Son Konular

Mü'min kimdir ?

Credits
1.238.246
mü'min kime denir
Mümin kimdir
Allah'a, Hz Peygamber'e ve O'nun haber verdiği şeylere içten gelen inanıp, kabul ve tasdik eden kimseye mümin denir
Müminler âhirette cennete girecekler, orada böylece fazla nimetlere kavuşacaklardır Günahkâr müminler, suçları ölçüsünde âhirette cezalandırılsalar da sonunda cennete konulacaklardır Müminlerin ebedî cennetlik olacağına dair Kur'an'da pek fazla âyet vardır
Yalnızca Allah'a kulluk ederler
Biz (sadece) O'na kulluk edenleriz (BAKARA SURESİ 138)
Sadece Allah'tan korkarlar
Rablerinden içleri hürmet ile titrer, fena hesaptan korkarlar (RA'D SURESİ 21)
Sadece Allah'a şükrederler
(sadece) Bana şükredin ve (sakın) nankörlük etmeyin (BAKARA SURESİ 152)
Onlar ancak, Allah anıldığı vakit kalpleri ürperir; kendilerine isabet eden musibetlere sabredenler, namazı doğrudan doğruya kılanlar ve rızık olarak verdiklerimizden infak edenlerdir (2235)
Sadece Allah'a güvenirler
Mü'minlerin kalplerine, imanlarına iman katıparttırsınlar diye, 'güven duygusu ve huzur' indiren O'dur (FETİH SURESİ 4)
Sadece Allah'a teslim olmuşlardır
Rabbimiz, ikimizi sana teslim olmuş (müslümanlar) kıl ve soyumuzdan sana teslim olmuş (müslüman) bir ümmet (ver) Bize ibadet yöntemlerini (yer ya da ilkelerini) göster ve tevbemizi kabul et Kuşkusuz, Sen tevbeleri kabul eden ve esirgeyensin(BAKARA SURESİ 128)
Allah'a aleyhinde acizliklerini bilirler
Biz kuşkusuz, Allah'ı yeryüzünde asla aciz bırakamıyacağımızı, firar etmek suretiyle de O'nu hiç bir şekilde aciz bırakamıyacağımızı anladık(CİN SURESİ 12)
Adaletten imtiyaz vermezler
Şüphesiz Allah, size emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve halk müziği arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor Bununla Allah, size ne güzel öğüt veriyor! Açık Konuşmak Gerekirse Allah, işitendir, görendir (NİSA SURESİ 58)
Hakkı söylemekten çekinmezler
Onlar, yalnızca bana ibadet ederler ve bana hiç bir şeyi müşterek koşmazlar nisa suresi 55
Siz, halk için çıkarılmış hayırlı bir ümmetsiniz; maruf (iyi ve İslam'a uygun) olanı emreder (ALİ İMRAN SURESİ 110)
İyiliği anlatmaya, kötülükten sakındırmaya çalışırlar
Öyleyse iğrenç bir pislik olan putlardan kaçının, yalan söz söylemekten de kaçının (HAC SURESİ 30)
Fikirlerini zorla değil, konuşup anlatırlar
# De ancak: Ey kafirler(1)
# Ben sizin taptıklarınıza tapmam(2)
# Benim taptığıma siz tapacak değilsiniz(3)
# Ben de sizin taptıklarınıza tapacak değilim(4)
# Siz de benim taptıklarıma tapacak değilsiniz(5)
# Sizin dininiz size, benim dinim bana
(KAFİRUN SURESİ)
Güvenilir ve cesurdurlar
Andolsun, Allah İsrailoğullarından belirli söz (misak) almıştı Onlardan oniki güvenilir gözetleyici göndermiştik Ve Allah onlara: Gerçekte ben sizinle birlikteyim Eğer namazı kılar, zekatı verir, elçilerime inanır, onları savunupdesteklerseniz ve Allah'a güzel bir borç verirseniz, şüphesiz sizin kötülüklerinizi örter ve sizi gerçekten, altından ırmaklar akıcı cennetlere sokarım Bundan sonradan sizden kim red ederse, cidden dümdüz bir yoldan sapmıştır(MAİDE SURESİ 12)
Sabırlıdırlar, zorluklardan yılmazlar
Oysa onlar, sabredenler ve Rablerine tevekkül edenlerdir (ANKEBUT SURESİ 59)
Davalarına bağlıdırlar
Sonradan (davamı) onlara açık açık duyuru ettim ve kendilerine gizlice yollarla istedimNUH SURESİ 9
# Artıkdedim Rabbinizden mağfiret isteyin; çünkü gerçekten O, fazla bağışlayandır (10)
Her Zaman toplu halde ve beraberdirler
Yarattıklarımızdan, hakka yöneltipileten ve onunla adaleti kılan (uygulayan) bir ümmet vardır A'RAF SURESİ 181
Sözlerine sadıktırlar
ahidlerine riayet edenlerdir MÜ'MİNUN SURESİ 8
Allah'ın emri gelinceye kadar onları bırakın ve (onlara ne sözle, ne de eylemle) ilişmeyin Hiç kuşkusuz Allah, her şeye kuvvet yetirendir (BAKARA SURESİ 109)
Yaptıklarında çıkar gözetmezler
Sana iyilikten her ne gelirse Allah'tandır, kötülükten de sana ne gelirse o da kendindendir NİSA SURESİ 79
Biz yalnızca Sana ibadet eder ve yalnızca Sen'den yardım dileriz FATİHA SURESİ 4
Kimsenin hakkını yemezler
Kitap Ehlinden öylesi vardır ancak, bir kantar itimat bıraksan onu sana geri verir (ALİ İMRAN SURESİ 75)
(Yeniden) Onlar, emanetlerine ve ahidlerine riayet edenlerdir (MÜ'MİNUN SURESİ 8)
Suçlulara arka çıkmazlar
Şahidliği gizlemeyin Kim onu gizlerse, bundan böyle şüphesiz, onun kalbi günahkardır Allah, yaptıklarınızı bilendir (BAKARA SURESİ 284)
