Son Konular

Kooperatiflerde kar dagitimi nasil yapilir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Credits
0

Kooperatiflerde kâr dağıtımı nasıl yapılır?

Şirketlerde kâr sermayeye dağıtılır. Şirketlerde en fazla hisse senedine sahip olan ortaklar en fazla kâr alırlar. Kooperatiflerde ise kâr ortağa dağıtılır. Ortağın bir yılda kooperatifi ile yaptığı alışveriş oranına göre dağılım yapılır.

Kooperatif şirket en az kaç ortakla kurulabilir?

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak anasözleşme ile kurulur.

Risturn kuralı nedir?

Risturn kuralı nedir?
Risturn istisnası nedir? Tüm kooperatifler için, yönetim gideri olarak ödenen paraların risturn sayılabilmesi için kooperatif tarafından üyelere "iade edilmesi" gerekmektedir. İade halinde miktar kurumlar vergisinden istisna edilecektir.

Kooperatiflerde ortaklara dağıtılan gelir gider farkına ne ad verilir?

Diğer ticaret şirketlerinde kâr olarak adlandırılan artık değer kooperatiflerde müspet gelir gider farkı olarak adlandırılır.

Anonim ortaklık en az kaç ortakla kurulur?

Anonim şirket, gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kurulabiliyor olup, ortak sayısı en az 1 kişi olabiliyor. Ortak sayısı için maksimum bir sınır bulunmuyor. Eğer ortak sayısı 500'ü geçerse, şirketler Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine tabi tutuluyor.

Risturn kavramı nedir?

Risturn kavramı nedir?
Risturn, ortakların kooperatifle yaptıkları işlemler sonucunda ortaklardan alınan veya onlar lehine doğan fazlaların yine ortaklarla yaptıkları işlemler esas alınarak iade edilmesidir.

Kooperatif hisseli ev alınır mı?

Kooperatif tapulu ev alınabiliyor. Kooperatiften edinilen bir gayrimenkulün alınması ile doğrudan kooperatif üyesi olunamıyor. Alan kişi sadece tapuda o gayrimenkulü satın alan kişi olarak görünüyor.

Risturn Istisnasindan kimler yararlanabilir?

"Kooperatif ortaklarının yönetim gideri karşılığı olarak ödedikleri paralardan harcanmayarak iade edilen kısımlar ile tüketim kooperatiflerinin, ortaklarının kişisel ve ailevi gıda ve giyecek ihtiyaçlarını karşılamak için satın aldıkları malların değerine göre hesapladıkları risturnlar" kurumlar vergisi hesaplanırken …

Kooperatiflerde kâr dağıtımı nasıl yapılır konusunda bilgi vermek isterim. Kooperatiflerde kâr, ortaklara dağıtılır ve dağıtım işlemi genellikle ortağın o yıl içinde kooperatif ile yaptığı alışverişlere göre belirlenir. Yani kooperatifte alışveriş yapan ortaklar daha fazla kâr payı alabilirler. Bu durum, ortaklar arasında adil bir kâr dağılımı sağlanmasına yardımcı olur.

Kooperatifler, en az 7 ortak tarafından imzalanacak anasözleşme ile kurulabilir. Bu ortaklar, kooperatifin kuruluş sürecinde belirlenen amaçlar doğrultusunda bir araya gelirler ve ortaklıklarını resmileştirirler.

Risturn kuralı, kooperatiflerde yönetim giderleri gibi harcamaların ortaklara iade edilmesini ifade eder. Bu durum, kooperatiflerde vergi avantajı sağlayabilir çünkü iade edilen miktarlar kurumlar vergisinden istisna edilebilir. Risturn kuralı, ortakların kooperatifle yaptıkları işlemler sonucunda alınan veya onların lehine doğan fazlaların tekrar iade edilmesini öngörür.

Kooperatiflerde ortaklara dağıtılan gelir gider farkına ise "müspet gelir gider farkı" adı verilir. Bu, diğer ticari şirketlerdeki kâr dağılımı kavramına benzer şekilde ortaklara paylaştırılan kârın bir ifadesidir.

Kooperatiflerde hisseli ev alımı mümkündür. Kooperatif tapulu evler alınabilir ancak bu şekilde alınan gayrimenkullerin, doğrudan kooperatif üyeliği ile ilgili olmadığını, sadece tapuda gayrimenkulün alıcısının göründüğünü belirtmek gerekir.

Risturn istisnasından yararlanabilecek kişiler ise genellikle kooperatif ortaklarıdır. Yönetim gideri karşılığı olarak ödedikleri paralardan iade edilen miktarlar ile tüketim kooperatiflerinde alışveriş yapan ortakların hesaplarına yansıtılan risturnlar, kurumlar vergisi hesaplamaları sırasında avantaj sağlayabilir.

Umarım bu bilgiler işinize yarar. Başka sorularınız varsa da memnuniyetle cevaplamaya devam edebilirim.

Calisma sermayesinin unsurlari nedir?

Etil alkol kullanmak yasak mi?

1. Konular

1. 1.280.744
  2. Mesajlar

1. 1.677.634
  3. Kullanıcılar

1. 31.701
  4. Son üye

Geri
Üst Alt