Modoratör
New member
Linux da çalışmakta olan süreçleri görmek için hangisi kullanılır?
Bir süreç, aksi belirtilmedikçe çalıştığı süre içinde klavyeden bilgi alır ve ekrana bilgi verir. Çalışan programların listesini görmek için "ps" komutunu kullanabiliriz. Hiç parametre vermeden yazılırsa sadece üzerinde çalışılan kullanıcının süreçleri ekrana gelir.Ubuntu uçbirim nasıl açılır?
Uçbirim'i açmak için klavyeden Ctrl+Alt+T kısayolunu kullanabilirsiniz ya da etkinliklere girip "uçbirim" sözcüğünü aratarak ulaşabilirsiniz.pwd komutu o an hangi dizinde olduğunuzu bulmak için kullanılır. Komut size net ve kesin bir konum bilgisi sağlar. Genellikle komut bölme işareti ( / ) ile başlar. Örneğin, tam bir komut olarak /home/kullaniciadi kullanılabilir.
Ls Al nedir?
Ls Al nedir?ls -al izinler, boyut, sahip gibi detaylı bilgilerle dosyaları ve dizinleri listeleyecektir.
Linux terminal ne işe yarar?
Linux terminal ne işe yarar?Terminal, Apple, bilgisayarları ve Linux, işletim sistemi kullanılan bilgisayarların içerisinde yer alan, kullanıcıların bir klavye, ve ekran yardımıyla işletim sistemi yada yazılımları kontrol etmesine yardımcı olan komut ekranıdır.
Linux öğrenmeye nereden başlamalıyım?
Ubuntu tabanlı bir dağıtım ile başlayabilirsiniz.(Ubuntu'nun kendisini önermiyorum.) Linux Mint veya Kubuntu olabilir. Boştaki HDD'ye kurabilirsiniz. Sanal makineye göre çok daha performanslı oluyor.Ls komutu ne işe yarar?
ls. Bu komut aktif klasördeki tüm dosya ve klasörleri listeler. Bu komutla aktif klasördeki Belgeler klasörünün içeriği görüntülenir. Bu komutla bir üst klasörün içeriği listelenir.passwd, bir kullanıcının parolasını günceller Aslında, passwd, kendisini Linux-Pam ile birlikte bir "passdw" servisi olarak başlatır ve yetkilendirme için ayarlanmış parola modüllerini kullanır. Daha sonra kullanıcının parolası güncellenir.
Linux Export ne işe yarar?
Linux Export ne işe yarar?Bir çevre değişkeni belirtmek için export komutu kullanılır. Aşağıdaki örnekte dosyam isimli çevre değişkeni tanımlanıyor. Bu esnadan sonra tüm kabuklar altında bu değişken tanımlı olacaktır. env komutu yardımıyla sistemde öntanımı yapılan veya sonradan tanımlanan tüm değişkenler ekrana listelenir.