- Katılım
- 27 Aralık 2022
- Mesajlar
- 342.277
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1.166
- Puan
- 113
- Yaş
- 37
- Konum
- Adana
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 3.140
- Meslek
- Webmaster
Kültürü yapılan ve yabani buğdaylar kromozom sayılarına göre üç ana grup altında toplanabilir nelerdir yazınız?
Kromozom sayıları ve genom formüllerine göre yapılan sınıflandırmalarda buğdaylar üç gruba ayrılır:
Ilk buğday tanesi nereden gelmiştir?
Elimizdeki kanıtlara göre, ilk üretimi Neolithik (Yeni Taş) dönemde yapılmağa başlanan buğday, insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir.
Türkiye'de en az buğday nerede yetişir?
Üretimde en az olduğu bölgeler Doğu Anadolu ve Ege Bölgeleridir. Makarnalık buğday üretiminde ise; ilk sırada 8'lik üretim ile İç Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer almaktadır.
Dünyada kaç çeşit buğday çeşidi var?
Dünya çapında yaklaşık 5000 farklı buğday çeşidi yetiştirilmektedir.
Buğdayın en modern formu nedir?
Günümüzde, modern ekmeklik buğday (Triticum aestivum), kavuzlu buğdayın (Triticum spelta) kavuzsuz formu olarak kabul Page 14 14 edilmektedir (Şekil 13 ve 14). Bugüne kadar hekzaploid buğdayların yabani formuna rastlanmamıştır (Faris, 2014). Triticum spelta, dinkel buğdayı adıyla da anılmaktadır.
Buğday ilk ne zaman bulundu?
300'lerde, Çin'de M.Ö. 2800'lerde, M.Ö. 2000'lerde Orta Avrupa'da buğday üretiminin yapıldığına dair kanıtlar bilinir. Antik Ege ve Akdeniz dünyasında, simgesi buğday olan antik dönem tanrılarından diğeri Demeter'dir.
Buğday üretimi en az hangi bölgede yetişir?
İç Anadolu ve ve Orta Karadeniz bölgesi ise ayçiçeği üretimi yapılan diğer bölgelerdir. Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu'da ise üretimi kısıtlıdır.
Hüseyinbey buğday tohumu dekara kaç kilo atılır?
Ekimde tavsiye edilen tohumluk miktarı 20-22 kg/da dır.