Nikahın amacı nedir?
İmam nikahı, dini bir ritüel olup İslam inancına sahip birçok kimsenin evlenirken yapılmasını zorunlu olarak gördüğü törenlerden biridir. İslam inancında kadın ve erkeğin Allah katında eş sayılması için imam nikahı zorunlu tutulmaktadır.Nikâhın ögeleri nelerdir?
Nikâhın ögeleri nelerdir?Böyle bir evlilik karı-koca ilişkisinin helâl olması, mehir, nafaka, evlilikten doğan sıhrî hısımlık ve mahremiyet (hürmet-i musâhere), neseb ve karşılıklı mirasçılık gibi evliliğin bütün sonuçlarını doğurur. Unsurları ve in’ikad şartları tamam olup sıhhat şartlarında eksiklik olan evlilik fâsid evliliktir.
Nikah ne anlama gelir?
Nikâh (Arapça: نكاح ) veya evlenme, evlilik amacıyla bir araya gelmiş bir çiftin, nikâh memuru önünde, kamuya açık olarak evlenmeyi kabul etmesi ve bunun belgelenmesi. Nikâh Medeni Kanun’la ilgili bir husustur.Islama göre imam nikahı şart mı?
Islama göre imam nikahı şart mı?Alanya Müftüsü Muhammed Gevher, evliliklerin dinen caiz sayılması için imam nikahına gerek olmadığını söyleyerek, “İslamiyet’te imam nikahı diye bir nikah da yoktur” dedi.
Belediye nikahı imam nikahı yerine geçer mi?
Fetva Kurulu, İslam’da nikâhın geçerli olabilmesi için îcâp, kabul ve iki şahidin bulunması gerektiğini, resmi nikâh kıyıldığında bu rükünlerin şartlarıyla birlikte yerine getirilmesi durumunda ayrıca imam nikâhını kıymaya gerek olmadığını belirtti.İslam’a göre nikâhın şartları nelerdir?
İslam’a göre nikâhın şartları nelerdir?Nikahın şartları nelerdir?
- Evlenecek kişilerin veya vekâletlerini verdikleri şahısların hazır bulunması.
- Tarafların irade beyanı. Evlilik akdini kabul ettiklerine dair eşlerin “kabul ettim” şeklinde ifade etmeleri.
- Nikâhın duyurulması. Gizli bırakılmaması.
- Kızın velisinin izninin olması.
- Şahitlerin hazır olması.
Hanefi mezhebine göre dini nikahın şartları nelerdir?
Hanefî mezhebinde şu altı noktada kocanın kadına denk olması aranmıştır: Soy, müslüman oluş, dindar oluş, hürriyet, servet ve meslek. Âkil baliğ olan kadın velisinin rızâsını dahi almaksızın evlenebilir. Ancak seçmiş olduğu eşinin sayılan altı noktadan ailesine denk olması gerekmektedir.Resmi nikah olmadan dini nikah kıyılır mı?
Resmi nikah olmadan dini nikah kıyılır mı?Dini nikah isim olarak İslam nikahı imam nikahı ve dini nikahı olarak da adlandırılmaktadır. Fakat konunun burada sıkıntısı şöyle ortaya çıkmaktadır. Günümüz hukuku yani medeni hukuk dini nikahı kabul etmemektedir. Resmi yani belediyelerce kıyılan nikahı yasal olarak benimsemektedir.