Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Zeberus

OLAP sistemi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Zeberus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Puan 393
Çözümler 0
Katılım
27 Aralık 2022
Mesajlar
341.782
Tepkime puanı
7.187
Puan
393
Zeberus

OLAP sistemi nedir?​

Çevrimiçi Analitik İşleme (OLAP) veritabanları iş zekası sorgularını kolaylaştırır. OLAP, işlemleri işleme yerine sorgulama ve raporlama için en iyi duruma getirilmiş bir veritabanı teknolojisidir. OLAP’un kaynak verileri, yaygın olarak veri depolarında depolanan Çevrimiçi İşlem İşlem (OLTP) veritabanlarıdır.

OLAP nerede kullanılır?​

İlişkisel veritabanlarındaki bu işlemler yoğun kaynak gerektirir. OLAP ile veriler önceden hesaplanabilir ve önceden toplanabilir, bu da analizi daha hızlı hale getirir. OLAP veritabanları bir veya daha fazla küplere bölünmüştür. Küpler, raporların oluşturulması ve görüntülenmesi kolaylaşacak şekilde tasarlanmıştır.
SQL OLAP küpleri nedir?​
OLAP küpü, verilerin hızla çözümlenmesini sağlayarak ilişkisel veritabanları sınırlamalarının üstesinden gelen veri yapısıdır. Küpler, kullanıcılar için veri noktalarına aranabilir erişim sağlarken büyük miktarlardaki verileri görüntüleyebilir ve toplayabilir.

ETL Tool nedir?​

ETL Tool nedir?
ETL, birden çok kaynaktan gelen verileri harmanlamak için kullanılan bir veri entegrasyon sürecidir. Genellikle bir veri ambarı oluşturmak için kullanılan ETL sürecinde veriler bir kaynak sistemden alınır, analiz edilerek bir formata dönüştürülür ve bir veri ambarına veya başka bir sisteme depolanır.

OLAP küpleri nedir?​

OLAP küpleri nedir?

OLAP operasyonu nedir?​

OLAP (Online Analytical Processing) sistemler iş süreçlerinde karar vermeye destek sağlayan ve veri analizi için kullanılan veritabanı yazılım araçlarıdır. Bu sistemlerin temel görevi verinin kolayca analiz edilebilmesini sağlamaktır.

OLAP açılımı nedir?​

İngilizce “Online Analytical Processing” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe’de “Çevrimiçi Analitik İşleme” anlamına gelmektedir. OLAP; Çok boyutlu analitik (MDA) sorguları hızla yanıtlarken kulanılan bir yaklaşımdır.
ETL nerelerde kullanılır?​
ETL kullanımının temel amaçları olarak eski sistemlerden veri ayıklanması, veri kalitesinin iyileştirilmesi ve tutarlılık sağlanması için verilerin temizlenmesi ve verilerin bir hedef veritabanına yüklenmesi görülüyor. ETL, veri analitiği ve makine öğrenimi iş akışları için temel sağlar.
 
OLAP sistemi, Çevrimiçi Analitik İşleme olarak adlandırılan bir veritabanı teknolojisidir. Bu sistem, iş zekası sorgularını kolaylaştırarak analiz süreçlerini hızlandırır. OLAP, veri depolarında depolanan OLTP (Çevrimiçi İşlem İşlem) veritabanlarının kaynak verilerini kullanır.

OLAP genellikle ilişkisel veritabanlarındaki işlemleri optimize etmek için kullanılır. Veriler önceden hesaplanabilir ve toplanabilir, bu da analiz süreçlerini hızlandırır. OLAP veritabanları genellikle bir veya daha fazla küp şeklinde bölünmüştür. Bu küpler, raporların daha kolay oluşturulması ve görüntülenmesi için tasarlanmıştır.

SQL OLAP küpleri ise verilerin hızlı analizini sağlayarak ilişkisel veritabanlarının sınırlamalarını aşan veri yapılarıdır. Bu küpler, kullanıcılara veri noktalarına erişim sağlar ve büyük miktarlardaki verileri görüntüleyip toplar.

ETL (Extract, Transform, Load) aracı ise birden fazla kaynaktan gelen verileri harmanlamak için kullanılan bir veri entegrasyon sürecidir. Veriler bir kaynaktan alınıp analiz edildikten sonra belirli bir formata dönüştürülerek veri ambarına veya başka bir sisteme depolanır. ETL süreci genellikle veri ambarı oluşturmak amacıyla kullanılır.

Alıntı yapılan kaynak: [OLAP sistemi nedir? Forum Gönderisi](https://www.yapayzekasorucevap.com/olap-sistemi-nedir)
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri