Nörogastronominin amacı nedir?
Özetle Nörogastronomi; yemek deneyimini iyileştirmek, ve neyi, nasıl, neden yediğimizi anlamamıza yardımcı olan karmaşık beyin süreçlerini anlamamıza olanak sağlayan bir alandır.
Dilin tadı neden gider?
Ağız içi enfeksiyonlar, üst solunum yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, diş enfeksiyonları ve sistemik enfeksiyonlar; örneğin HIV enfeksiyonunda tat alma bozukluğu görülmektedir. Pek çok antibiyotik, allerji ilaçları , antidepresanlar ve çeşitli psikiyatrik ilaçlar tat alma bozukluğu yapar.
Ağızda tat alamama neden olur?
Ağızda tat alamama neden olur?
* Üst solunum yolu enfeksiyonları, burun tıkanıklığı yapan hastalıklar, burun polipleri, alerjik hastalıkları, sinüzitler, ağız içi iltihaplar, diş sorunları ve kafa travmaları koku ve tat alma duyularının kaybına sebep olabilir. * Hormon hastalıkları ve dişle ilgili sorunlar da koku ve tat almamızı etkileyebilir.
Nörogastronominin kişilerin yemeklere ilişkin tutumları üzerinde etkileri nelerdir?
Nörogastronominin kişilerin yemeklere ilişkin tutumları üzerinde etkileri nelerdir?
Bir deneyde, soğuk bir renge sahip olan bardağın insanlar üzerinde susuzluğu giderici bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda sunulan servis tabaklarının renginin, yiyeceğin tatlılık ve tuzluluk algısı üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.
Gastronomi alanındaki trendler nelerdir?
Gastronomi Trendleri Nelerdir?
- Yeni Restoran Konseptleri. Hayatımıza son yıllarda giren sosyal mesafe kavramı ister istemez yeme içme sektöründe de etkisini gösteriyor.
- Sağlıklı Beslenme. Doğal, organik, sağlıklı ve dengeli beslenme kavramları artık zorunluluk haline geldi.
- Çevrimiçi Deneyimler.
- Sıfır Atık.
Mutfakta yeni trendler ve bilimsel politikalar nelerdir?
Mutfakta Yeni Trendler
- Sıvı Odaklı Beslenme. Food Network'e göre yiyeceklerin sıvı olarak tüketilmesi fikri daha çok yaygınlaşacak.
- Mide Sağlığı Önem Kazanıyor.
- Taneli Yiyeceklerin Zaferi.
- Ortadoğu ve Akdeniz Mutfağı
- Zorlu Lezzetler.
- Dondurma Altın Çağını Yaşayacak.
Gastronomi akımları nelerdir?
Gastronomi akımları nelerdir?
Gastronomi Akımları
- Siyah ve Mor Yiyecekler. Yiyecek seçiminde önemli bir parametre olan renk; tat, lezzet, tanıma, yiyecek tercihi gibi detayları yansıtmaktadır.
- Çiğ Beslenme (Raw Food)
- Fonksiyonel Gıdalar:
- Yenilebilir Böcekler.
- Kan Grubuna Göre Beslenme.
- Vejetaryen Beslenme.