- Katılım
- 27 Ara 2022
- Mesajlar
- 341,787
- Tepkime puanı
- 44
Nohut nasıl bir bitkidir?
Nohut sadece bir yıl büyüyen, tohumla çoğalan, Türkiye’de boyu 50 santimetreye varan bir bitkidir. Tohumlar bazen bej, bazen daha koyu renk ve hatta siyah olur. Nohut yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Anadolu’da kıraç alanlarda yetiştirilir.Nohut un özellikleri nelerdir?
Nohut, tanelerinde bulunan % 20-25 protein, % 40-60 karbonhidrat, % 4.5-5.5 yağ, fosfor ve kalsiyum sayesinde insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Dünya üretiminin hemen hemen tamamı değişik şekillerde gıda olarak tüketilmektedir.Nohut ne işe yarar?
Nohut ne işe yarar?Kilo kaybı Nohuttaki protein ve lif sindirimi yavaşlatarak ve tokluk hissi sağlar.
Nohut nedir nerede yetişir?
Nohut Türkiye’de en çok yetiştirilen baklagillerden biridir. Özellikle Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi nohudun en yoğun olarak yetiştirilmesinin yapıldığı bölgelerdir. Nohudun en çok yetiştiği iller ise Antalya, Uşak, Kırşehir ve Konya olarak sıralanmaktadır.Nohut bitkisi nasıl yetişir?
Nohut, ilkbaharın son soğuklarının atlatılmasından sonra ekilir. Bu bakımdan Mart ayının sonu ile Mayıs ayının başında ekilmek için uygundur. Çimlenmenin gecikmemesi için nohutların toprak içerisine maksimum 6 santimetre kadar gömülmesi gerekir. Nohut filizlerinin sıra mesafesi içinse 35 – 40 santimetre yeterli olur.Nohut suyu sever mi?
Nohut suyu sever mi?Suyu sever ve bol bol sulamak gerekir. Kısa sürede verim alabilirsiniz. Yaz aylarını ve nemi sever. Bitkiler en az 25 cm çapında ve derinlikte bir kapta iyi gelişir, ancak her bitki nispeten az sayıda fasulye ürettiğinden, bütün nohut ürünlerini tencere veya saksıda büyütmek pratik olmayabilir.
Türkiye’de nohut hangi illerde yetişir?
Bu bakımdan Türkiye’deki nohut üretiminin verimi İç Anadolu Bölgesi’nde daha fazladır. Ancak Orta Akdeniz Bölgesi’nde de nohut yetiştirilebilir. Buna göre, ülkemizde en çok nohut yetiştiren şehirler; Konya, Kırşehir, Uşak ve Antalya olarak listelenmektedir.Nohut hangi toprakta yetişir?
Süzek ve çok ağır olmayan killi topraklar veya kara ve kırmızı topraklar nohut tarımı için uygundur. Kuvvetli ve derine giden kökleri ile fakir topraklarda da oldukça verimli bir şekilde yetiştirilir. Tuza dayanıklı olarak bilinir.Nohut toprağa ekildikten kaç gün sonra çimlenir?
Nohut toprağa ekildikten kaç gün sonra çimlenir?Her tohumun belirli bir çimlenme süresi bulunmaktadır. Nohut tohumu için bu süre 60 gün ile 90 gün arasında değişim gösterir.