Modoratör
Yeni Üye
Kürleme tuzu nedir?
Son üründe lezzet geliştirme, renk oluşturma ve dayanma süresini uzatmak amacıyla etin tuz, renk sabitleyici (nitrat, askorbik asit) ve baharat gibi katkılarla muamele edilmesine kürleme denir. Kürlenmiş et ürünleri çiğ (pastırma) ve pişirilmiş (jambon) olarak hazırlanabilir.
Sucuk kürleme nedir?
Sucuk kürleme nedir?
Yenebilir etlerin nitrat\nitrit varlığında, tuz ile muamele edilerek işlenmesi, muhafaza edilmesi ve daha değişik görünüm, tat ve aromada ürünler haline getirilmesi.
Tuzlanan et bozulur mu?
Tuzlanan et bozulur mu?
Bu yüzden günümüzde de et muhafazası için tuz kullanılır ve etkisini daha da arttırmak için bakterilerin ölmesini sağlayan potasyum nitrat tuza karıştırılır. Tuzlama aynı zamanda yiyeceğin pişirilmesi demektir. Çünkü yiyecekte kimyasal reaksiyona sebebiyet verir. Tuzlanan etlerdeki protein çözünmesi gözlenmiştir.
Et ürünlerinde kürleme ne amaçla yapılır?
Son üründe lezzet geliştirme, renk oluşturma ve dayanma süresini uzatmak amacıyla etin tuz, renk sabitleyici (nitrat, askorbik asit) ve baharat gibi katkılarla muamele edilmesine kürleme denir.
Nitrozamin ne demek?
Nitrozamin ne demek?
Nitrozamin nedir? (Nitrosamine) Protonsuz bir amine bağlı bir nitroso grubuna (NO+) sahiptirler. Nitrozaminler, çeşitli gıdaların ve tütünün fermantasyonu sırasında ve gastrointestinal sistemde bulunan asidik koşullar altında nitrit koruyucuların aminlerle in vivo reaksiyonu sonucu oluşan kanserojenlerdir.
Kürlenme süresi ne demek?
Kürlenme süresi ne demek?
Bir kauçuk bileşiğinde kürlenme süresi, belirli bir sıcaklıkta optimum viskoziteye veya modüle ulaşmak için geçen süredir. Bir yapıştırıcıda, bir yapıştırıcının tam olarak sertleşmesi için gereken süredir. Bir yapıştırıcı tam olarak kürlenmemişse, yapıştırma başarısız olacaktır.
Sucukta kürleme nedir?
Nitritli tuz zararlı mı?
Nitritli tuz zararlı mı?
İşlenmiş et ürünlerinde bulunan nitrat ve nitrit gibi katkı maddeleri özellikle izin verilen dozun üzerinde kullanıldığında ve dolayısıyla bu dozda tüketildiğinde; kansere, hafıza kaybına ve beyinlerinde hasara neden olabilirler.
2 gün dışarıda kalan et bozulur mu?
2 gün dışarıda kalan et bozulur mu?
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
Nitrozamin hangi besinlerde bulunur?
NDMA Nedir? (N-Nitrozodimetilamin) NDMA ve diğer nitrozaminler, dış mekan havasında, suda ve toprakta küçük miktarlarda her yerde bulunur. İkame edilmiş (ikincil veya üçüncül) bir amin ile oksitleyici bir maddenin, genellikle bir nitritin kimyasal etkileşimi ile oluşturulurlar.