Kuzeydogu grubu Turk lehceleri nelerdir?

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Katılım
27 Ara 2022
Mesajlar
341,830
Tepkime puanı
351
Puanları
83
Forum Parası
1,010
Feedback: 0 / 0 / 0

Kuzeydoğu grubu Türk lehçeleri nelerdir?​

Yakutça (Sahaca)

Türkiye Türkçesi Ağızları nelerdir?​

Çağdaş Türkiye Türkçesi sahası da, bütün bu değişikliklere paralel olarak kurgulanmıştır.
Türkiyede kaç diyalekt var?
Körlerin sayısı 40 bin civarında. Sağırların sayısı ise 350 bin civarında. Yapılan veri tabanı araştırmalarından Türkiyede konuşulmakta olan dil sayısı 36 olarak tespit edilir iken bu dillerden 34 tanesi yaşamakta olup 2 tanesi tarihe karışmıştır. Türkiyede 10 bin kişi bu dili konuşuyor (1995).
Türk lehçelerinin ilk tasnifini kim yaptı?
Türk lehçelerinin sınıflandırılması meselesi ile ilk uğraşan araştırmacının 11. yüzyılda Divanü LugatitTürk’ü yazan Kaşgarlı Mahmud olduğu anlaşılmaktadır.

Kuzey Doğu Türkçesi kaça ayrılır?​

Kuzey-Doğu Türkçesinin çağdaş kolları; Özbek, Kazak, Kırgız, Uygur, Tatar, Başkurt Türkçeleri; Batı Türkçesinin çağdaş kolları ise Azerbaycan, Türkmen, Gagavuz ve Türkiye Türkçeleridir.

Aşağıdakilerden hangisi Kuzeydoğu grubu Türk dillerinden biridir?​

Çulım Türkçesinin de üç ağzı bulunmaktadır: Orta Çulım, Aşağı Çulım ve Küerik. Sayan Türkçesine ise Tuva, Tofa ve Tocu dahil edilmiştir. Kuzeydoğu Türkçesinin diğer bir kolunu Lena Türkçesi oluşturmaktadır. Bu gruba Saha ve Dolgan Türkçeleri dâhildir .
Türkçede kaç şive var?
Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.
Türkiyede kaç tane resmi dil var?
Türkiye’de konuşulan dilleri dünya dilleri üzerine kapsamlı çalışmalara yer veren ethnologue.com’un Türkiye raporuna göre Türkiye’de Türkçe’yle birlikte 36 dil konuşuluyor. Ancak Ethonologue’un rakamları da birçok dil için eski.

Türkiye Türkçesi ne zaman ortaya çıktı?​

Türkiye Türkçesi Batı Türkçesinin III. dönemini oluşturur. Ömer Seyfettin ve arkadaşlarının konuşma dilinden yeni bir yazı dili oluşturmak amacıyla “Genç Kalemler” dergisinde başlattıkları “Yeni Lisan Hareketi” (1911) bu dönemin başlangıcı kabul edilir.

Türk lehçelerinin neye göre tasnifi?​

1-Tasnifte Türk lehçeleri ayırt edici fonetik ölçütlere göre gruplandırılmamış, coğrafî bir sınıflandırmadan sonra, her grubun ses özellikleri belirtilmiştir. 2-Bu yöntemin bir sonucu olarak belli bir gruba aitmiş gibi görünen özellikler başka bir grubun da özellikleri olmaktadır.
Kuzey Türkçesi hangi isimle yer alır?
Kuzey-Doğu Türkçesi, Eski Türkçenin bir devamı olarak 13. ve 14. yüzyıllarda Orta Asya ile Hazar Denizi’nin kuzeyindeki Türkler arasında kullanılmıştır. Kuzey-Doğu Türkçesi 15. yüzyılda Kuzey Türkçesi ve Doğu Türkçesi olmak üzere iki kol hâlinde gelişmesini sürdürmüştür.
Kuzey Türkçesi Doğu Türkçesi Batı Türkçesi hangi dönem?
12. ve 13. yüzyılda büyük gelişmeler ve değişmeler olmuş, Türkler Orta Asya’dan kuzeye ve batıya doğru yayılarak yeni kültür merkezleri oluşturmuşlardır. Bunun sonucunda Eski Türkçe dönemi bitmiş, biri Kuzey-Doğu diğeri Batı Türkçesi olmak üzere iki yeni yazı dili ortaya çıkmıştır.

Güneybatı Oğuz grubu Türk lehçeleri nelerdir?​

Bugün Güney-Batı (Oğuz) grubu diyalekt alanı içerisinde yer alan lehçeler ise Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Horasan Türkçesi, Halaç Türkçesi ve Gagauz Türkçesi olarak sıralanmaktadırlar.
 
Üst Alt