☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Megaterm bitkiler nelerdir?

Modoratör

New member
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Konum
Türkiye

Megaterm bitkiler nelerdir?​

Megaterm bitkiler: Sıcaklık istekleri yıllık ortalama 20°C’nin üzerinde olan bitkilerdir (akasya, kızılçam, fıstık çamı gibi).

Mikroterm bitkiler nedir?​

Mikroterm bitkiler nedir?
Mikroterm bitkiler: Az sıcaklıkta yetişen bitkilerin bulunduğu gruptur. Yıllık sıcaklık ortalamaları 0⁰C-15⁰C arasındadır. Heksistoterm Bitkiler: Çok düşük sıcaklıklarda yetişebilen bitkilerdir. Yüksek enlemlerin Tundra sahalarındaki bitkileri kapsamaktadır.

Istasyon değiştirme kuralı nedir?​

Istasyon değiştirme kuralı nedir?
Buna karşılık güneydeki düz sahalarda yaşayan bitkiler ise kuzeye doğru gidildikçe daha sıcak olan güne bakan yamaçlara yerleşmiş bulunurlar. Bakı şartlarına bağlı olarak meydana gelen ve istasyon değiştirme kuralı adı verilen bu yer değiştirme şekli, özellikle step sahalarında ortaya çıkar (Erinç 1977).

Maki bitki örtüsünde hangi bitkiler yetişir?​

Makiliklerde rastlanan pek çok ağaç türü arasında başlıca yabani zeytin, funda, katran ardıcı, keçiboynuzu, sakız ağacı, laden, böğürtlen, zakkum, sandal ağacı, Akdeniz defnesi, menengiç, mersin (bitki), koca yemiş (dağ çileği), kermes meşesi, pırnal meşesi sayılabilir.

Huş Mikroterm bitki mi?​

Huş Mikroterm bitki mi?
Mikroterm bitkiler: Sıcaklık istekleri yıllık ortalama 0-15°C arasındadır. Don olaylarına dayanabilen bitkilerdir (ladin gibi). Hekistoterm bitkiler: Sıcaklık istekleri en az olan bitkilerdir. Bunlar aynı zamanda don olaylarına en dayanıklı bitkilerdir (huş, sarıçam gibi).

Toprağın su tutması için ne yapılır?​

Toprağın su tutması için ne yapılır?
Toprağın su tutma kapasitesini artırmak için öncelikle toprağa yeterli yanmış ahır gübresi gibi organik katkı maddeleri verilmelidir. Kumsal topraklarda su tutma kapasitesi artığında bitki kökleri kurak koşullarda da yeterli suyu alacağından verimde önemli artışlar sağlanabilir.
Menengic hangi bitki ortusu?​
Menengiç kahvesi ya da Kürt kahvesi, Latincesi pistacia terebinthus denilen Menengiç ağacından üretilen ve Türkiye’de Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu bölgelerinin dağlık kırsal bölgelerinde ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişmektedir.

Maki Akdeniz ikliminin bitki örtüsüdür doğru mu yanlış mı?​

Maki Akdeniz ikliminin bitki örtüsüdür doğru mu yanlış mı?
Maki Bitki Örtüsü Akdeniz İkliminin olduğu yerlerde görülen bir bitki örtüsüdür. Ancak en yaygın olduğu yer Akdeniz Bölgesi’dir. Maki bitkileri kuraklığa dayanıklı bitkilerdir. Maki Bitkileri ne yazın ne de kışın yapraklarını dökmezler.

Etnobotanik kullanım nedir?​

Etnobotanik kullanım nedir?
Etnobotanik insanların bitkilerle çok yönlü ilişkisini sistematik olarak araştıran disiplinler arası bilim dalı. İnsanlar, yaşadıkları çevrede yer alan doğal bitkileri olduğu kadar yetiştirdikleri, tarımını yaptıkları kültür bitkilerini ya da başka bölgelerden, ülkelerden ithal ettikleri bitkileri de kullanırlar.
Megaterm bitkiler: Yüksek sıcaklık isteyen bitkilerdir. Yıllık ortalama sıcaklık 20⁰C’nin üstündedir. Mezoterm bitkiler: Orta derecede sıcaklık isteyen bitkilerdir. Yıllık ortalama sıcaklık 15⁰C-20⁰C arasındadır.

