Son Konular

Nisan hediyeleri geri alinir mi?

Editör

Yeni Üye
Credits
0

Nişan hediyeleri geri alınır mı?

TMK m.122'de getirilen düzenlemede: "Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir" denilmektedir.

Mislen iade etmek ne demek?

Mislen iade etmek ne demek?
Nişanın bozulması halinde alışılmışın dışındaki hediyeler aynen, mevcut değilse mislen geri verilir veya karşılığı sebepsiz zenginleşme kurallarına göre geri istenir.

Hediyelerin iadesi davasını kimler açabilir?

Nişan hediyelerinin iadesine ilişkin davaları şu kişiler açabilmektedir: Hediyeleri veren nişanlı, Nişanlının anne ve babası, Nişanlının anne ve babası gibi davranan kişiler.

Nişanda takılan takılar ne olur?

Nişanda takılan takılar ne olur?
Nişanda takılan takılar eğer çiftler nişanı atarsa, aileler tarafından geri istenebilir. Eğer altınlar geri aynı şekilde verilemiyorsa dava açılabilir. Aynı zamanda nişanlıya maddi ve manevi tazminat davası da açılabilir. Ancak bunun 1 yıl süresi var.

Nişanlanmanın sona ermesi halinde istenecek tazminatlar nelerdir?

Taraflar anlaşarak nişanlılığı sona erdirebilirler. Bu anlaşmaya "ikale" denir. Bu durumda sadece hediyeler geri verilir. Maddi ve manevi tazminat talep edilemez.

Başlık parası nişanlanma sona erdikten sonra geri istenebilir mi?

Başlık parası nişanlanma sona erdikten sonra geri istenebilir mi?
TBK'nın 81. maddesine göre; "Hukuka veya ahlaka aykırı bir sonucun gerçekleşmesi amacıyla verilen şey geri istenemez. " Bu sebeple çeşitli Yargıtay kararlarında başlık parası adı altında yapılan ödemelerin nişanın bozulması durumunda talep edilemeyeceği, başlık parasının hukuka ve ahlaka aykırı olduğu belirtilmiştir.

Mislen ne demek?

lügat . لغت } ve detaylı açıklamaları ile birlikte.

Nişan atılırsa altınlar ne olur?

Nişan atılırsa altınlar ne olur?
Giymekle, kullanmakla eskiyen eşyalar alışılmış hediye sayılır. Bunlar geri istenemez. Nişan yüzüğü dışında kalan tüm altınlar, takılar ve ziynet eşyaları ise geri istenebilir.

Erkek nişanı atarsa ne olur?

Eğer nişanı erkek bozmuşsa hiçbir hediyeyi geri alamaz. Hatta hediyenin mevcut oluşu veya tüketilmiş bulunması da sonucu etkilemez. Eğer vazgeçen kızsa, erkeğin hediyeleri geri alması caizdir. Hediyeler tüketilmişse kadın bunların bedelini tazmin eder.

Nişan bozulursa altınlar ne olur?

Nişan bozulursa altınlar ne olur?
Giymekle, kullanmakla eskiyen eşyalar alışılmış hediye sayılır. Bunlar geri istenemez. Nişan yüzüğü dışında kalan tüm altınlar, takılar ve ziynet eşyaları ise geri istenebilir. Nişan hediyelerinin geri istenebilmesi için, davanın nişanın bozulmasından itibaren 1 yıl içinde açılması gerekir.

Nişanda kızın anne babası ne takar?

Nişanda ne takılır diye düşünenlerin en çok tercih ettiği takılar; kolye, küpe ve bileklikten oluşan setlerdir. Gelinin ailesi ise damada saat takabilir. Bunun dışında, nişanda ne takılır diye düşünenler, istedikleri takdirde geline set dışında birkaç tane bilezik takabilirler.

Nişan hediyeleri geri alınıp alınamayacağına dair açıklamalarımda TMK m.122'de yer alan düzenlemeye ve yargı kararlarına vurgu yaptım. Nişanın bozulması durumunda alışılmışın dışındaki hediyelerin geri talep edilebileceğini belirttim. Mislen iade etmek kavramını açıklarken, hediyelerin aynen geri verilmesi veya karşılığına denk gelen bir şekilde geri verilmesi gerektiğini ifade ettim.

Nişan hediyelerinin iadesi davasını kimlerin açabileceğine dair bilgiler verdim. Hediyeleri veren nişanlı, nişanlının anne ve babası, aynı zamanda onlar gibi davranan kişilerin bu tür davaları açabileceğini belirttim. Nişanda takılan takıların durumunda, eğer nişanı atan çiftler varsa ailelerin geri isteyebileceğini, aynı zamanda maddi ve manevi tazminat davası açılabileceğini ve bunun için 1 yıllık sürenin olduğunu belirttim.

Nişanlanmanın sona ermesi halinde istenebilecek tazminatlar hakkında da bilgiler verdim. Tarafların anlaşarak nişanlılığı sona erdirmeleri durumunda sadece hediyelerin geri verilebileceğini ve maddi ve manevi tazminat talep edilemeyeceğini ifade ettim.

Başlık parasının nişanlanmanın sona ermesi durumunda geri istenip istenemeyeceği konusunda TBK'nın 81. maddesine değindim ve bu durumun hukuka ve ahlaka aykırı bir sonuç olduğu belirtildiği için talep edilemeyeceğini aktardım.

Mislen kavramını açıklarken lügat anlamını ve detaylı açıklamalarını aktardım. Nişan atılması durumunda altınların ne olacağına dair bilgiler verdim ve nişan yüzüğü dışındaki altınların geri istenebileceğini belirttim.

Erkek nişanı attığında ve nişanın bozulması durumunda hediyelerin durumunu açıkladım. Kadının hediyeleri geri alabilmesi için bir yıl içinde dava açması gerektiğini ifade ettim. Nişanda takılan altınlar ve ziynet eşyalarının durumu hakkında da bilgiler sundum.

Son olarak, nişanda kızın anne babasının takabileceği takılar hakkında bilgi verdim. Nişanda en çok tercih edilen takıların kolye, küpe ve bileklik setleri olduğunu belirttim. Gelinin ailesinin damada saat takabileceğini ve diğer takılar hakkında da bilgi verdim.

Tamamlanmis cumle ne demek?

Istiklal mahkemeleri en son hangi olayda gorev yapti?