Öge sıralaması nasıl olur?
Türkçe cümle yapısında öğe dizilişi şöyledir: Özne + tümleçler + yüklem. Yüklem sonda bulunur; ama meselâ şiirde yüklem cümlenin herhangi bir yerinde olabilir. Diğer öğelerin yeri önem sırasına göre değişebilir.Yüklemi bulmak için hangi sorular sorulur?
Nesne, cümlede öznenin yaptığı iş ve eylemden doğrudan etkilenen ögedir. Düz tümleç olarak da bilinir. Yüklemi geçişli bir fiil olan cümlelerde bulunur. Yükleme “ne”, “neyi” ve “kimi” soruları sorularak bulunur.Türüne göre cümleler nelerdir?
Türüne göre cümleler nelerdir?Yapısına göre cümle türleri şunlardır:
- Basit Cümle.
- Birleşik Cümle. a. Girişik Birleşik Cümle. b. İç İçe Birleşik Cümle. c. İlgi Cümlesi. d. Şartlı Birleşik Cümle.
- Sıralı Cümleler.
- Bağlı Cümle.
Özne ve yüklem nasıl bulunur?
Özne ve yüklem nasıl bulunur?Bir cümlenin öznesini bulmak için, öncelikle yüklemin bulunmuş olması gerekir. Çünkü yüklem, cümlenin temel öğesidir. Yüklemi bulduktan sonra yapılacak iş, “yüklemin ifade ettiği eylemi, hareketi, işi yapan kim veya kimlerdir?” sorusunun cevabını aramaktır. Cümlede özneyi bulduran iki soru vardır: “KİM?” ve “NE?”.
Yüklemine göre cümleler nasıl bulunur?
Cümleler yüklemine göre, yani yüklemin türüne göre iki türe ayrılmaktadır. Bunlar fiil ve isim cümleleridir. Yani yüklemine göre cümleler fiil ve isim cümleleridir. Yüklem eğer fiilden oluşuyor ise bu cümleler fiil cümleleri; yüklem eğer ki isim kökten oluşuyor ise bu cümlelere isim cümlesi denmektedir.Zarf Tümlecini bulmak için hangi sorular sorulur?
Yüklem bulunduktan sonra, zarf tümlecini bulmak için yükleme “nasıl, ne zaman, neden, niçin, niye?” soruları sorulmaktadır. Bu sorular, zarf tümlecinin farklı alt bölümlerini gösterir. Genel olarak ise hepsi zarf tümlecidir.Yüklem nedir çeşitleri nelerdir?
Yüklem nedir çeşitleri nelerdir?Çekimli fiil veya ek fiil ile çekimlenen isim soylu bir kelime olabilen yüklem; isim, sıfat tamlaması, fiil, fiilimsi, zamir, birleşik fiiller, ikilemeler, tamlamalar ve deyimlerden oluşabilmektedir.