Koklea ne yapar?
Kohlea; içinde perilenf sıvısı bulunan, üste vestibular, altta timpanik kanal bulunduran bir yapıdır. Bu kanalların arasında bulunan kohlear kanalda, daha yoğun olan endolenf sıvısı ve sinirsel iletimi başlatacak Corti organı bulunur. Corti organı; kulakta duyu almaçlarının en yoğun olduğu işitmeden sorumlu yerdir.Cochlea nerede bulunur?
Ses dalgalarının oluşturduğu titreşim orta kulakta bulunan çekiç, örs, üzengi kemiklerinin aracılığılıyla iç kulağa taşınır. İç kulak, içi lenfatik sıvı dolu kokleadan meydana gelir.
Koklea neden oluşur?
Koklea, iç kulağımızda yer alan ve esas duyma organımız olan corti organını içerisinde barındıran yapıdır. Kulak; dış, orta ve iç kulak olmak üzere 3 kısımdan oluşur. Dış kulakta kulak kepçesi ve dış kulak yolu yer alırken; orta kulakta kulak zarı, çekiç-örs-üzengi kemikçikleri, östaki tüpü ve timpanik kavite yer alır.
Graeme Clark neyi icat etti?
çok kanallı (bkz: koklear implant)’ın mucididir. avustralyalı kbb profesörüdür. 1935’te doğmuştur. biyonik kulak dediğimiz ”çok kanallı koklear implant”ı icat ederek bilim tarihine adını yazdırmış, hasarlı kulaklara çare olmuştur.Endolenf ve Perilenf nedir?
*Korti organı, kohlear kanalı timpanik kanaldan ayıran zarın üzerinde bulunur. *Salyangozda yapısındaki kanallardan, vestibular ve timpanik kanalın içindeki sıvıya perilenf, kohlear kanalı dolduran sıvıya ise endolenf adı verilir.
Sakkül ne işe yarar?
İç kulaktaki denge organı 3 adet yarım daire kanalı ve vestibüldeki utrikül ve sakkül denilen özelleşmiş yapılardan oluşur. Yarım daire kanalları başın dairesel hareketlerini algılarken, utrikül ve sakkül ise başın doğrusal hareketlerini algılarlar.