- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 3.140
- Meslek
- Webmaster
Kontrol prosedürleri nelerdir?
c-İç Kontrol Usul ve Yöntemleri (Prosedürleri): Kontrol prosedürleri, işletme amaçlarına ulaşmak için yönetimin kurduğu işletme çevresine eklenen politikalar,usuller ve yöntemlerdir. Kontrol prosedürleri, çeşitli amaçlara sahiptir ve genellikle aşağıdaki konulara ilişkin usul ve yöntemler olarak sınıflandırılabilir.
İç kontrol sisteminin özellikleri nelerdir?
İç Kontrol Sisteminin Özellikleri; İç kontrolün gerçek amacı insanı kontrol değil, iş sürecini kontrol etmektir. İç kontrolü kurma ve etkinliğini değerleme işletme yönetiminin sorumluluğundadır. İç kontrolden sadece "kabul edilebilir –makul- güvence vermesi beklenir kesinlik veya garanti beklenmez.
Bir işletmede iç kontrol nedir?
İç kontrol sistemi genel olarak "bir şirketin varlıklarını korumak, muhasebeye ve diğer faaliyetlere ilişkin bilgi ve raporların doğruluk ve güvenilirliğini sağlamak, işletmenin faaliyetlerinde etkinliği artırmak, işletme yönetimince belirlenen politikalara işletme faaliyetlerinin uygunluğunu saptamak için kullanılan …
İç kontrol faaliyetleri nelerdir?
İç kontrol sadece finansal işlemler ve raporlama ile ilgili değil; yönetimi, süreçleri, stratejiyi ve kurumun diğer faaliyet ve operasyonlarını da kapsayan, uyum ve performans ölçeğinde uygulanan tüm kontrolleri ifade eder.
Denetim raporlama standartları nelerdir?
Raporlama Standartları: Denetim sonucunda varılan görüşün açıklandığı raporların kapsam ve düzenlemeleriyle ilgili standartlardır. AICPA tarafından yayınlanan raporlama standartları tamamen finansal denetime yöneliktir. Raporlama standartları, denetim sonucunun yazıyla bilgilendirilmesine ilişkin standartlardır.
Yönetsel Kontrol mekanizmalarının unsurları nelerdir?
Bu unsurlar işletmelerdeki iç kontrol sisteminin bileşenleri olarak da adlandırılabilir. Birbiriyle ilişkili ve bütünleşik bir yapının ortaya çıkmasını sağlayan iç kontrol unsurları; kontrol çevresi (ortamı), muhasebe sistemi, Kontrol Usul ve Yöntemleri, Bilgi ve İletişim, Gözlem' dir.
İç kontrol unsuru nedir?
Birbiriyle ilişkili ve bütünleşik bir yapının ortaya çıkmasını sağlayan iç kontrol unsurları; kontrol çevresi (ortamı), muhasebe sistemi, Kontrol Usul ve Yöntemleri, Bilgi ve İletişim, Gözlem' dir.
İç kontrol sisteminin değerlendirilmesi ne için yapılır?
İç kontrol sisteminin değerlendirilmesi sureci; Üniversitemizin amaç ve hedef- lerine ulaşma konusunda iç kontrol sisteminin beklenen katkıyı sağlayıp sağlama- dığının iç kontrol bileşenleri özelinde incelenmesi ve sistemin iyileştir – meye açık alanlarının tespit edilerek düzeltici önlemlerin belirlenmesini kapsayan …
Iç kontrol unsurları nedir?
Iç kontrol kavramı nedir?
İç kontrol; kurumun, yönetimi ve personeli tarafından hayata geçirilen, belirlenmiş hedeflere ulaşmasında ve misyonunu gerçekleştirmesinde makul bir güvence sağlamak üzere tasarlanmış ve kurumun genelini etkileyen bütünleşmiş bir süreçtir.
İç kontrol elemanı nedir?
Tüm birimler ile ortaklıklardaki faaliyetlerin; iç kontrol sistemi aracılığıyla, verimli ve etkin olarak sürdürülmesini, banka varlıklarının korunmasını, uygulamaların, banka içi ve genel mevzuata uyumunu, söz konusu faaliyetler çerçevesindeki banka içi iletişim kanallarının etkinliğini, muhasebe ve finansal raporlama …
İç kontrol ortamı nedir?
İç kontrol çevresi (ortamı); Ahlaki değerler, Yeterliliğe Bağlılık, Yönetim Kurulu ve Denetim Komitesi, Yönetim Felsefesi ve İşletme Politikaları, Örgütsel Yapı, Yetki ve Sorumluluk Verme Yöntemleri ve İnsan Kaynakları faktörlerini içerir.
Kimdir iç kontrol danışmanlarından biri?
"Sözde" iç kontrol danışmanları, iç kontrolün gerçekte ne olduğunu kendileri de bilmediklerinden, maalesef İdareleri bu çalışmaların yeterli olduğu yönünde ikna etmektedirler. Buzdağının görünen yüzü kadar, birde görünmeyen yüzü olduğunu bilmemekte ve İdarelerimizin bu çalışmalar ile yetinmelerini sağlamaktadırlar.
İç Denetim ile iç kontrol arasındaki fark?
İç Denetim ve İç Kontrol arasında fark ve ilişkiler şu şekilde ifade edebilir; iç kontrol sistemini ve bu sistem ile ilgili tüm kuralları yönetim tesis eder ve çalışanlar ile birlikte yönetim uygular. COSO modeline göre bu modelin 5. bileşenine göre izleme (gözetim) şirket yönetimi tarafından gerçekleştirilir.
Peki, iç kontrol danışmanlarının yetkinliği nelerdir?
İç kontrol ve risk yönetimi kavramları ile uzaktan yakından alakası olmayan, bu alanda açık görerek, İdarelerimizin konuya ilişkin bilgi eksikliklerini istismar eden bu danışmanların, yetkinlikleri mutlaka sorgulanmalıdır. İşte bu "sözde" iç kontrol danışmanlarının yetkinliklerini sorgulamanız için aşağıda bazı sorular veriyoruz.
Hangi kurumlar iç kontrol faaliyetlerini koordine ediyor?
Buna ek olarak, kamuda iç kontrol faaliyetlerini koordine etmekle görevli Maliye Bakanlığı'nın da süreçte aktif rol alamamış olması nedeniyle İdarelerimiz, farklı danışmanlık kuruluşlarının, iç kontrole ilişkin farklı yaklaşımlarının etkisi altında kaldılar. Son 6 aydır neredeyse 100'e yakın İdare ile temaslarımız oldu.