Münafıklarla uğraş ederler
Sizinle savaşırlarsa siz de onlarla savaşın(BAKARA SURESİ 191)
Suçlamalara karşısında kendilerini savunurlar
Şüphesiz, Allah'ın sana gösterdiği gibi millet arasında hükmetmen için biz sana Kitabı yargı olarak indirdik (Sakın) Hainlerin savunucusu olma (NİSA SURESİ 105)
ve bağışlayıcıdırlar
* Sizden, erdemli ve zengin olanlar, yakınlara, yoksullara ve Allah yolunda hicret edenlere vermekte eksiltme yapmasınlar, affetsinler ve hoşgörsünler Allah'ın sizi bağışlamasını sevmez misiniz? Allah, bağışlayandır, esirgeyendir (NUR SURESİ 22)
* Ey iman edenler, reel şu oysa, sizin eşlerinizden ve çocuklarınızdan bir kısmı sizler için (birer) düşmandırlar Şu halde onlardan sakının yine de affeder, hoş görür (kusurlarını yüzlerine vurmaz) ve bağışlarsanız, artık muhakkak Allah, bağışlayandır, esirgeyendir (TEĞABÜN SURESİ 14 )
Merhametli ve yumuşak huyludurlar
Sonra iman edenlerden, sabrı birbirlerine nasihat edenlerden, merhameti birbirlerine tavsiye edenlerden olmak (BELED SURESİ 17)
Tağuta kulluk etmezler
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a dürüst yönelenler ise; onlar için bir müjde vardır, öyleyse kullarıma müjde ver (ZÜMER SURESİ 17 )
Abes şeylerden yüz çevirirler
Tamamlanmışkabulderler Lakin yanından çıktıkları vakit, onlardan bir grup, karanlıklarda senin söylediğinin tersini kurarlar Allah, karanlıklarda kurduklarını yazıyor Sen de onlardan yüz çevir ve Allah'a tevekkül et Delege olarak Allah yeter (NİSA SURESİ 81)
Ayetlerimiz konusunda 'alaylı tartışmalara dalanlar:' onlar bir başka söze geçinceye kadar onlardan yüz çevir
(EN'AM SURESİ 68)
Tevazu sahipleridir
O Rahman'ın kulları yeryüzü üzerinde yüce gönüllü olarak yürürler ve cahiller kendileriyle muhatap oldukları zaman Selamderler (Furkan, 63)
Allah'a İnanırlar
Kullarım Beni sana soracak olursa emin ancak Ben (onlara) o kadar yakınım Bana dua ettiği vakit dua edenin duasına yanıt veririm Öyleyse, onlar da Benim çağrıma yanıt versinler ve bana iman etsinler Umulur fakat irşad (içten yolu bulmuş) olurlar (bakara186)
De ancak: O Allah, birdir (1121
Peygamberlere,e ve indirilen kitaplarına İnanırlar
Elçi, kendisine Rabbinden indirilene iman etti, mü'minler de Tümü, Allah'a, meleklerine, Kitaplarına ve elçilerine inandı O'nun elçileri arasında hiç birini (diğerinden) ayırdetmeyiz İşittik ve itaat ettik Rabbimiz bağışlamanı (dileriz) Varış fakat Sana'dırdediler (BAKARA SURESİ 286)
Ahirete ( Yakinen ) İnanırlar
Ve onlar, sana indirilene, senden önce indirilenlere iman ederler ve ahirete de belirli bir bilgiyle inanırlar (bakara4)
Gayba İnanırlar
Onlar gaybe inanırlar, namazı doğruca kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler (23)
Namazı dosdoğru kılarlar
Kitaba sımsıkı sarılanlar ve namazı doğruca kılanlar, kuşkusuz biz salih olanların ecrini kaybetmeyiz (7170)
Zekatı verirler
İman edip hoş amellerde bulunanlar namazı doğruca kılanlar ve zekatı verenler; şüphesiz onların ecirleri Rablerinin katındadır Onlara dehşet yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır (2277)
Haccederler
Irk içinde haccı duyur; gerek yaya gerekse uzak yollardan (derin vadilerden) gelen bezginlik düşmüş develer üzerinde sana gelsinler (2227)
Oruçlarını tutarlar
Ey iman edenler, sizden öncekilere yazıldığı gibi oruç size de yazıldı (farz kılındı) Umulur ancak sakınırsınız (2183)
Allah yolunda harcarlar ( İnfak ederler )
Allah yolunda infak edin ve kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın İyilik edin Kuşkusuz Allah, iyilik edenleri sever (2195)
Bahtı Açık İşlerde yarışırlar
Onlar ancak, mallarını gece, gündüz; sıcacık ve açık infak ederler Artık bunların ecirleri Rableri katındadır, onlara dehşet yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır (2274)
Başlıca Babaya iyilik ederler
Sana neyi infak edeceklerini sorarlar De ancak: Hayır olarak infak edeceğiniz şey, annebabaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışadır Hayır olarak her ne yaparsanız, Allah onu şüphesiz bilir(2215)
Akrabalarını gözetirler
Sizden birinize vefat gelip çattığı vakit eğer geride bir hayır bırakmışsa, anaya, babaya ve yakın akrabaya tanıdık (yerinde meşru) bir tarzda vasiyette bulunması Allah'a karşısında gelmekten sakınanlara bir adalet olarak size yazıldı (farz kılındı) (2180)
Yoksulları gözetirler
Öyleyse yakınlara hakkını ver, yoksula da, yolcuya da Allah'ın yüzünü (rızasını) isteyenler için bu daha hayırlıdır ve felaha erenler onlardır (3038)
