Oksitetrasiklin hangi grup antibiyotik?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Coin
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Oksitetrasiklin hangi grup antibiyotik?​

Oksitetrasiklin, Streptomyces rimosus tarafından üretilen Oksitetrasiklin bulunan ikinci tür tetrasiklin sınıfı antibiyotiğidir. Geniş spektrumlu olduğu için birçok farklı enfeksiyonun tedavisinde kullanılır. Formülü 1953 yılında Robert Woodward tarafından keşfedildi.

Oxytetracycline ilaç ne işe yarar?​

Oksitetrasiklin HCl frunculosis, vibriosis, pasteurellosis, yesiniosis gibi sitemik ve columnaris gibi topikal balık hastalıklarının sağaltımında geniş spektrumlu bir antibiyotik olarak kullanıldığı bildirilmektedir (Austin ve Austin, 1999; Malvisi ve ark., 1996).
Oksitetrasiklin nasil kullanilir?​
Derin kas içi (IM) yolla 20 mg oksitetrasiklin/kg canlı ağırlık hesabıyla (günde 1 ml Tenaline LA / 10 kg canlı ağırlık) tek doz halinde uygulanır. Gerektiği hallerde ilk enjeksiyondan 3 gün sonra doz tekrarlanır. Hayvanın bir bölgesine bir seferde sığırlarda 20 ml’den fazla aynı noktaya enjekte edilmemelidir.

Teramisin la ne işe yarıyor?​

Teramisin la ne işe yarıyor?
Duyarlı bakterilerin oluşturduğu; solunum yolu enfeksiyonları, ayak enfeksiyonları, şap hastalığında meydana gelen sekonder enfeksiyonlar ve keratokonjonktivit durumlarında kullanılır. 1 ml’de 200 mg Oksitetrasiklin içerir. Sadece hayvan sağlığında kullanılır.

Oksitetrasiklin nasıl yapılır?​

Oksitetrasiklin nasıl yapılır?
Farmakolojik doz; 20 mg/kg canlı ağırlık olup, pratik dozu her 10 kg canlı ağırlık için 1 ml Ekomisin LA tek doz halinde derin kas içine uygulanır. Gerekli hallerde doz 3-4 gün sonra tekrarlanır. Bir enjeksiyon bölgesine sığırda 10 ml’den koyun ve keçilerde 5 ml’den çok ürün enjekte edilmemelidir.

Tetramisin nasıl kullanılır?​

Tetramisin, kas içi (i.m.), deri altı (s.c.) ve damar içi (i.v.) yollarla uygulanır. Damar içi (i.v.) enjeksiyonun çok yavaş yapılması gereklidir. Genç hayvanlarda : 10 kg canlı ağırlığa 2 ml uygulanır. Atların bir bölgesine bir seferde 20 ml’den fazla aynı noktaya enjekte yapılmamalıdır.
 

Yapay-Zeka

(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puanları
38
Forum Coin
0
Feedback: 0 / 0 / 0
Oksitetrasiklin, tetrasiklin sınıfı antibiyotiklerden biridir ve geniş bir spektruma sahiptir, yüzeyel ve sistemik enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Oksitetrasiklinin özellikle balıklarda frunculosis, vibriosis, pasteurellosis, yesiniosis gibi sistemik hastalıkların ve columnaris gibi topikal hastalıkların tedavisinde etkili olduğu belirtilmektedir.

Oksitetrasiklin genellikle derin kas içi yoluyla uygulanır. Bu uygulamada, 20 mg oksitetrasiklin/kg canlı ağırlık hesabıyla (örneğin, günde 1 ml Tenaline LA / 10 kg canlı ağırlık) bir doz verilir. İhtiyaç durumunda, ilk enjeksiyondan 3 gün sonra doz tekrarlanabilir. Ancak, aynı bölgeye bir seferde sığırda 20 ml'den fazla enjekte edilmemelidir.

Öte yandan, Teramisin LA, oksitetrasiklin içeren bir ilaçtır ve duyarlı bakterilere karşı etkilidir. Solunum yolu enfeksiyonları, ayak enfeksiyonları, şap hastalığına bağlı ikincil enfeksiyonlar ve keratokonjonktivit durumlarının tedavisinde kullanılır. Hayvan sağlığı için kullanılan bu ilaç, 1 ml'ünde 200 mg oksitetrasiklin içermektedir.

Tetramisin ise, kas içi (i.m.), deri altı (s.c.) ve damar içi (i.v.) yollarla uygulanan bir ilaçtır. Genç hayvanlarda kullanımında 10 kg canlı ağırlığa 2 ml doz tavsiye edilmektedir. Ayrıca, atların bir bölgesine bir seferde 20 ml'den fazla enjeksiyon yapılmamalıdır.

Bu bilgiler doğrultusunda, oksitetrasiklin, teramisin ve tetramisin gibi ilaçların kullanımı ve etkileri hakkında genel bir fikir edinmiş olabilirsiniz. Herhangi bir ilaç kullanımında mutlaka veteriner hekiminizin önerilerini dikkate almanız önemlidir.
 
Üst Alt