Modoratör
Efsanevi Üye
Kontrollü ve Modifiye atmosfer nedir?
Kontrollü ve modifiye atmosfer; gıdaların depolama, taşıma ve ambalajlanmasında ürünün etkileşimde bulunduğu hava bileşiminin, oksijen, karbondioksit, azot ve etilen gibi gazların ortama verilmesi veya ortamdan uzaklaştırılmasıyla değiştirilmesini içeren bir sistemdir.
Modifiye atmosfer paketleme zararlı mı?
Modifiye atmosfer paketleme zararlı mı?
Modifiye atmosfer paketlemede mümkün olduğunca az O2 kullanımı aerobik gelişme yapan bakterilerin gelişimini inhibe etmektedir. O2 varlığı özellikle somon ve uskumru gibi yağlı balıklarda problemlere sebep olabilmektedir.
Kontrollü atmosferde ambalajlama nedir?
KONTROLLÜ ATMOSFERDE AMBALAJLAMA: Gıdanın gaz geçirmeyen bir ambalaja konulup içindeki atmosferin bileşiminin değiştirilmesi ve raf ömründeki artışın kontrol edilmesidir.
Kontrollü atmosfer ne demek?
Kontrollü atmosfer ne demek?
Kontrollü Atmosfer (KA) oksijen seviyesinin uygulanabilecek en düşük seviyeye düşürüldüğü, karbondioksit seviyesinin ise meyvenin dayanabildiği en yüksek seviyelere yükseltildiği bir depolama tekniğidir.
Modifiye Atmosferde depolamada kullanılan yöntemler nelerdir?
Kontrollü ve Modifiye Atmosferde Depolama Teknikleri
- KA ODALARINDA KULLANILAN GAZ KONSANTRASYONUNUN DÜZENLENMESİ
- KA' DE DEPOLAMA SÜRESİNE ETKİ EDEN GAZLAR.
- Oksijen Etkisi.
- 2.Karbondioksit Etkisi.
- KA DEPOLARINDA OTOMASYON SİSTEMLERİ
- TAZE AZOT ÜRETİMİ
MAP yöntemi nedir?
MAP yöntemi nedir?
Havanın yerine belli gaz karışımları ile paketin içerisinin doldurulmasıdır. Gıda üreticileri daima, gıdaların fiziksel veya kimyasal özelliklerini değiştirmeden ya da doğal olmayan hiçbir malzeme eklemeden raf ömrünü uzatacak yöntemler arar.
Atmosfer kontrollü soğuk hava deposu nedir?
Atmosfer kontrollü soğuk hava depoları özel ayarlanmış hava bilişimine sahip soğuk depolardır. O2 oranı düşürülerek CO2 oranı belli bir seviyede tutularak meyve ve sebzenin yaşlanması yavaşlatılır.