Ogretim programlarinin temelleri nelerdir?

Modoratör

Yeni Üye
Credits
0

Öğretim programlarının temelleri nelerdir?

Program geliştirmenin temelleri tarihsel temel, toplumsal temel, ekonomik temel, psikolojik temel , konu alanı temeli ve felsefi temel olmak üzere 6 başlıkta incelenmektedir.

10 kök değer nelerdir?

müfredatlarla öğrencilerimize aktarmak üzere 10 kök değer (adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik) belirledik.

Eğitimin kuramsal temelleri nelerdir?

Kuramsal temeller aynı zamanda program geliştirme sürecini de etkilemektedir. Kuramsal temeller sırasıyla; Tarihi, ekonomik, sosyal(toplumsal), bireysel, konu alanı, psikolojik ve felsefi temellerdir.

Program geliştirmede hedef belirleme ilkeleri nelerdir?

Program geliştirmede hedef belirleme ilkeleri nelerdir?
Hedef, bilişsel alanın hangi basamağında yazılmış ise davranışlarının da aynı basamakta olması zorunludur.
- Öğrenci davranışına dönük olmalı,
- Öğrenci düzeyine uygun olmalı,
- Öğretim içeriği ile ilişkili ve sınırlı olmalı,
- Tek bir öğrenme ürününe yönelik olmalı,
- Öğretimin genel hedeflerine dayalı olmalı,

Program geliştirme modelleri nelerdir?

Program geliştirme modelleri nelerdir?
Avrupa'da yaygın olarak kullanılan üç program geliştirme modeli vardır. Bunlar rasyonel planlama, süreç yaklaşımı ve yenilikçi/durumsal modeldir. Taylor ve Richard öncüleridir ve yeniden kurmacılık eğitim felsefesinden etkilenmiştir.

MEB kök değerler nelerdir?

Öğretim programlarında yer alan "adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik" değerleri kök değerler olarak belirlenmiştir.

Eğitimde kök değerler nelerdir?

Öğretim programlarında 10 "kök değer" yer aldı "Kök değerler" müfredatta "adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik" olarak belirlendi.

Kuramsal Temel ne demek?

(felsefe) Belli bir genişliği, belli bir sistemi olan bakış biçimi. (bilim) Bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler baz alınarak yapılan bir açıklaması, teori. Uygulamalardan bağımsız olarak ele alınan soyut bilgi. Uygulamaya karşıt olarak ussal ve bütünsel bakış açısı.

Eğitimin felsefi temelleri nelerdir?

Eğitimin felsefi temelleri nelerdir?
Eğitim felsefesi, verilen eğitimlerim hem bireye hem de topluma faydalı olmasını amaçlayan bir disiplindir. Realizm ve Pragmatizm gibi felsefi akımlardan etkilenen bu felsefenin ilkeleri Daimicilik (Perennializm) – İlerlemecilik – Yeniden Kurmacılık ve Esasicilik olmak üzere dört ana başlıkta toplanır.

Öğretim programlarının temelleri incelendiğinde; tarihsel temel, toplumsal temel, ekonomik temel, psikolojik temel, konu alanı temeli ve felsefi temel olmak üzere 6 ana başlık bulunmaktadır. Bu temeller program geliştirme sürecinde büyük öneme sahiptirler.

Öğrencilere aktarılmak üzere belirlenmiş olan 10 kök değer ise adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik şeklindedir. Bu değerler öğrencilere ahlaki ve toplumsal açıdan rehberlik etmek amacıyla programlara dahil edilmiştir.

Eğitimin kuramsal temelleri, yani eğitimi etkileyen teorik yaklaşımlar da programların geliştirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Tarihi, ekonomik, sosyal, bireysel, konu alanı, psikolojik ve felsefi temeller kuramsal açıdan programa şekil vermektedir.

Program geliştirme sürecinde hedef belirleme ilkeleri de oldukça önemlidir. Hedefler öğrenci davranışına, öğrenci düzeyine uygun olmalı, öğretim içeriği ile ilişkili ve sınırlı olmalı, tek bir öğrenme ürününe yönelik olmalı ve genel öğretim hedeflerine dayalı olmalıdır.

Avrupa'da yaygın olarak kullanılan üç program geliştirme modeli rasyonel planlama, süreç yaklaşımı ve yenilikçi/durumsal modeldir. Bu modeller programların etkili bir şekilde geliştirilmesinde kullanılmaktadır.

Eğitimin felsefi temelleri ise eğitim felsefesinin ilkelerinden etkilenir. Daimicilik (Perennializm), İlerlemecilik, Yeniden Kurmacılık ve Esasicilik gibi felsefi akımlar eğitimin felsefi temellerini oluşturur ve eğitim sürecinde belirleyici bir rol oynar.

Ahsap geri donusumu nasil yapilir?

Tencerede Bruksel lahanasi kac dakikada piser?

1. Konular

1. 1.282.105
  2. Mesajlar

1. 1.681.268
  3. Kullanıcılar

1. 31.966
  4. Son üye

Geri
Üst Alt