Mutfakta sterilizasyon nedir?
Sıcak havanın zorla havalandırılması, ısının bir organizmaya transfer edilme oranını arttırmak ve steriliteye ulaşmak için gereken süreyi ve sıcaklığı düşürmek için kullanılabilir. Yüksek sıcaklıklarda, organizmaları öldürmek için daha kısa pozlama süreleri gereklidir. Bu, gıda kaynaklı hasarları azaltabilir.Soğuk sterilizasyon ne demek?
III.Kimyasal Sterilizasyon: Kimyasal sterilizasyon ısı uygulanamayan alet ve malzemenin sterilizasyonunda yaygın olarak kullanılmaktadır. Soğuk sterilizasyon olarak adlandırılan bu yöntemde; yaygın olarak aldehit grubu, iyot grubu, klor bileşikleri ve fenol grubu kimyasal ajanlar kullanılmaktadırlar.Sterilizatörler nelerdir?
Sterilizatör cihazı, mikroorganizmaların üremesini engellemek için kuru hava kullanılan sıcak hava fırınlı elektrikli cihazlara denir. Sterilizatöre aynı zamanda sıcak hava fırınları da denilmektedir. Sterilizatörler, çeşitli şekil ve boyutlardaki katıları, sıvıları ve aletleri sterilize edebilir.
Tindalizasyon ne işe yarar?
Tindalizasyon, yüksek sıcaklık derecelerinde bozulabilen aşı, serum gibi maddelerin sterilizasyonu amacı ile uygulanan bir metoddur.
Süzme ile sterilizasyon yöntemi nedir?
Süzme (filtrasyon) ile sterilizasyon, fiziksel sterilleme yöntemlerinden biridir. Hava, serum ve diğer kan ürünleri, aşılar, ilaçlar, damar içi sıvılar, enzimler, vitaminler, laboratuvar çözeltileri gibi ısıya dayanıksız sıvıların sterillenmesinde süzme yöntemi tercih edilir.Otoklav cihazı çeşitleri nelerdir?
Otoklav temel olarak iki tiptir: Yerçekimi otoklavı ve yüksek hızlı ön vakumlu otoklav (9).Dezenfeksiyon ve sterilizasyon ne demek?
Cansız nesnelerden ve yüzeylerden zararlı mikroorganizmaları yok etme veya azaltma işlemine dezenfeksiyon adı verilir. Sterilizasyon ise yalnızca zararlı olanları değil tüm mikroorganizmaları öldürme işlemidir. Dezenfeksiyon ile sterilizasyon arasındaki temel fark budur.