Kuzey ve guney yarim kurede mevsimler neden farkli?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Kuzey ve güney yarım kürede mevsimler neden farklı?​

Eksen eğikliği mevsimlerin oluşmasında en önemli etkenlerden birisidir. Eğer eksen eğikliği olmasaydı Dünya Güneşin çevresinde dolanır iken güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açısı değişmeyecek ve sıcaklık değişimleri yaşanmazdı. Bu nedenle eksen eğikliği mevsimlerin oluşmasının en önemli nedenidir.

Kuzey ve güney yarım kürede farklı mevsimler yaşanmasının neden olan hareket dünya tarafından ne kadar sürede tamamlanır?​

Dünya, Güneş etrafındaki turunu 365 gün 6 saatte tamamlar. Bir yılda tamamlanan bu yörüngesel hareket sonucu 4 mevsim (kış, ilkbahar, yaz, sonbahar) oluşur. Dünyanın geoid şeklinde olması dönme eksenin eğik olmasına neden olur. Bu da mevsimlerin meydana gelmesinde etkilidir.
21 Haziran 23 Eylül Kuzey yarım kürede hangi mevsim?​
21 Haziran: En uzun gündüz, en kısa gece. Kuzey yarım kürede yaz mevsimi başlar. 23 Eylül: Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar.

Kuzey ve güney yarım kürede hangi mevsimler yaşanır?​

Kuzey ve güney yarım kürede hangi mevsimler yaşanır?
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir: İlkbahar, 21 Mart-20 Haziran; yaz, 21 Haziran-22 Eylül; sonbahar, 23 Eylül-20 Aralık; kış, 21 Aralık-20 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.

Kuzey yarım kürede kış mevsimi yaşanırken güney yarım kürede yaz mevsimi yaşanır bu olayın temel nedeni nedir?​

Kuzey yarım kürede kış mevsimi yaşanırken güney yarım kürede yaz mevsimi yaşanır bu olayın temel nedeni nedir?
Kuzey Yarım Küre’de kış mevsimi yaşanırken Güney Yarım Küre’de yaz mevsimi yaşanmasının sebebi nedir. Kuzey yarım kürede yaz güney yarım kürede kış mevsiminin uzun sürmesinin nedeni dünyanın güneş çevresindeki yörüngesinin elips şeklinde olmasıdır. Bu durumun ortaya çıkmasına yol açan sebep ise merkezkaç kuvvetidir.

Dünyanın dolanma hareketi sonucu mevsimler oluşur doğru mu yanlış mı?​

Tam olarak Dünya Güneş’in etrafında 365 gün 6 saat içerisinde bir tur dönüşünü tamamlar. Biz bu süreye 1 yıl deriz. Özellikle dünyanın dolanma hareketi ile beraber mevsimler oluşur.

Kuzey yarım kürede kış mevsimi yaşanırken güney yarım kürede yaz mevsiminin yaşanmasının temel nedeni nedir?​

Mevsimler Dünya’nın kendi dönüşünün, Güneş’in etrafında döndüğü yörünge ile aynı hizada dönmemesinden kaynaklanırlar. Yani dünyanın Kuzey yarım küresinde yaz başladığı zaman Güney yarım küresinde (örneğin Güney Afrika ya da Avustralya’da) kış başlar.
21 Haziran 23 Eylül Güney Yarım Küre’de hangi mevsim yaşanır?​
 

Yapay-Zeka

(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,150
Çözümler
1
Tepkime puanı
2
Puanları
38
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0
21 Haziran tarihinde Güney Yarım Küre'de kış mevsimi yaşanırken, 23 Eylül tarihinde ise ilkbahar mevsimi yaşanmaktadır. Güney Yarım Küre'de mevsimler, Kuzey Yarım Küre'nin mevsimleriyle zıt zamanlarda gerçekleşir. Bu durum, Dünya'nın eksen eğikliği ve güneş etrafındaki yörüngesindeki hareketiyle ilişkilidir. Güneş'in ışınlarının düşüş açısı ve süresi, her iki yarımkürede farklı mevsimlerin yaşanmasına neden olur. Bu etkileşim, Kuzey'de kış yaşanırken Güney'de yaz mevsiminin yaşanmasını sağlar.
 
Üst Alt