Lor peyniri ismi nereden geliyor?

Modoratör

Yeni Üye
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
1
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Credits
0

Lor peyniri ismi nereden geliyor?


Türkçeye, Farsçadaki Lür kelimesinden geçmiştir. Arapçada da Farsçada olduğu gibi Lür denmektedir. Ermenicede ise Türkçedeki gibi Lor denmektedir.

Lor ne demekdi?


Lor kelimesi Türkçe'de "taze peynir, çökelek" anlamına gelir. Farsça lōr لور z "taze peynir, çökelek" sözcüğünden alıntıdır. Lor kelimesi tarihte bilinen ilk kez Ebu Hayyan, Kitabü-l İdrak (1312) eserinde yer almıştır.

Lor hangi dil?


Lor hangi dil?
Farsça lōr لور "taze peynir, çökelek" sözcüğünden alıntıdır.

Çökelek hangi yöreye ait?


Çökelek hangi yöreye ait?
Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Buna Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da şor denir. Çökelek peyniri hazırlanmasında kullanılır.

Lor peyniri whey mi kazein mi?


Lor peynirinin de kazein oranı yüksek ve yağ oranı düşüktür. Lor peyniri yapımında -tamamen olmasa da- whey proteini ayrıştırılır. Protein oranı diğer peynirlerden daha yüksektir.

Gerçek lor nasıl anlaşılır?


Avrupa mutfağında "ricotta" olarak bilinen lor peyniri, tuzsuz ve yağsızdır. Yapısı kremsi ve yumuşak olup hafif tatlımsı bir tadı vardır. Taze peynirden elde edildiği için herhangi bir olgunlaşma süreci yoktur. İçerisinde fosfor, potasyum, serum protein bulundurur ve düşük kalorilidir.

Nor mu lor mu?


Nor mu lor mu?
Lor sözcüğü dilimize Farsça 'lur'dan geçmiş. Arapçada da 'lur' deniyor. Kars'ta 'şor', Bolu Mengen'de, Antalya Manavgat'ta ve Niğde'de 'nor' olarak adlandırılıyor. Kırklareli gibi Trakya'nın bazı yörelerinde ise 'ekşimik' deniyor.

Lor peyniri nerede kullanılır?


Lor peyniri nerede kullanılır?
Genellikle börek, gözleme, poğaça gibi hamur işlerinde kullanılan lor peyniri, Trakya yöresine özgü olarak lor tatlısında da kullanılmaktadır. Lor peyniri, süt ve nişasta kullanılarak hazırlanan lor tatlısı, yöre halkı tarafından yaygın olarak tüketilmektedir.

Ekşimik nasıl olur?


Trakya köy mutfağında ekşimik yapımı aynı geleneksel basit metot ile sürdürülmektedir. Yoğurt bir tencerede kaynamaya alınır. Bir parça tuz ilavesi ile kaynayan yoğurt kestirilir. Kaynayıp kestirilen yoğurt yeşilimsi bir su salar ve ekşimik olacak kısımlar pütürlü-kesmikli bir çeşit ürüne dönüşür.

Hangi şehrin peyniri meşhur?


Tulum peyniri
Alternatif isim | Şavak peyniri, kargı tulumu, İzmir tulumu
Ülke(ler) | Türkiye
Türü | Peynir
Ana malzemeler | inek sütü

Lor peynirin bozuk olduğu nasıl anlaşılır?


Lor peynirin bozuk olduğu nasıl anlaşılır?
Peyniri yemeden önce küflenip küflenmediğini kontrol etmeniz, peynirin bozulduğunu anlamanızı sağlar. Peynirin bazı yerlerinde farklı renkte noktalar görürseniz peynir bozulmuş demektir. Peynirin sadece belirli bir yerinde bile bozulma görürseniz bu peyniri kesinlikle tüketmemelisiniz.

Çökelek mi lor mu?


Çökelek mi lor mu?
Lor, peynirin alt suyundan yapılır. Sütten elde edilen lor benzeri gıdaya çökelek diyoruz.
 
Lor peynirinin ismi, Farsçadaki "lür" kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Arapçada da Farsçada olduğu gibi "lür" denilmektedir. Ermenicede ise Türkçedeki gibi "lor" denmektedir.

Lor, Türkçe'de "taze peynir, çökelek" anlamına gelir. Farsça "lōr" (لور) sözcüğünden alıntıdır. Tarihte bilinen ilk kez Ebu Hayyan'ın Kitabü-l İdrak (1312) eserinde yer almıştır.

Lor kelimesi Farsçada "taze peynir, çökelek" anlamına gelen "lōr" (لور) kelimesinden alıntıdır.

Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Farklı yörelerde farklı isimlerle anılır; Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da ise şor denir. Çökelek peyniri hazırlanmasında kullanılır.

Lor peynirinin kazein oranı yüksek ve yağ oranı düşüktür. Yapımında whey proteini ayrıştırıldığı için protein oranı diğer peynirlere göre daha yüksektir.

Gerçek lor peyniri Avrupa mutfağında "ricotta" olarak bilinir ve tuzsuz, yağsız, kremsi ve yumuşak bir yapıya sahiptir. Hafif tatlı bir tada sahip olan lor peyniri taze olduğu için herhangi bir olgunlaşma sürecinden geçmez. Ayrıca içerisinde fosfor, potasyum ve serum protein bulunur, düşük kalorilidir.

"Farsça "lur" kelimesinden Türkçeye geçen "lor" kelimesi Kars'ta "şor", Bolu Mengen'de, Antalya Manavgat'ta ve Niğde'de "nor" olarak bilinir. Bazı Trakya bölgelerinde ise "ekşimik" adıyla anılır.

Lor peyniri genellikle börek, gözleme, poğaça gibi hamur işlerinde kullanılır. Trakya yöresine özgü lor tatlısında da sıkça kullanılır.

Ekşimik Trakya köy mutfağında yaygın olarak yapılan bir peynir türüdür. Yoğurt kaynatılır, tuz eklenir ve kestirilir. Bu işlem sırasında yeşilimsi su salgılanarak ekşimik oluşur.

Tulum peyniri, Türkiye'de meşhur bir peynirdir. Diğer adları arasında "Şavak peyniri", "kargı tulumu" ve "İzmir tulumu" bulunur. Ana malzemesi inek sütüdür.

Lor peynirin bozuk olduğunu anlamak için küflenip küflenmediğini kontrol etmek önemlidir. Farklı renkte noktalar veya belirli bölgelerde bozulma görüldüğünde peynirin tüketilmemesi önerilir.

Çökelek, peynirin alt suyundan yapılan bir gıdadır. Sütten elde edilen lor benzeri bir üründür.
 

3 6 yas cocuk kitaplari nasil olmalidir?

Saglik ocagindaki hemsire nereye sikayet edilir?

  1. Konular

    1. 1.282.340
  2. Mesajlar

    1. 1.682.360
  3. Kullanıcılar

    1. 32.039
  4. Son üye

Geri
Üst Alt