Modoratör
Yeni Üye
Merkezi ve yerel yönetimler nelerdir?
Türkiye'de yerel yönetim birimleri 1982 Anayasası hükümlerine göre; il özel idaresi, belediyeler (büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri) ve köylerdir. Kanunla il kurulduğunda, İl özel idareleri ve il belediyeleri de kurulmuş olur.
Yerel yönetim dersi nedir?
Yerel yönetimler, belirli bir devlet içindeki en düşük yönetim kademesi olarak var olan bir kamu yönetimi biçimini konu alan akademik bir disiplindir. Hem Dünyada hem de ülkemizde hizmetlerin yerel birimlerden verilmesi eğilimi artmaktadır.
Yerel yönetimler neyin sonucunda ortaya çıkar?
Yerel yönetimlerin varoluşu sürecini toplum açısından bir amaç olarak değil bir araç olarak kabul etmek mümkündür. Yerel yönetimlerin ortaya çıkışları ve ülkenin idari yapısı içindeki yerlerini alışları ekonomik, hukuksal, ve siyasi nedenlerden ötürüdür.
Yerel yönetim vergileri nelerdir?
Yerel yönetim vergileri nelerdir?
Yerel yönetimin gelirleri; vergi, resim, harç ve katılım payları, genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paylar, genel ve özel bütçeden idarelerden yapılacak ödemeler, taşınır taşınmaz mal gelirleri, yapılan hizmet karşılığı ücretler, her türlü girişim ve faaliyet gelirlerinden oluşmaktadır.
Merkezi yönetim kurumları nelerdir?
Merkezi yönetim kurumları nelerdir?
Ülkemizde merkezi yönetim bakanlar kurulu, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığından oluşmaktadır. Merkezi yönetime yardımcı olan kuruluşlar da bulunmaktadır. Bu kuruluşlar ise; Danıştay, Sayıştay, Milli Güvenlik Kurulu, Devlet Planlama Teşkilatıdır.
Merkezi yönetim ve yerel yönetim nedir?
Merkezi yönetim ile tüm ülke düzeyinde hizmetleri yürütülmesi oldukça zor olduğundan başkent dışında tüm ülkeye yayılmış bir yönetime ihtiyaç duyulmaktadır. Yerel yönetim veya yerinden yönetim olarak da ifade edilen bu yönetim, devlet idaresinin merkezi yönetim üzerinden yerel yönetimlerde yürütülmesini sağlamaktadır.
Yerel yönetimlerin öz gelirleri nelerdir?
Vergiler, harçlar, harcamalara katılma payları, fiyat (ücret gelirleri), taşınmaz mal gelirleri yerel yönetimlerin en önemli öz gelir kaynaklarıdır. Ceza gelirleri, faiz gelirleri, özel kişi ve kuruluşlar tarafından yapılan yardımlar da yerel yönetimlerin diğer öz gelir kaynakları arasında sayılabilir.
Belediyelerin vergi koyma yetkisi var mıdır?
Örneğin, yerel yönetimlerin vergi inceleme yetkisi bulunmamaktadır. Ancak, sınırlı olan yetkiler çerçevesinde yerel düzeydeki kuralların, merkezi yönetimin tabi olduğu düzenlemelerle benzer olması ve farklı yerel yönetim birimlerinin aynı kuralları uygulamakla yükümlü olması önemli bir avantajdır.
Merkezi yönetim teşkilatı nedir?
Merkezi yönetim teşkilatı nedir?
Merkezden yönetim, hukuki birlik amacıyla idari organların tek bir merkezde toplanması ve hizmetlerin merkezin hiyerarşisine dâhil olan teşkilat tarafından yürütülmesidir. Bu teşkilatın başında devlet vardır. Her bakanlık, kendi personelleri ve personellerin yaptığı işlemler üzerinde hiyerarşi yetkisine sahiptir.