleri,kocaeli yemekleri nelerdir
KOCAELİNİN YEMEKLERİ
Yöredeki kültürel çeşitlilik ve kozmopolit yapı gıda biçimlerinde de çeşitlilik yaratmaktadır Tarımda modern yöntemlerin kullanımı, ülke genelinin üstündedir Bu, sebze üretiminde yoğunlaşmaktadır Anadolu'da gıda temel olarak unlulara dayanırken, Kocaeli'nde sebzemeyve tüketimi öne çıkmaktadır Karadeniz'den göçlerle, karalahananın da yaygınlaştığı görülmektedir Ama kurutma, turşu ve komposto gibi konut konserveciliği artan bir şekilde azalmaktadır Yarımca kirazı, Değirmendere fındığı, Kandıra yoğurdu, hindi dolması konut peyniri, İzmit pişmaniyesi bu yörelerin adıyla özdeşleşmiştir
Yörenin yerlileri olan Manavlar'ın köylerinde yöresel yemekler varlığını sürdürmektedir Bu yemeklerden bazıları;
Çorbalar: Tarhana, Umaç, Bulamaç,
Et Yemekleri: Yahni, Kavurma, Tavuklu Keşkek, Çiğceli Kavurma Sebze Yemekleri: Mantar Yemeği, Ebe Gümeci, Mancar Yemeği( Çiçekli Mancar )
Hamur İşleri: Ev Makarnası, Gözleme, Cizleme (Akıtma), Lokum, Mantar Böreği, ÇiğceliYumurta, Cevizli Börek
Tatlılar: Höşmerim ( Peynir Tatlısı), Kuru Helva, Otur Fatma Tatlısı, İrmik Helvası, Kübe Tatlısı ve değişik Sarma ve Dolmalar
Pismaniye
Pişmaniye kente özgü bir tatlı türü olarak ün kazanmıştır Yolculuklarda İzmit'ten geçenleri önce Pişmaniye satıcıları karşılar Kutular içinde ak pamuk görünümü veren bu tatlı ilin simgesi gibidir Bütün bölgesel şenliklerin, şölenlerin de vazgeçilmez yiyeceklerindendir Un ve şekerden yapılan tatlının anavatanıysa Eski Acemistanolarak biliniyor Oradaki adı Peşmektir Kocaeli'nde Pişmaniyenin bilinen birincil ustasının Kandıralı Hayri Ressam olduğu söylenmektedir Pazara karşın üretimi de, yapımını Hayri Usta'dan öğrenen Hacı Agop adlı bir Ermeni şekerci başlatmıştır Bir süre sonra bütün Ermeni şekerciler Pişmaniye yapımına yönelmiş, Cumhuriyet ardından duruşma başkatiplerinden İbrahim Çınar pişmaniyenin İzmit'te tanıtımını sağlamıştır Hacı Agop'un oğluna Türkçe dersleri atamak için çoğu kez dükkana gidip gelirken pişmaniye yapımını da öğrenen İbrahim Çınar emekli olunca tamamen pişmaniyecilik yapmıştır
Eşsiz bir tatlı çeşidi olması, hafifliği, pişmaniyenin il dışında da aranmasını, ilgi görmesini sağlamıştır Kavrulmuş una kaynamış şekerin yedirilmesi ilk bakışta kolay gibi görülmektedir Ama küçük bir yanlışlıkla bütün emek ve harcamalar boş yere gidebilir Çevrede pişmaniye adının buradan kaynaklandığı öne sürülür : Yapan bin pişman, yapmayan bir pişman Satıcılarsa aynı tekerlemeyi yolculara yöneltmektedir : Bölge bir pişman, almayan bin pişman! Pişmaniye *
KOCAELİNİN YEMEKLERİ
Yöredeki kültürel çeşitlilik ve kozmopolit yapı gıda biçimlerinde de çeşitlilik yaratmaktadır Tarımda modern yöntemlerin kullanımı, ülke genelinin üstündedir Bu, sebze üretiminde yoğunlaşmaktadır Anadolu'da gıda temel olarak unlulara dayanırken, Kocaeli'nde sebzemeyve tüketimi öne çıkmaktadır Karadeniz'den göçlerle, karalahananın da yaygınlaştığı görülmektedir Ama kurutma, turşu ve komposto gibi konut konserveciliği artan bir şekilde azalmaktadır Yarımca kirazı, Değirmendere fındığı, Kandıra yoğurdu, hindi dolması konut peyniri, İzmit pişmaniyesi bu yörelerin adıyla özdeşleşmiştir
Yörenin yerlileri olan Manavlar'ın köylerinde yöresel yemekler varlığını sürdürmektedir Bu yemeklerden bazıları;
Çorbalar: Tarhana, Umaç, Bulamaç,
Et Yemekleri: Yahni, Kavurma, Tavuklu Keşkek, Çiğceli Kavurma Sebze Yemekleri: Mantar Yemeği, Ebe Gümeci, Mancar Yemeği( Çiçekli Mancar )
Hamur İşleri: Ev Makarnası, Gözleme, Cizleme (Akıtma), Lokum, Mantar Böreği, ÇiğceliYumurta, Cevizli Börek
Tatlılar: Höşmerim ( Peynir Tatlısı), Kuru Helva, Otur Fatma Tatlısı, İrmik Helvası, Kübe Tatlısı ve değişik Sarma ve Dolmalar
Pismaniye
Pişmaniye kente özgü bir tatlı türü olarak ün kazanmıştır Yolculuklarda İzmit'ten geçenleri önce Pişmaniye satıcıları karşılar Kutular içinde ak pamuk görünümü veren bu tatlı ilin simgesi gibidir Bütün bölgesel şenliklerin, şölenlerin de vazgeçilmez yiyeceklerindendir Un ve şekerden yapılan tatlının anavatanıysa Eski Acemistanolarak biliniyor Oradaki adı Peşmektir Kocaeli'nde Pişmaniyenin bilinen birincil ustasının Kandıralı Hayri Ressam olduğu söylenmektedir Pazara karşın üretimi de, yapımını Hayri Usta'dan öğrenen Hacı Agop adlı bir Ermeni şekerci başlatmıştır Bir süre sonra bütün Ermeni şekerciler Pişmaniye yapımına yönelmiş, Cumhuriyet ardından duruşma başkatiplerinden İbrahim Çınar pişmaniyenin İzmit'te tanıtımını sağlamıştır Hacı Agop'un oğluna Türkçe dersleri atamak için çoğu kez dükkana gidip gelirken pişmaniye yapımını da öğrenen İbrahim Çınar emekli olunca tamamen pişmaniyecilik yapmıştır
Eşsiz bir tatlı çeşidi olması, hafifliği, pişmaniyenin il dışında da aranmasını, ilgi görmesini sağlamıştır Kavrulmuş una kaynamış şekerin yedirilmesi ilk bakışta kolay gibi görülmektedir Ama küçük bir yanlışlıkla bütün emek ve harcamalar boş yere gidebilir Çevrede pişmaniye adının buradan kaynaklandığı öne sürülür : Yapan bin pişman, yapmayan bir pişman Satıcılarsa aynı tekerlemeyi yolculara yöneltmektedir : Bölge bir pişman, almayan bin pişman! Pişmaniye *