Metabolik Kemik hastaliklari nelerdir?
Metabolik kemik hastalıkları, çeşitli kemik anormalliklerine veya deformitelerine neden olan çeşitli hastalıklardır. Metabolik kemik hastalıklarına örnek olarak osteoporoz, raşitizm, osteomalazi, osteogenez imperfekta, mermer kemik hastalığı (osteopetroz), Paget kemik hastalığı ve fibröz displazi verilebilir.D vitamini eksikliğinde görülen metabolik kemik hastalıkları nelerdir?
D vitamini başta kemikler olmak üzere vücudumuzun pek çok yerinde önemli görevleri olan bir vitamindir. D vitamini eksikliği veya yetersizliği erişkinlerde Osteomalazi ve çocuklarda Raşitizm denilen hastalığa neden olur.Hiperkalsemi en sık neden?
Hiperkalsemi en sık neden?Hiperkalseminin birincil nedeni, altta yatan böbrek hastalığının varlığıdır. Bu hastalığın evrimi ve komplikasyonları, böbrek sistemindeki daha önemli anomalilere benzer. Ek olarak, hiperkalsemi, altta yatan kötü huylu bir tümörün varlığının bir sonucu olabilir.
Aç kemik sendromu nedir belirtileri nelerdir?
Aç kemik sendromu nedir belirtileri nelerdir?Paratiroid bezlerinin fazla çalışması sonucu kanda parathormon değeri artar. Parathormonun değerinin artması, kemiklerden kalsiyumun çekilmesine sebep olur. Kemiklerden çekilen kalsiyum değeri kanda artış gösterir. Kemikler kalsiyum kaybına uğradığı için bu sıkıntı ‘aç kemik sendromu’ olarak adlandırılmıştır.
Hiperkalsemi hangi durumda görülür?
D vitamini bağırsaklarda kalsiyum bağlayıcı protein yapımını uyararak bağırsaklardan kalsiyum emilimini arttırır. Bu hormonun fazla salgılanmasi (paratiroid adenomu veya paratiroid karsinomu sonucu) hiperkalsemi görülür.Hiperkalsemi tanısı nasıl konur?
Özet olarak hiperkalsemi belirtileri çok değişkenlik gösteren bir klinik tablodur. Kanda kalsiyum bakarak karışık görünen birçok hastanın sorunun çözülebilir.Hastanın öyküsü, fizik muayenesi, kanda parathormon ve D vitamini düzeyi bakılması ile birçok hastada nedeni saptanabilir.Kemik zayıflığı için ne iyi gelir?
Kemik zayıflığı için ne iyi gelir?Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir.
Kemik güçsüzlüğü nedir?
Kemik güçsüzlüğü nedir?Mineral miktarı azaldıkça kemik yumuşamaya ve güçsüzleşmeye başlar. Osteomalazi hastalarında kemiklerde bulunan mineralize olamamış kollajen lifleri nedeniyle kemikler yumuşar ve buna bağlı olarak bükülebilir, çatlayabilir, şiddetli ağrılara neden olabilir.