Niccolò Fontana Tartaglia (Niccolò Fontana Tartaglia Hakkında)

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Katılım
27 Ara 2022
Mesajlar
341,962
Çözümler
3
Tepkime puanı
440
Puanları
83
Forum Parası
602,986
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Niccolò Tartaglia


Niccolò Fontana Tartaglia, Tartalea olarak da yazılır (1499, Brescia, Venedik-13 Aralık 1557, Venedik Cumhuriyeti), üçüncü dereceden denklemlerin çözümü için bir yöntem bulan ve balistik biliminin kurucusu olarak kabul edilen İtalyan matematikçi ve mühendis.

Fransızların Brescia'yı yağmalaması sırasında (1512) yaralanan ve bu nedenle konuşma güçlüğü çeken Niccolò, kendisine takılan Tartaglia (İtalyancada kekeme) lakabını ad olarak benimsedi ve yapıtlarında bu adı kullandı. 1534'te Venedik'e yerleşerek matematikx terimi bulunmayan x³+px²=n biçimindeki üçüncü dereceden denklemin çözümünü bulduğunu açıklaması üzerine Bolognalı matematik profesörü Scipione del Ferro'nun (y. 1465-1526) öğrencilerinden biri olan Antonio Maria Fiorx² terimi bulunmayan x³+mx+n=0 biçimindeki denklemin çözümünü bulmuş, gizli tuttuğu bu buluşunu ölmeden önce Fior'a açıklamıştı. Denklemin çözümü Fior'un bildiğini öğrenen Tartaglia denklemin çözümü üzerinde çalışmaya koyuldu ve başarılı oldu. öğretmenliği yapmaya başladı. İçinde basit bir Tartaglia'ya meydan okuyarak onu kamuoyu önünde bir matemetik yarışmasına çağırdı. Del Ferro, içinde herhangi bir basit



Quesiti et inventioni diverse (1546; Çeşitli Sorular ve Buluşlar) adlı kitabının kapağında Niccolò Tartaglia'nın resmi


Tartaglia'nın topçuluk konusundaki Nova Scientia (1537; Yeni Bilim) adlı yapıtı düşen cisimlere ilişkin yasaların belirlenmesine yönelik öncü çalışmalardan biridir. Milano'da hekim ve öğretim üyesi olarak çalışan Gerolamo Cardano, kitabının yayımlanması üzerine Tartaglia'dan üçüncü dereceden denklemin çözüm yöntemini de yayımlamasını istedi. Bu öneriyi önce geri çeviren Tartaglia, sonradan, İspanyol ordusuna topçuluk danışmanı olmayı umarak çözüm yöntemini, bunu bir sır olarak saklayacağına söz veren Cardano'ya anlattı. Cardano ise yöntemi 1545'te Ars magna (Büyük Sanat) adlı yapıtında yaymladı. Tartaglia, ertesi yıl yayımladığı Quesiti et inventioni diverse (1546; Çeşitli Sorular ve Buluşlar) adlı kitabında Cardano'yu sözünü tutmamakla suçlayarak şiddetle eleştirdi. Tartaglia ile Cardano'nun öğrencisi Lodovico FerrariEukleides ve Arkhimedes'ten çeviriler de yayımlamıştır.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Reklam Talepleri: [email protected]
KVKK Talepleri: [email protected]
Hukuksal Sorunlar: [email protected]
Ban ve Diğer Sorunlar: [email protected]
Üst Alt