Merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki denetime ne ad verilir?
Bir tanıma göre idari vesayet, devlet idaresinin ve kamu hizmetlerinin bir bütün halinde ve uyum içerisinde yürütülmesini sağlamak için, devlet tüzel kişiliğini temsil eden merkezi yönetimin, yerinden yönetim kuruluşları üzerinde sahip olduğu denetim yetkisidir (Günday,1999: 56-57).
Belediye denetleme yetkisi hangi Bakanlığa aittir?
Söz konusu protokolde belediyelerin denetimi ile ilgili hususların İçişleri Bakanlığı tarafından yürütüleceği belirtilmiştir. Bununla birlikte Anayasanın 127 inci maddesinin 5 inci fıkrasında idari vesayet yetkisi sadece İçişleri Bakanlığına değil Merkezi idarenin tümüne verilmiş bir yetkidir.
Vali belediye başkanını denetleyebilir mi?
Vali belediye başkanını denetleyebilir mi?
Ancak, vali ve kaymakamlar, 4483 sayılı Yasa hükmü gereği görevleri ile ilgili bir suç işleyen belediye memurları belediye başkan ve meclis üyeleri hakkında ön inceleme yaptırarak soruşturma izni verebilirler.
Yargısal denetim ne demek?
Yargı denetimi bağımsız ve tarafsız yargıçlar tarafından, yargılama usulleri uygulanarak ve sadece hukuksal tespitlere ve ölçütlere dayalı olarak yapılan denetim sistemine denmektedir.
Belediyeler hangi bakanlığa bağlı 2022?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, belediyelerin İçişleri Bakanlığı'ndan alınarak kendi bakanlığına bağlanacağını açıkladı.
Belediyeler Neyi denetler?
Belediyeler Neyi denetler?
Belediyenin görev ve sorumlulukları Belediye, kanunlarla münhasıran başka bir kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen mahalle müşterek nitelikteki her türlü görev ve hizmeti yapar veya yaptırır, gerekli kararları alır, uygular ve denetler.
Belediyenin denetim birimleri nelerdir?
Belediyeler; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 57. Maddesindeki; "Kamu idarelerinin malî yönetim ve kontrol sistemleri; harcama birimleri, muhasebe ve malî hizmetler ile ön malî kontrol ve iç denetimden oluşur.