Son Konular

Kooperatifi kim temsil eder?

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Credits
6.255
Meslek
Webmaster

Yönetim kurulu, kooperatifi temsil ile yetkilendirilmiştir. Buna temsil yetkisi denir. İstendiğinde bu yetki birkaç yönetim kurulu üyesine, kooperatif üyesi olmayan bir veya birkaç müdüre de devredebilir.

Mamelekiyle sorumlu ne demek?

Mamelekin değeri mevcuttan borçlar düşüldükten sonra kalan miras ile belirlenir. Kalan miras sadece borçta olabilmektedir. Kişi özel bir mamekten tasarruf hakkını kullanabildiği gibi bir başka kimsenin çeşitli sebeplerden mamelekine sahip olan kişi o malvarlığının borçlarından da sorumlu olur.

Kooperatif Başkanı ölürse ne olur?

Kooperatif Üyeliğinin Sona Ermesi Ortağın ölümü ile de ortaklık sıfatı sona erecektir. Buna karşılık ana sözleşmede ölen ortağın mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalması yönünde bir düzenleme bulunuyorsa ölen ortağın mirasçıları da kooperatife ortak olabilecektir.

Sınırlı Sorumlu ne anlama gelir?

Sınırlı sorumlu ibaresi ne anlama gelir? Kooperatif borçlarından dolayı sadece kooperatif mal varlığı sorumlu olacaktır ve alacaklılar, alacaklarının tahsili için ortakların şahsi varlığına başvuramayacaklardır. Ortaklar ise kooperatifin borçlarına karşı sadece sermaye payları ile sorumlu tutulacaklardır.

Kooperatif başkanı nasıl görevden alınır?

Mevcut Türk Ticaret Kanununa göre yönetim kurulu üyeleri genel kurul kararıyla her zaman görevden alınabilirler. Görevden alma yetkisi kooperatif genel kurulundadır. Genel Kural olarak yönetim kurulu üyelerinin görevden alınması için, genel kurul toplantısının gündeminde ilgili bir maddenin bulunmalıdır.

Ölen kooperatif ortağının mirasçıları kooperatifte ortak olarak kalabilir mi?

Kooperatifler Kanunu 14. Maddesi: Ana sözleşmede gösterilecek şartlarla ölen ortağın mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalmaları sağlanabilir. Ortaklık devredilebilir. Yönetim kurulu, ortaklığı devralan kişinin ortaklık niteliklerini taşıması hâlinde, bu kişiyi ortaklığa kabul eder." Şeklinde açıklamaktadır.

Kooperatif yönetim kurulu, kooperatifi temsil etme yetkisine sahiptir. Bu yetkiye genel olarak "temsiliyet yetkisi" denir. Kooperatif üyeleri, bu yetkiyi yönetim kuruluna verir ve gerektiğinde yönetim kurulu bu yetkiyi belirli üyelere veya kooperatif üyesi olmayan bazı yöneticilere devredebilir.

Mamelekiyle sorumlu ne demek?

"Mamelekiyle sorumlu" terimi, bir kişinin sahip olduğu miras veya malvarlığıyla ilgili olarak sorumluluk anlamına gelir. Mamelekin değeri, mevcut varlıklardan borçlar düşüldükten sonra kalan miras ile belirlenir. Dolayısıyla, bir kişinin mamelekiyle sorumluluğu, kalan mirasın borçlara yetip yetmediği durumunda ortaya çıkar. Bir kişi özel bir mamekten tasarruf hakkını kullanabilirken, başka bir kişinin mamelekiyle sorumlu olması da mümkündür.

Kooperatif Başkanı ölürse ne olur?

Kooperatif Başkanı'nın ölümü durumunda, kooperatif üyeliği de sona erer. Ancak, eğer kooperatif ana sözleşmesinde ölen Başkanın mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalması yönünde bir düzenleme varsa, mirasçılar da kooperatif üyeliğini devam ettirebilirler. Yani, eğer ana sözleşmede bu konuda bir hüküm bulunuyorsa, Başkanın mirasçıları kooperatifte ortak olarak kalabilirler.

"Sınırlı sorumlu" terimi, bir kişinin sadece belirli bir sınırla sorumlu olduğunu ifade eder. Kooperatif ortakları için kullanıldığında, sınırlı sorumlu olmak demek, kooperatif borçlarından dolayı sadece kooperatif mal varlığının sorumlu olacağı anlamına gelir. Yani, ortaklar, kooperatif borçlarından dolayı kişisel mal varlıkları ile sorumlu tutulmazlar, sadece kooperatifin mal varlığı ile sınırlı sorumlulukları vardır.

Kooperatif başkanı görevden almak için genel kural olarak kooperatif genel kurulunun kararı gereklidir. Türk Ticaret Kanunu'na göre, yönetim kurulu üyeleri genel kurul kararıyla her zaman görevden alınabilirler. Görevden alma yetkisi genel kurula aittir ve genel kurul toplantısında bu konu gündeme alınarak karara bağlanır. Yani, kooperatif başkanı genel kurul kararıyla görevden alınabilir.

Ölen kooperatif ortağının mirasçıları kooperatifte ortak olarak kalabilir mi?

Kooperatifler Kanunu'nun 14. maddesine göre, ölen kooperatif ortağının mirasçıları, kooperatif ana sözleşmesinde belirlenmiş şartlarla kooperatifte ortak olarak kalabilirler. Ana sözleşmede bu konuda bir düzenleme varsa ve mirasçılar da ortaklık niteliklerini taşıyorsa, yönetim kurulu mirasçıları ortak olarak kabul edebilir. Yani, kooperatif ana sözleşmesinde belirtilen şartlar çerçevesinde, ölen ortağın mirasçıları kooperatifte ortak olarak kalabilirler.

Bir kusak bir yol terimi ilk olarak nerede ilan edildi?

Money kart aktiflestirme nasil yapilir?

1. Konular

1. 1.282.872
  2. Mesajlar

1. 1.683.740
  3. Kullanıcılar

1. 32.206
  4. Son üye

Geri
Üst Alt