haberci
Efsanevi Üye

Muş'ta Tütün Ekimiyle Ekonomi Canlanıyor
Muş'ta tütün ekim sezonu başladı ve bu yıl 6 bin 500 dekar alanda gerçekleştirilecek olan ekimle kent ekonomisine 1 milyar TL katkı sağlanması hedefleniyor. Kent merkezine bağlı 9 köyde çiftçiler, yeni tütün fidelerini toprakla buluşturarak üretime başladı.
Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Şehmus Solgun, Yelalan köyünde çiftçilerle bir araya gelerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bu yıl 6 bin 500 dekar alanda tütün ekimi gerçekleştireceklerini belirten Solgun, sözleşmeli olarak çalıştıkları 8 firmaya ek olarak Pakistan'dan gelen yatırımcılarla da iş birliği yaptıklarını açıkladı.
Kadınların da Üretim Sürecindeki Rolü Artıyor
Tütün ekiminin bölge için büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Solgun, kadınların da üretim sürecine aktif şekilde katıldığını belirtti. Kadınların tütün ekimiyle geçimlerini sağladığını ifade eden Solgun, bu yıl beklenen 3 bin 500 ton ürünün kent ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacağını dile getirdi.
Hasat Eylül Ayında Yapılacak
Yelalan köyünde tütün üreticisi Nizamettin Bakan, uzun bir hazırlık sürecinin ardından fideleri toprakla buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Her gün titizlikle bakımını yaptıkları tarlada 10 dönümlük alanda ekim gerçekleştirdiklerini belirten Bakan, bu yıl Muş Ovası'ndan yüksek verim beklediklerini ifade etti. Hasadın eylül ayında yapılacağını belirten Bakan, ürünlerini fabrikaya teslim ederek ekonomiye katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.