Modoratör
Efsanevi Üye
Mutfak Planlama neden önemlidir?
Yiyecek içecek sektöründe çalışan mutfak personeli önce mutfağı planlayarak işe başlamak zorundadır. Bu planlama titiz ve doğru bir şekilde yapılmazsa maliyet artışı, düşük motivasyon, iş kazaları ve ayrıca karlılıkta düşüşe neden olmaktadır.
Mutfak planlanmasında etkili olan faktörler nelerdir?
Mutfak planlamasında etkili olan faktorler
- üretilecek yiyecek miktarı
- ne tarz yemek üretilecek.
- menünün içerigı
- ögün sayısı-servis saatleri ve sekli.
- satınalma islemleri ve depolama.
- yiyeceklerin hazırlıgı pisirilmesi ve servisi için kullanılacak arac gerecler ve kapasiteleri.
- Personel sayısı
- mutfaga ayrılan alan.
Otel mutfak duvarları nasıl olmalı?
Otel mutfak duvarları nasıl olmalı?
Mutfak duvarları kolay temizlendiği ve dayanıklı olduğu için fayans olmalıdır. Duvarın tamamı veya yerden en az 1.80m yüksekliğinde fayans kaplanmalıdır. Fayans olmayan yerlere yağlı veya plastik boya yapılmalıdır. Mutfak duvar renginin ışığı daha iyi yansıtması nedeniyle açık ve düz renk olması tercih edilir.
Mutfak tasarımı yaparken nelere dikkat edilmeli?
Mutfak tasarımı yaparken nelere dikkat edilmeli?
Mutfak Tasarımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Çalısma Üçgeni. Hiç çalısma üçgeni diye bir söylemle karsılastınız mı?
- Zemin Seçimi. Mutfak ile ilgili döseme seçimi gözüktügü kadar kolay degildir.
- Renkler.
- Tezgah Malzemesi Seçimi.
- Tezgah – Dolap Arası Malzeme Seçimi.
- Aydınlatma Seçimi.
- Depolama.
Mutfak nedir ne işe yarar?
Mutfak, yemek hazırlamak için kullanılan alandır. Modern mutfak tipik olarak, ocak, mutfak sobası, setüstü ocak ya da mikrodalga fırın'a sahiptir ve bulaşık yıkamak gibi işleri yapabilmek için bir eviyesi vardır. Modern mutfaklarda genellikle bulaşık makinesi de bulunur.
Mutfak planlama ilkeleri nelerdir?
* Gereken yerde yeterli sayıda sıcak- soğuk su evyesi bulunmalıdır. * Çalışma esnasında, el yıkama için, el değmeden çalışan el yıkama lavabosu bulunmalıdır. * Belirli alanlarda, yeterli büyüklükte, pis su gideri bulunmalıdır. * Mutfak zemini kaygan olmayan, kolay temizlenebilir malzemeden yapılmalıdır.
Otel mutfak kaç m2 olmalı?
Otel mutfak kaç m2 olmalı?
Otellerde ise herbir müş teri için gerekli mutfak alanı; lokanta mutfağında 0.6m2, kahvaltı mutfağında o.4m2 olmak üzere toplam 1.00 m2 dir. Toplam yiyecek hazırlama alanının çeşitli iş alanlarına ayrılma oranı da farklı kurumlarda kurumun özelliğine bağlı olarak farklılık gösterir.
Mutfakta çalışma üçgeni hangi makineleri kapsar?
Mutfakta çalışma üçgeni hangi makineleri kapsar?
Çalışma üçgeni, mutfağınızda ocak, eviye ve buzdolabını kapsayan üçgene verdiğimiz addır.
Mutfak ne çağrıştırıyor?
Mutfak kelimesi Türkçe'de "pişirme yeri, mutfak" anlamına gelir. Arapça ṭbχ kökünden gelen maṭbaχ مطبخ z "pişirme yeri, mutfak" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ṭabχ طبخ z "pişirme" sözcüğünün ismi zaman ve mekânıdır.