Son Konular

Mehmet Erenler kimdir? Mehmet Erenler kaç yaşında, nereli?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan haberci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

haberci

New member
mehmet-erenler-kimdir-mehmet-erenler-kac-yasinda-18756368_7001_amp.jpg

Mehmet Erenler kaç yaşında, nereli? sorusu, usta sanatçının yeniden gündeme gelmesiyle birlikte araştırılan konular arasında yer aldı. TRTden konservatuvara, yurt içi ve yurt dışı konserlerden albümlere uzanan dolu dolu bir sanat hayatı vardır. İşte, Mehmet Erenlerin hayatı, yaşı, memleketi ve müzik kariyeri hakkında merak edilen tüm detaylar…

MEHMET ERENLER KİMDİR?1946 yılında Ankarada dünyaya gelen Mehmet Erenler, henüz 8 yaşındayken kendi kendine bağlama çalmayı öğrendi. 13 yaşında ise, halk müziğinin duayen ismi Muzaffer Sarısözenin hazırladığı "Yurttan Sesler" programında yer alarak dikkatleri üzerine çekti. Sanat yaşamına kurumsal olarak 1966 yılında başlayan Erenler, TRTnin açtığı sınavı kazanarak Ankara Radyosunda bağlama sanatçısı olarak göreve başladı. Müziğe olan akademik yaklaşımı sayesinde, ilerleyen yıllarda İstanbul Devlet Konservatuvarında öğretim üyesi olarak da görev yaptı.

1980 yılında kendi isteğiyle TRT İstanbul Radyosuna atanan Erenler, burada hem bağlama sanatçısı hem de koro şefi olarak uzun yıllar hizmet verdi. Türkiyenin birçok şehrinde ve yurt dışında konserler, paneller ve seminerler düzenleyerek halk müziğini geniş kitlelere ulaştırdı, üniversitelerde dersler verdi, çok sayıda genç sanatçının yetişmesine katkı sundu. Mehmet Erenler, Türk halk müziğinde otantik icra geleneğine bağlı kalan ender sanatçılardan biri olarak tanındı. Özellikle bağlama repertuvarında yer alan, serbest ölçülü ve doğaçlama "açış" tekniğindeki ustalığı, dinleyiciler ve müzik çevreleri tarafından takdir gördü. TRT sanatçısı kimliğini de sürdüren Erenler, kariyeri boyunca 20den fazla albüme imza attı ve Türkiyenin kültürel hafızasında derin izler bıraktı.

MEHMET ERENLER ÖLDÜ MÜ?"Karpuz Kestim Yiyen Yok", "Değmen Benim Gamlı Yaslı Gönlüme" ve "Bir Çift Turna Gördüm" gibi halk müziğinin unutulmaz eserlerini derleyerek kültürel belleğe kazandıran Mehmet Erenlerin ölümü, sanat dünyasında derin üzüntüyle karşılandı.

Usta sanatçının cenazesi, yarın ikindi vaktine müteakip, Büyükdere Caddesindeki İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Fatih Camisinde kılınacak cenaze namazının ardından, Yeniköydeki aile mezarlığında toprağa verilecek.

Mehmet Erenler 75 yaşındadır ve Ankara doğumludur. Kendisi Türk halk müziği alanında önemli bir sanatçı olarak tanınmaktadır. Usta sanatçı maalesef hayatta değildir ve ölümü sanat dünyasında büyük bir üzüntüye sebep olmuştur. Cenazesi Büyükdere Caddesindeki İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Fatih Camisinde kılınacak cenaze namazının ardından Yeniköydeki aile mezarlığında toprağa verilecektir.

Geri
Üst Alt