Parmelia Furfuracea nedir?​

Parmelia furfuracea türü tallusu çalımsı yaprak likenleri ara- sında bir yapı gösterir. Daha çok çal ı likenlerine yakındır. Tallusları şerit şeklinde dikotom veya gaynmuntazarn daha- mr. Şeritler 2 – 25 mm eninde 6 – 10 cm. uzunlu ğunda, üst tarafı kül renginde alt tarafı siyah veya grisiyah – kırmızısiyah renktedir.

Hidrofit bitkiler nelerdir?​

Hidrofit bitkiler nelerdir?
Hidrofit, yaşama ortamı su olan bitkilerin genel adı. Bu bitkilerin, sabit hâlde tamamen su içine gömülü olarak yaşayan veya yapraklarını suyun dışına çıkararak yaşayan türleri olduğu gibi, suyun içinde yüzerek yaşayan türleri de mevcuttur. Yüzücü bitkilerin bir kısmı yaşamları boyunca kök taşımazlar.

Likenler eczacılıkta ne amaçla kullanılmaktadır?​

Likenler eczacılıkta ne amaçla kullanılmaktadır?
Antibiyotik etkinin bazı liken cinslerinde (Cladonia) bulunan asitlerden (usnik, vulpinik, evernik asit gibi) ileri geldiği savunulmaktadır. Usnik asitin Na tuzu Staphylococcus, Streptococcus ve Mycobacterium tuberculosis’ e karşı kuvvetli antibiyotik etki gösterir. tedavisinde bugün de kullanılmaktadır.

Liken faydaları nelerdir?​

Likenler, parfümler için kokular sağlar. Birkaç türü, tarihsel olarak uygun bir hazırlıktan sonra gıda olarak da kullanılmıştır. Gelecekte likenler, antibiyotik ve güneş koruyucu ürünlerde de kullanılabilirler. Likenler çok çeşitli şekil ve vücut formlarına sahiptir.

Tropofit bitki nedir?​

Tropofit bitki nedir?
Tropofit bitkiler elverişli mevsimlerde higrofit ve elverişsiz mevsimlerde de kserofit özellik gösterirler. Bu bitkilerin bir kısmı kışın yapraklarını döker, bir kısmı da dökmez. Kışın yapraklarını döken bitkilere yazın yeşil bitkiler adı verilir.

Kserofit bitkiler nelerdir?​

Kserofit bitkiler nelerdir?
Kserofit (Yunanca ξηρός xeros kor, φυτόν phuton bitki) is, çok az su içeren topraklarda yaşamaya uyum sağlamış kurakçıl bitkilerin genel adı. Çöl ve bozkır alanlarında yetişen bitkiler bu gruba girer. Büyük ve gelişmiş kökleri bulunur. Su kaybına karşı özel yapılar oluşturmuşlardır.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Megaterm bitkiler, yüksek sıcaklık isteyen bitkilerdir ve yıllık ortalama sıcaklık 20°C'nin üstünde olmalıdır. Örnekleri arasında akasya, kızılçam ve fıstık çamı gibi bitkiler bulunmaktadır.

Mikroterm bitkiler ise az sıcaklıkta yetişen bitkilerin bulunduğu gruptur ve yıllık sıcaklık ortalamaları 0-15°C arasındadır. Bu bitkiler don olaylarına dayanabilen bitkilerdir ve Heksistoterm Bitkiler olarak da adlandırılırlar, özellikle Tundra sahalarındaki bitkiler bu grupta yer alır.

Huş, mikroterm bitkiler arasında yer alır. Sıcaklık isteği yıllık ortalama 0-15°C arasındadır ve don olaylarına dayanıklı bir bitkidir. Aynı zamanda, Hekistoterm bitkiler arasında en az sıcaklık isteğine sahip olanlardandır.

Toprağın su tutma kapasitesini artırmak için toprağa organik katkı maddeleri verilmesi gerekmektedir. Özellikle yanmış ahır gübresi gibi organik maddeler toprağın su tutma kapasitesini artırabilir ve bitkilerin kurak koşullarda da yeterli suyu almasını sağlayabilir.

Menengiç, Pistacia terebinthus adı verilen Menengiç ağacından elde edilen bir üründür. Türkiye'de doğal olarak Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu bölgelerinde yetişir.

