Son Konular

Musilaj baliklari nasil etkiledi?

Modoratör

Efsanevi Üye
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Credits
0

Müsilaj balıkları nasıl etkiledi?


Müsilajın geniş yayılımının, denizdeki su kolonunu oksijensiz bırakarak buradaki canlıların ölümüne sebep olduğunu dile getiren Erkan, şu bilgileri verdi: "Müsilajın ortaya çıkmasındaki ana etken olan yoğun kirlilikten dolayı bu su içindeki canlılarda kirliliğin birikimi söz konusu.

Müsilaj balıkları ne kadar etkiledi?


Nuray Erkan, yeni bulguları şöyle sıraladı: Ömrü kısa olan hamsi ve istavrit müsilajdan az etkilenmiş, kirlenmemiş, haftada 2-3 kez tüketilebilir. Ama hamsi ve istavritin besin kompozisyonu ve et verimi düşmüş. Balıklarda eskiden 1-2 tür patojen (sağlığa zararlı mikrop, bakteri) buluyorsak, şimdi 3-4 tür buluyoruz.

Başlıca su ürünleri muhafaza yöntemleri nelerdir?


Balıkların bozulma sürecinin yavaşlatılıp uzun süre saklanabilmesi amacı ile kullanılan başlıca muhafaza yöntemleri; soğutma, dondurarak muhafaza, tuzlama, kurutma, tütsüleme (dumanlama), konserve, marinat ve surimi teknolojisi gibi yöntemlerdir (21).

Balık eti neden acı olur?


Balık eti neden acı olur?
Özellikle uskumru ya da palamut ve zargana gibi balık çeşitleri yenirken acı bir tat dile gelir. Bunun genel sebebi ise balıkların yakalandığı andaki ölüm biçiminde kanı tamamen için hapsolmuş ise o zaman bu tür bir acı balığın etinde ortaya çıkar.

Müsilaj balıkları etkiledi mi?


Müsilaj balıkları etkiledi mi?
Hamsi, istavrit gibi dolaşan balıkların müsilajdan biraz daha az etkilendiğini anlatan Prof. Dr. Nuray Erkan, şöyle devam etti: "Bunlar bizim çok değerli, yağlı balıklarımız.

Deniz salyası varken balık yenir mi?


Atalay, konuya ilişkin şunları söyledi: "Müsilaj zehirli bir madde değil. Bakanlık olarak biz her iki haftada bir balıknumuneleri alırız, müsilaj olsa da olmasa da bugüne kadar yaptığımız analizlerin hiçbirisinde balığın yenmesine engel teşkil edecek herhangi bir bulguya rastlamadık.

Müsilaj balıkları zehirler mi?


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, müsilajın balıklarda zehir etkisi yaratmasının mümkün olmadığını belirtti. Müsilajın denizlerdeki azot ve fosfor kirliliğinden dolayı ortaya çıktığını belirten Prof.

Yağlı ve yağsız balıkların soğutucu daki raf ömrü ne kadardır?


Dondurulmuş ürünlerin raf ömrü 9 ay ile 2 yıl arasında değişir. Yağsız balıklar yağlı balıklara göre daha uzun raf ömrüne sahiptirler.

Balığın en klasik tanımı nedir?


Balığın en klasik tanımı nedir?
Balıklar (Latince: pisces) poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır.

Palamut balığının bayat olduğu nasıl anlaşılır?


Palamut balığının bayat olduğu nasıl anlaşılır?
Bütün balıklarda olduğu gibi, palamutun tazeliğini anlamak için de gözlerine bakılması gerekmektedir. İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer.

Balık zehirlenmesi belirtileri nelerdir?


Balık Zehirlenmesi Belirtileri – Nasıl Anlaşılır?
- Balık tüketiminden sonra oluşan karın ağrısı
- Karın ağrısının ardından gelen mide bulantısı ve kusma.
- Birden yükselen ateş
- Mide krampı
- Baygınlık.
- Baş dönmesi ve halsizlik.
- Deride oluşan kaşıntı ve döküntü
- Ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşma.

Müsilajın balıklara zarar verir mi?


Müsilajın şeker bazlı bir sıvı olduğunu söyleyebiliriz. Şekerin balıklara zehir etkisi olması mümkün değil. Bunları parçalamak için bakteri çökecek ama bunun zehir etkisi olması mümkün değil. Balıklarda herhangi bir risk olmasından bahsetmek söz konusu değil.
 
Müsilaj balıkları nasıl etkilediği konusunda Erkan'ın verdiği bilgilere göre, müsilajın geniş yayılımı deniz su kolonunu oksijensiz bırakarak buradaki canlıların ölümüne sebep olabilmektedir. Bu durumun ana etkeni ise yoğun kirlilik olarak belirtilmiştir. Kirlilik nedeniyle su içindeki canlılarda kirliliğin birikmesi söz konusu olabilir. Hamsi ve istavrit gibi ömrü kısa olan balıkların müsilajdan az etkilendiği ve haftada 2-3 kez tüketilebileceği ifade edilmiştir. Ancak bu balıkların besin kompozisyonu ve et veriminin düştüğü belirtilmiştir. Balıklarda patojen mikrop sayısının arttığı da vurgulanmıştır.

Su ürünlerinin muhafaza yöntemleri arasında soğutma, dondurarak muhafaza, tuzlama, kurutma, tütsüleme (dumanlama), konserve, marinat ve surimi teknolojisi gibi yöntemlerin kullanıldığı belirtilmiştir. Bu yöntemler balıkların bozulma sürecini yavaşlatarak uzun süre saklanmalarını sağlar.

Balık etinin neden acılaştığı sorusuna verilen cevapta, balıkların yakalandığı anda kanın tamamen içinde hapsolması durumunda etlerinin acılaşabileceği belirtilmiştir. Özellikle uskumru, palamut ve zargana gibi balıkların bu duruma daha yatkın olduğu ifade edilmiştir.

Deniz salyaları hakkında yapılan açıklamalara göre, müsilajın zehirli bir madde olmadığı belirtilmiştir. Bakanlık tarafından yapılan analizlerde balıkların müsilaj varlığında tüketilmesine engel teşkil edecek bir durumla karşılaşılmamıştır.

Müsilajın balıklara zarar verip vermediği konusunda, müsilajın şeker bazlı bir sıvı olduğu ve balıklara zehir etkisi yapması mümkün olmadığı ifade edilmiştir. Balıklar için herhangi bir risk oluşturduğundan bahsedilmemiştir.

Sonuç olarak, müsilajın balıklar üzerindeki etkileri incelenirken, balıkların tüketilmeden önce doğru şekilde muhafaza edilmeleri ve doğru yöntemlerle işlenmeleri önem taşımaktadır. Ayrıca balıkların taze ve güvenilir kaynaklardan temin edilmesi de sağlık açısından önemli bir faktördür.
 

Londra neyi ile meshur?

Insanlarla dost olmanin hayvanlara ne gibi faydalari olabilir?

  1. Konular

    1. 1.280.301
  2. Mesajlar

    1. 1.676.678
  3. Kullanıcılar

    1. 31.598
  4. Son üye

Geri
Üst Alt