Modoratör
Yeni Üye
Konumluk yer nedir?
Konumluk yeri: belirlenen kuruluş yeri içinde işletmenin faaliyetlerini yürütmek üzere fiziksel mekan olarak kurulduğu ya da açıldığı yer.
Kuruluş yeri ne demektir?
Bir endüstri işletmesi için kuruluş yeri; tedarik, üretim, depolama ve dağıtım gibi temel fonksiyonlarını ve bunlara bağlı ekonomik amaçlarını gerçekleştirebileceği en uygun yer olarak tanımlanmaktadır. Kuruluş yeri, aynı zamanda bir işletmenin uzun dönem faaliyetlerini gerçekleştireceği bir alandır.
Işletmeyi oluşturan faktörler nelerdir?
Işletmeyi oluşturan faktörler nelerdir?
İşletmeyi oluşturan faktörler; örneğin, hissedarlar, çalışanlar, bilgi ve teknolojiler, sermaye, işletmenin iç çevresini oluşturur. İç çevre aslında mal ve hizmet üretebilmek için gerekli tüm faaliyetleri de kapsar. Bu nedenle işletme fonksiyonları, iç çevreye dahildir.
İşletmenin kurulması için seçilen yerin özellikleri ve seçilme nedenleri nelerdir?
İşletmenin kurulması için seçilen yerin özellikleri ve seçilme nedenleri nelerdir?
Kuruluş yeri seçimini etkileyen önemli faktörlerden birisi de, hammadde ve yardımcı maddeye yakınlık ve bunların tedarik olanağıdır. Hammadde, fiziki ve kimyasal nitelikler yönünden uygun olmalı, sürekli olarak tedarik edilebilmeli, fiyatı elverişli olmalı ve iyi bir ulaştırma sisteminin yakınında bulunmalıdır.
Tesis yer seçimini etkileyen faktörler nelerdir?
Kuruluş yeri seçimini etkileyen, işgücü, pazarlama, hammadde, enerji, su ihtiyacı, iklim şartları, inşaat maliyeti, çevre kirliliği, kamu politikalarının durumu, ulaştırma olanakları, arazi maliyeti gibi faktörler incelenmiştir.
En karlı kuruluş yeri ne demek?
En uygun yerin anlamı işletme orada kurulduğu takdirde en yüksek karı getirecek olan yer demektir. Karın yüksekliği herşeyden önce maliyet masraflarının düşük olması ile sağlanmaktadır.
Kuruluş yeri faktörleri nelerdir?
Kuruluş yeri faktörleri nelerdir?
Ekonomik Faktörler. • Hammadde, enerji, işçilik v.b. gibi faktörler bu.
Yasal faktörler nedir?
Yasal faktörler nedir?
Politik ve yasal çevre unsurlarını, ülkenin politik yapısı ve siyasi istikrarı, vergi oranları, kotalar, rekabet ve tüketici haklarına ilişkin yasal düzenlemeler ve üretim, Ar-Ge, yatırım teşvikleri gibi faktörler oluşturmaktadır.
İşletme türleri nelerdir?
Tek kişi işletmeleri, şirketler, kooperatifler, dernekler, Kamu işletmeleri ve sınıflandırılmaları ise şöyledir; Kamu iktisadi teşebbüsleri, yerel yönetim işletmeleri, katma bütçeli işletmeler ve döner sermayeli işletmelerdir.
İşletmenin kuruluş yeri seçimine etki eden faktörler nelerdir?
İşletme kuruluş yerinin belirlenmesinde etkili olan faktörler nelerdir?
İşletme kuruluş yerinin belirlenmesinde etkili olan faktörler nelerdir?
Teorik kapasite ne demek?
Teorik kapasite ne demek?
Makine diğer üretim araçlarının hiçbir duraklama olmaksızın çalışmasıyla ve üretim sürecinde yetenekli işgücü kullanılmasıyla ulaşılabilecek maksimum üretim miktarına teorik kapasite ya da maksimum kapasite denir.
Kapasite kullanım oranı ne demek?
Kapasite Kullanım Oranı, bir işletme ya da ülke ölçeği esas alındığında toplam üretim kapasitesinin ne kadarlık kısmının kullanıldığını gösteren bir orandır.
Kuruluş yeri seçiminde karşılaştırma yöntemleri nelerdir?
Başlıca çağdaş kuruluş yeri seçimi model ve yöntemleri arasında şunları sayabiliriz:
- Ulaştırma modeli (Transportation model)
- Doğrusal programlama modeli (Lineer programming model)
- Karma tam sayılı programlama modeli (Mixed – Integer Programming)
- Dinamik programlama modeli.
- Deneme ve Simulâsyon yöntemleri.