Maki bitki örtüsü, Akdeniz ikliminin olduğu bölgelerde görülen ve kuraklığa dayanıklı bitkilerin oluşturduğu bir bitki örtüsüdür. Maki bitkileri genellikle yapraklarını ne yazın ne de kışın dökerler.

Etnobotanik, insanların bitkilerle ilişkisini araştıran disiplinler arası bir bilim dalıdır. İnsanlar, doğal bitkilerin yanı sıra kültür bitkilerini de kullanır ve farklı bölgelerden bitkileri ithal ederek kullanabilirler.

Parmelia furfuracea, tallusu çalımsı yaprak likenleri arasında yer alan bir türdür. Genellikle çalı likenlerine benzer ve şerit şeklinde dikotom veya gaymuntazam talluslara sahiptir.

Hidrofit bitkiler, yaşam ortamlarının su olduğu bitkilerin genel adıdır. Sabit hâlde tamamen su içinde yaşayan veya yapraklarını suyun dışına çıkararak yaşayan türlerden oluşurlar. Bazıları suyun içinde yüzerken bazıları kök taşımazlar.

Likenler, eczacılıkta antibiyotik etkinlik gösteren asitler içerdikleri bilinen bir grup organizmadır. Usnik asit gibi asitler, antibiyotik etkiye sahip olup bazı bakterilere karşı etkili olabilirler.

Tropofit bitkiler, elverişli ve elverişsiz mevsimlerde farklı özellikler gösteren bitkilerdir. Bazı tropofit bitkiler kışın yapraklarını dökerken bazıları dökmez. Kışın yapraklarını dökenlere yazın yeşil bitkiler denir.

Kserofit bitkiler, çok az su içeren topraklarda yaşayabilen kurakçıl bitkilerdir. Çöl ve bozkır alanlarında yetişen bitkiler genellikle kserofit bitkiler olarak tanımlanır. Bu bitkiler su kaybına karşı özel adaptasyon mekanizmalarına sahiptirler.
 

Benzer konular

Bitki örtüsünü ne etkiler? 1- iklim etkisi, 2- Yer şekillerinin etkisi, 3- Toprak örtüsü faktörü, 4- Canlıların etkisi. Mikroterm bitkiler nelerdir? Mikroterm bitkiler: Az sıcaklıkta yetişen bitkilerin bulunduğu gruptur. Yıllık sıcaklık ortalamaları 0⁰C-15⁰C arasındadır. Heksistoterm Bitkiler...
Cevaplar
1
Görüntüleme
3
Bitkiler neden güneş ışığına ihtiyaç duyar? Hemen hemen tüm bitkiler için güneş ışığı yaşamsal önem taşır. Işık, bitkilerin karbonhidrat üretmeleri amacıyla karbon dioksit ve su moleküllerini parçalamaları için gereken enerjiyi sağlar. Işığa doğru büyürler, ışık için birbirleri ile rekabet...
Cevaplar
1
Görüntüleme
7
Bitkisel dokular nelerdir? Bitkilerin kök, gövde, yaprak ve çiçek gibi organları dokular tarafından oluşur. Bitkisel dokular hücrelerin çoğalma yeteneğine göre bölünür ve bölünmez doku olmak üzere iki kısımda incelenir. Meristem Doku (Bölünür,sürekli,sürgen,değişken doku) : Hücreleri sürekli...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Çalılar nelerdir? Çalılık, ormanların tahribi ile meydana gelen 1-2 metre boyundaki ağaçcıkların oluşturduğu bitki formasyonuna denir. Bu formasyon asıl bitki formasyonu olmayıp insanların orman açma, orman yakma gibi faaliyetleri sonucu oluşur. Çalıların kışın yaprak döken ve dökmeyen (her dem...
Cevaplar
0
Görüntüleme
3
Bitkilerin ışıklanma süresine gösterdiği reaksiyon nedir? Bitkilerin gün uzunluğuna bağlı olarak gelişim göstermesi olayına ‘Fotoperyodizm’ gelişim gösterdikleri devreye de ‘Fotoperyot’ denir. Bazı bitkilerin yıl içindeki gelişim devrelerinin başlama zamanı ve devamı üzerinde Fotoperyodizm’in...
Cevaplar
1
Görüntüleme
6
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips