Kurban Keserken Okunacak Dua

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Credits
-4
Meslek
Webmaster

Kurban Keserken Okunacak Dua

Kurban kesmek, Allah'a yaklaşmak ve O'nun rızasını kazanmak amacıyla yapılan önemli bir ibadettir. Kurban kesilirken okunacak dualar, bu ibadetin manevi boyutunu güçlendirir ve Allah'a yönelişi pekiştirir.

Kurban kesilirken öncelikli olarak Besmele çekmek ve ardından Tekbir getirmek esastır. Besmele, her hayırlı işe başlarken olduğu gibi, bu mübarek amele de Allah'ın adıyla başlamayı ifade eder. Tekbir ise, Allah'ın büyüklüğünü ve yüceliğini ilan etmektir.

Kurban Kesilirken Okunacak Temel Dualar:

1. Besmele:
    • Bismillahi Allahu Ekber.
    • Anlamı: "Allah'ın adıyla. Allah en büyüktür."
  2. Tekbir:
    • Allahu Ekber Allahu Ekber Lâ ilâhe illallahu vallahu Ekber Allahu Ekber Velillâhil Hamd.
    • Anlamı: "Allah en büyüktür, Allah en büyüktür. Allah'tan başka ilah yoktur. Allah en büyüktür, Allah en büyüktür ve Hamd Allah'a mahsustur."
    • Bu tekbir, genel olarak bayram tekbiridir ve kurban kesimi esnasında da okunabilir.

Kesimden Önce Niyet ve Duanın Önemi:

Kurbanı kesecek kişi veya kurban sahibi, kurbanı kesmeden önce niyetini kalben getirmelidir. Niyet, "Allah rızası için kurban kesmeye niyet ettim" şeklinde olabilir. Kesim esnasında ise yukarıdaki zikirler ile birlikte şu dua da okunabilir:

• Arapçası: اِنِّى وَجَّهْتُ وَجْهِىَ لِلَّذى فَطَرَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ حَن۪يفًا وَمَٓا اَنَا۠ مِنَ الْمُشْرِك۪ينَۜ اِنَّ صَلَات۪ى وَنُسُك۪ى وَمَحْيَاىَ وَمَمَات۪ى لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَۙ لَا شَر۪يكَ لَهُ وَبِذٰلِكَ اُمِرْتُ وَاَنَا۠ مِنَ الْمُسْلِم۪ينَ
  • Okunuşu: "İnnî veccehtu vechiye lilleźî fatara's-semâvâti ve'l-arda hanîfen vemâ ene mine'l-muşrikîn. İnne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbi'l-âlemîn.Lâ şerîke lehu ve bi-zâlike umirtu ve ene mine'l-muslimîn."

• Anlamı: "Ben hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana çevirdim. Ben ortak koşanlardan değilim. Şüphesiz benim namazım, (her türlü) ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm Âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. O'nun hiçbir ortağı yoktur. Bana böyle emrolundu ve ben Müslümanlardanım." (En'âm Suresi, 6:79-81)
Bu ayetler, kurbanın sadece bir hayvan kesimi değil, aynı zamanda tüm varlığımızı Allah'a adamamızın bir simgesi olduğunu ifade eder.

Ek olarak şu dua da okunabilir:

• "Allah'ım! Bu kurbanı senden kabul buyur. Ey Kerîm olan Allah, Senin rızan için kurban kesiyorum. Bu benim tarafımdan ve ailem tarafından kabul eyle."

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

• Kurban kesim işlemi sırasında eziyetten kaçınmak ve hayvanın acısını en aza indirmek İslami adabın gereğidir.
  • Kurban, ehil bir kişi tarafından kesilmelidir.
  • Kesilen kurban etinin bir kısmı kurban kesemeyen fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır.
Kurban ibadeti, Müslümanları Allah'a yaklaştıran, toplumsal dayanışmayı güçlendiren ve yardımlaşma ruhunu pekiştiren yüce bir ibadettir. Bu ibadeti yerine getirirken niyetin halis olması ve sünnete uygun davranılması önemlidir.

Allah katında kabul edilen bir kurban olması için içtenlikle niyet ederek ve gerekli duaları okuyarak kurban kesmeniz önemlidir. Kurban kesim işlemi sırasında saygılı olmak ve hayvanın acısını en aza indirmek de unutulmamalıdır. Ayrıca, kesilen kurban etinin ihtiyaç sahipleriyle paylaşılması da bu ibadetin önemli bir parçasıdır. Bu dualarla beraber, kurban ibadetinizin Allah'ın rızasını kazanmanıza vesile olmasını dileriz.

Hayırlı Evlat İçin Dualar

Afetlerden Korunmak İçin Okunacak Dua

1. Konular

1. 1.280.273
  2. Mesajlar

1. 1.677.820
  3. Kullanıcılar

1. 31.408
  4. Son üye

Geri
Üst Alt