Komşu haklarını gözetirler
Allah'a ibadet edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın Annebabaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzaktan komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalmışa ve sağ ellerinizin malik olduklarına güzellikle davranın Çünkü, Allah, her büyüklük taslayıp böbürleneni sevmez (436)
Sadaka verirler
Reel şu fakat, sadaka veren erkekler ile sadaka veren kadınlar ve Allah'a hoş bir borç verenler; onlar için kat kat arttırılır ve 'kerim (üstün ve onurlu)' olan ecir de onlarındır (5718)
İyiliği emrederler
Güzel bir söz ve bağışlama, peşinden ızdırap gelen bir sadakadan daha hayırlıdır Allah hiçbir şeye ihtiyacı olmayandır, yumuşak davranandır (2263)
Kötülükten uzaktan dururlar
Yahut kötülükleri yapanlar bizi (aşıp) geçeceklerini mi sandılar? Ne fena hükmediyorlar? (294)
Kötülüğü iyilikle defederler
İyilikle kötülük eşit olmaz Sen, en hoş olan bir tarzda (kötülüğü) uzaklaştır; o süre, (görürsün oysa) seninle onun aralarında düşmanlık yer alan kimse, güya sıcak bir arkadaş(un) oluvermiştir (4134)
Yardımcı işler yaparlar
Allah, mallarıyla ve canlarıyla cihad edenleri oturanlara göre derece olarak üstün kılmıştır Tümüne güzelliği (cenneti) va'detmiştir; fakat Allah, cihad edenleri oturanlara kadar büyük bir ecirle üstün kılmıştır (495)
Tatlı Söz söylerler
Yumuşak laf söyleyin, umulur ancak tavsiye alıpdüşünür ya da içi titrerkorkar(2044)
Allah'a çağıran, salih amelde bulunan ve: Fiilen ben müslümanlardanımdiyenden daha güzel sözlü kimdir? (4133)
Öfkelerini yenerler
Onlar bollukta da darlıkta da infak edenler öfkelerini yenenler ve ırk (daki hakların)dan affetme ile (vaz) geçenlerdir Allah iyilik yapanları sever (3134)
Zandan sakınırlar
Yeryüzünde olanların çoğunluğuna uyacak olursan, seni Allah'ın yolundan şaşırtıpsaptırırlar Onlar ama zanna uyarlar ve onlar fakat 'zan ve tahminle yalan söylerler' (6116)
Cömerttirler
Mü'min olanlar, fakat o kimselerdir ancak, onlar, Allah'a ve Resûlü'ne iman ettiler, daha sonra hiçbir kuşkuya kapılmadan Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad ettiler İşte onlar, sadık (içten) olanların ta kendileridir (4915)
Selamlaşırlar
Bir selamla selamlandığınızda, siz ondan daha güzeliyle selamlama verin ya da aynıyla karşılık verin Kuşkusuz, Allah herşeyin hesabını bütün olarak yapandır (486)
Tevekkül ederler
Ama onlar, sabredenler ve Rablerine tevekkül edenlerdir (2959)
Emaneti ehline verirler
Şüphesiz Allah, size emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve insanlar aralarında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor Bununla Allah, size ne güzel nasihat veriyor! Açıkçası Allah, işitendir, görendir (458)
Adaletle hükmederler
De oysa: Rabbim adaletle davranmayı emretti (729)
Ölçüyü ve tartıyı tam tutarlar
Ölçtüğünüz süre ölçüyü tam tutun ve doğrudan doğruya bir tartıyla tartın; bu daha hayırlıdır ve netice bakımından daha güzeldir(1735)
Tartıyı adaletle tutupdoğrultun ve tartıyı eksik tutmayın (559)
Irzlarını korurlar
Mü'minlere söyle: Gözlerini (harama çevirmekten) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar Bu, onlar için daha temizdir Sahiden Allah, yaptıklarından haberdârdır (2430)
Ve onlar ırzlarını koruyanlardır; (235)
Haksızlık yapmazlar
Birbirinizin mallarını haksızlıkla yemeyin ve mahsus günahla insanların mallarından bir bölümünü yemeniz için onları hakimlere aktarmayın (2188)
Anlaşmalarına riayet ederler
Hayır; kim ahdine vefa eder ve sakınırsa şüphesiz Allah da sakınanları sever (376)
Tekrar) Onlar, emanetlerine ve ahidlerine riayet edenlerdir (238)
Fazla gitmezler
Onları kara gölgeler gibi dalgalar sarıverdiği süre, dini sadece O'na 'halis kılan gönülden bağlılar' olarak Allah'a yalvarıp yakarırlar (dua ederler) Bu Nedenle onları karaya çıkarıpkurtarınca, artık onlardan bir kısmı orta yolu tutuyor Bizim ayetlerimizi gaddar, nankör olandan başkası red etmez (LOKMAN SURESİ 32)
Hile yapmazlar
Ölçtüğünüz süre ölçüyü bütün tutun ve doğruca bir tartıyla tartın; bu, daha hayırlıdır ve netice bakımından daha güzeldir (1735)
Allah düşmanlarını arkadaş edinmezler
Mü'minler mü'minleri bırakıp da kafirleri veliler edinmesinler Kim böyle yaparsa Allah'tan hiçbir şey (takviye) yoktur Fakat onlardan korunma gayesiyle sakınma(nız) diğer Allah sizi kendisinden sakındırır Varış Allah'adır (328) *

