Modoratör
Tanınmış Üye
Nedimin Divan şiirine getirdiği yenilikler nelerdir?
Nedim, şiir lügati zengin olmayan şairlerdendir. Bulduğu bir imajı veya hoşuna giden benzetme unsurlarını tekrar tekrar kullanır. Onun asıl kudreti dili kullanmadaki ustalığında saklıdır. Konuşma dilinden gelen söyleyişleri kullanmadaki dehası ve ahengi sağlamadaki titiz işçiliği onu çağdaşlarından ayırır.Cahit Sıtkı hangi anlayışla şiir yazmıştır?
Cahit Sıtkı hangi anlayışla şiir yazmıştır?Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında saf (öz) şiir anlayışı içinde değerlendirilmiş olan Cahit Sıtkı Tarancı, şiirlerinde çoğunlukla yaşama sevinci, ölüm, yalnızlık, kaçış, sevgi vb. konuları işlemiştir. Şair şiirlerinde, kendi içinde kurduğu yaşam ile buna zıt olan dış dünyanın arasında kalmışlığını yansıtmıştır.
Nedimane söyleyiş nedir?
Edebiyatımızda söyleyiş üslubu,genelden farklı olma veya düşünce ve ifadede kendine özgülük sergileyebilmektir. XVIII. yyşairi Nedim, açık ve rahat söyleyişiyle kendine özgü, "Nedimâne üslup" adı verilen bir ekololuşturmuştur.Rüzgar şiiri ne anlatıyor?
Rüzgar şiiri ne anlatıyor?Hayatı İslami temeller üzerine kurulu olan şair, İslami yaşam biçimini diriltme çabası içerisindedir ve şiirlerini de bu eksen etrafında yazmıştır. Şair Rüzgar şiirinde eskiye yönelik özlemini dile getirmiştir. Uçurtmamı rüzgâr yırttı dostlarım!
Nedim Lale devrindeki hangi olaya kaside yazmıştır?
Damad İbrahim Paşa için kıta ve kasideler yazdı Usta şair 1718'de başlayan Lale Devri'nin ünlü veziri Nevşehirli Damad İbrahim Paşa'nın hemen her faaliyeti için devrin diğer şairleri gibi kıta ve kasideler yazdı.Nedim ne yazmıştır?
Nedim ne yazmıştır?Bir şair olarak tanınma gayreti içindeki Nedîm, Osmanlı Sadrazamı Ali Paşa'ya birkaç kaside yazdı. Ama Topkapı Sarayı'na girişini sağlayan Ali Paşa'nın halefi olan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'ya yazdığı kasideler oldu.
Cahit Sıtkı Tarancı hangi akımlardan etkilenmiştir?
Garip akımının etkisiyle serbest yazdığı şiirleri de bulunmaktadır. Cahit Sıtkı Tarancı sembolizm ve romantizm etkisiyle şiirlerini oluşturmuştur. Bu nedenle şiirlerinde günlük aşklar, mutluluklar, insanların gündelik tasaları, yaşama sevinci gibi konuları işlemiştir. Şiirlerinin çoğunda kendini anlatmıştır.Cahit Sıtkı hangi anlayış?
Cahit Sıtkı hangi anlayış?Döneminin en çok okunan şairlerinden. Bir yandan Garip akımından etkilenerek serbest şiiri denedi, diğer yandan Baudelaire, Verlaine gibi Fransız şairlerinin etkisinde kaldı. Ama hiçbir akıma bağlanamayan, uyum ve biçimi gözeten, duygulu, içten, kendine özgü bir şiir geliştirdi.
Nedimane gazel ne demek?
Kadını ve aşkın güzelliklerini konu alan, zarif ve çapkın bir anlatımla söylenmiş gazellere "şûhâne gazel" denir. Nedim bu yoldaki gazelleriyle tanınmıştır.Bu tür gazellere Nedimâne gazel de denir.Balkon şiiri hangi akım?
Balkon şiiri hangi akım?Sezai Karakoç'un "Balkon" şiiri II. yeni içerisinde değerlendirilebilecek bir sehl-i mümteni örneğidir. Hem anlatım oldukça yalın ve sade hem de çocuk ölümlerine anneleri ve çocukları incitip ürkütmeyecek denli nahif bir şekilde yaklaşılıyor. Şiirdeki duyarlıkla paralel tarzda dışarıya uzanan balkonu olmayan bir şiir.
Şimdi bir rüzgâr geçti buradan Koştum ama yetişemedim nerelerde gezmiş Tozmuş öğrenemedim?
Şimdi bir rüzgâr geçti buradan Koştum ama yetişemedim. Nerelerde gezmiş tozmuş Öğrenemedim. Besbelli denizden çıkıp Kıyılar boyunca gitmiştir. Tuz kokusu, katran kokusu, ter kokusu Yüreğini allak bullak etmiştir.Şair Nedim oğlancı mı?
Şair Nedim oğlancı mı?Bu kelimeler divan edebiyatında eşcinsel ilişkileri yansıtırken kullanılır. Bu eşcinsel söyleme en bilinen örnekleri de Nedim vermiştir.