- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- -225
Kooperatiflerde risturn ne demek?
Kooperatiflerin ortaklarıyla yaptığı işlemlerden doğan gelir artığının ortaklara dağıtımı, "risturn" olarak adlandırılmaktadır. Risturn, ortakların kooperatifle yaptıkları işlemler sonucunda ortaklardan alınan veya onlar lehine doğan fazlaların yine ortaklarla yaptıkları işlemler esas alınarak iade edilmesidir.Risturn nasıl hesaplanır?
Risturn istisnasını hesaplamak için öncelikle ortak içi satış ve ortak dışı satışların bulunması, sonrasında toplam satış tutarı içinde ortak içi satışların oranı bulunarak risturn istinasında kullanılacak oran netleştirilmektedir. Bu oran sayesinde karın vergi dışı bırakılacak tutarını da bulunması gerekmektedir.
Eczane risturn nedir?
Risturn, kooperatif ortakları için her yönüyle 'Mali Avantaj', kısaca ilave iskonto demektir. Benzer alanda kooperatifler haricinde hiçbir işletmenin sunmadığı bu kazanım ile kooperatifimiz elde ettiği gelirin %50'sini risturn adı altında ortaklarına dağıtmaktadır.Risturn istisnası kimler yararlanabilir?
Bütün kooperatifler için ortakların yönetim gideri karşılığı olarak ödedikleri paralardan harcanmayarak ortaklara iade edilen kısımlar, risturn istisnasından yararlanacaktır. Yönetim gideri olarak ödenen paraların risturn sayılabilmesi için kooperatif tarafından üyelere iade edilmesi gerekmektedir.
Risturn, kooperatiflerde dönem sonu elde edilen karın ortaklara dağıtılan kısmını ifade ediyor. Bu dağıtım ile ortakların birbirlerinin sırtından haksız kazanç sağlamalarını önlenmiş oluyor.
Eczane ciro primi nedir?
Ciro primi; bayilere ve sürekli mal alımında bulunanlara belli bir sürede, belirli bir miktarın üzerinde mal alımı şartına bağlı olarak yıl içinde yapılan, belli oranda sağlanan nakit, mal ve benzeri şekildeki menfaatlerdir ve satış amacıyla kullanılan bir pazarlama yöntemidir.