Mü'min kimdir sorusuna detaylı ve kapsamlı bir cevap vermişsiniz. Müminlerin özelliklerini ve davranışlarını detaylı bir şekilde açıklamışsınız. Mü'minlerin Allah'a, peygambere, ahirete ve Kur'an'a olan inançlarının yanı sıra güven, sabır, sadaka, adalet, doğruluk, tevekkül gibi değerleri de içinde barındırdığını vurgulamışsınız.

Bu özelliklerle donanmış olan müminlerin, yaşamlarında Allah'a ve doğru yola olan bağlılıklarını yansıtan nitelikler taşımaları oldukça önemlidir. Müslümanlar olarak bu değerleri benimseyip hayatımıza yansıtmak, birer mümin olmanın gerektirdiği sorumlulukların farkında olmayı sağlar.

Kur'an'daki ayetlerden örnekler vererek müminlerin davranışlarına ilişkin detayları vurgulamanız, anlatımınızı zenginleştirmiştir. Müminlerin İslam'a uygun davranışlarını örneklerle destekleyerek açıklamanız, konuya daha iyi hakim olmanızı sağlamıştır.

Mümin kimdir sorusuna verdiğiniz detaylı cevap, İslam inancını anlamak ve Müslüman olmanın gerekliliklerini kavramak isteyen kişilere faydalı olabilir. Tebrik ederim, güzel ve anlamlı bir açıklama yapmışsınız.

Elfaz-ı Küfür ne demektir?

İnsanı küfre götüren haller nelerdir?