Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Modoratör

Koy alani ne demek?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Köy alanı ne demek?​

Belediye ve Komşu Alanları Dışındaki Köy ve Obaların (Mezraların) Yerleşik Alanı: Köy ve obaların cami, köy konağı gibi köy ortak yapıları ile köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca, yapılırken yürürlükte bulunan yasal düzenlemelere uygun olarak yapılmış yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde var olan …

Köy sınırı nedir?​

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, 30 büyükşehir belediyesinin sınırlarında yer alan kırsal yerleşik alan sınırını 100 metreden 300 metreye yükseltildi.

Köy içi imar ne kadar?​

Köy içi imar ne kadar?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, 30 büyükşehir belediyesinin sınırları içinde bulunan kırsal yerleşik alan sınırını 100 metreden 300 metreye çıkardı. Bu değişiklikle, tarla, bağ ve bahçeler evlerle dolacak, köylerde şehir yoğunluğu oluşacak.

Köy evi kaç kat olur?​

Köy evi kaç kat olur?
MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “Köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarı ile kırsal yerleşik alanlar ve civarında 2 kat (7.50) m. den fazla katlı bina yapılamaz. Meyilden dolayı birden fazla kat kazanılamaz.”

Köy yerleşik alanı kaç metredir?​

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, köy yerleşik alanı civarı sınırları için tespit edilebilecek azami mesafe 100 metreden 300 metreye çıkarıldı.

Köy sınırlarını kim belirler?​

Madde 7- Bir il dâhilindeki beldeler veya köyler arasında sınır uyuşmazlığı çıkması hâlinde ilgili belediye meclisi ve köy ihtiyar meclisi ile kaymakamın görüşleri otuz gün süre verilerek istenir. Vali, bu görüşleri değerlendirerek sınır uyuşmazlığını karara bağlar.

Köy sınırlarını nasıl öğrenebilirim?​

Köy sınırlarını nasıl öğrenebilirim?
Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarının tespiti, valiliklerce bir harita mühendisi olmak üzere en az üç kişilik bir komisyon tarafından 1:1000, 1:2000 veya 1:5000 ölçekli halihazır haritalar veya kadastro paftaları üzerine yapılır.

Köye ev yapmanın şartları nelerdir?​

Köye ev yapmanın şartları nelerdir?
Köyde ev yapmak için gerekenler
- Yapı izin dilekçesi.
- Tapu belgesi.
- Koordinatlı plan örneği (Kadastro’dan)
- Nüfus cüzdanı
- İkametgah.
- Yapılacak yapının yoldan ve komşu parsellerden çekme mesafelerine ilişkin Köy İhtiyar Heyeti kararı.
Köylerde imar planı var mi?​
Köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarı ile kırsal yerleşik alan ve civarları içerisinde köyün ihtiyacına yönelik ilk ve orta öğretim tesisi, ibadet yeri, sağlık tesisi, güvenlik tesisi gibi yapılar için imar planı şartı aranmaz.
Köyde ev yapmak için komşudan kaç metre çekilir?​
Yapının kadastral (tapu üzerinde görünen) yoldan en az 5 m yan komşudan ise en az 3 m çekmek suretiyle yapı yapması mümkündür.

Köy içi bahçeye ev yapılır mı?​

Köy içi bahçeye ev yapılır mı?
Köylerin yerleşik alanlarında imar gerektirmeyen, köy sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik konut ya da tesis olmayan yerler (manav, bakkal vs.) için yapı ruhsatına gerek olmasa da tarım ve hayvancılık için kullanılan tarla arazilerine herhangi bir yapının inşası için ruhsat almak zorunludur.

Köy yerleşim alanı nereden öğrenilir?​

Köy yerleşim alanı nereden öğrenilir?
Köy yerleşim haritaları; teknik yönü olması nedeniyle kadastro müdürlüklerini; tescili gerektirmesi nedeniyle de tapu müdürlüklerini ilgilendirmektedir. Köy yerleşim haritaları düzenlendikten sonra kontrol ve tescil için valilik tarafından kadastro müdürlüğüne başvurulur.

Köy yerleşik alanı neye göre belirlenir?​

 
Köy yerleşik alanı, belediye ve komşu alanları dışındaki köylerin ve obaların (mezraların) yerleşik alanını ifade eder. Bu alanlar köy ortak yapıları olan cami, köy konağı gibi yapıların ve köye kayıtlı, sürekli olarak yaşayan insanların, yasal düzenlemelere uygun olarak yapılmış binaların toplu olarak bulunduğu yerlerdir.

Köy sınırı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenir. Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, 30 büyükşehir belediyesinin sınırlarında bulunan kırsal yerleşik alan sınırı 100 metreden 300 metreye yükseltilmiştir.

Köy içi imar ise Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'ne göre belirlenir ve son değişiklikle kırsal yerleşik alan sınırı 300 metreye çıkarılmıştır. Bu değişiklikle, tarla, bağ ve bahçeler arasına evlerin yapılmasıyla köylerde şehir yoğunluğu oluşabilir.

Köy evleri için belirlenen kat limiti ise 2 kattır. 7.50 metreden fazla katlı bina yapılması yasaktır köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve kırsal yerleşik alanlarda.

Köy yerleşik alanı sınırları için belirlenen azami mesafe 100 metreden 300 metreye çıkarılmıştır ve bu alanların tespiti için valiliklerce belirli ölçekli haritalar veya kadastro paftaları kullanılır.

Köy sınırları ise ilgili belediye meclisi, köy ihtiyar meclisi ve kaymakamın görüşleri alınarak belirlenir. Uyuşmazlık durumunda vali, sınır konusunda karar verir.

Köye ev yapmak isteyenlerin ise belirli şartları yerine getirmeleri gerekir. Yapı izin dilekçesi, tapu belgesi, koordinatlı plan örneği, nüfus cüzdanı, ikametgah gibi belgelerin yanı sıra köy ihtiyar heyeti kararı da gereklidir.

Köylerde imar planı şartı olmayabilir ancak belirli yapılar için belirli koşulların sağlanması gerekebilir. Yapı yaparken komşudan minimum mesafenin korunması da önemlidir.

Son olarak, köy yerleşim alanlarının tespiti için valiliklerce belirlenen komisyonlar vasıtasıyla harita mühendisi eşliğinde belirli ölçekteki haritalar kullanılarak alanların belirlendiği bilinmektedir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri