oldukten sonra ruh nereye gider

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

orucu gec acmak caizmidir

S

Kıbleye Karşı Ayak Uzatarak Yatmak Caiz mi ?

S

SoruCevap

Oldukten sonra ruh, ruh nedir, olunce ruhumuz nereye gider

Abdullah b Abbas, Kab B Ahbar, Usame b Zeyd ve Mucahid'e gore, "İlliyun, yedinci goktur ve cennetlik olanların ruhları da oradadır (bk Taberi, İbn Kesir, Razi, ilgili ayetlerin tefsiri)
Demek ki, herkesin kitabı ruhunun bulunduğu yerdedir Oradaki mukarreb meleklere teslim edilmiştir
Yine Kab ve İbn Abbas'ta gelen diğer bir rivayete gore, muminlerin ruhu Arşın yanındadır Başka bir rivayette cennettedir(agy)
Konuyla ilgili Dahhak'ın goruşu şoyledir: Mumin kimsenin ruhu alındığında, onu alıp dunya semasına gotururler, Her gokte bulunan Mukarrebin melekler, onu oradan alıp sırayla ikinci, ucuncu, dorduncu, beşinci, altıncı ve yedinci semaya cıkarırlar, oradan da Sidretu'lMuntahaya gotururler ve "Ya Rabb! Bu senin filanca kulundur derler Allah o kulunun kim ve nasıl biri olduğunu en iyi bilen olarak, onu azaptan emin kıldığına dair muhurlu bir tezkereyi onlara gonderir
"Muhakkak! Şuphesiz iyilerin kitabı "İlliyyUn dadır İliyyUn'un ne olduğunu sen nereden bileceksin? O, yazılmış bir kitaptır ayetleri bu gerceğe işaret etmektedir (agy)
Bazı alimlere gore, "yazılmış bir kitaptan maksat kişinin amel defteridir Hafaza melekleri onları semada mukarreb meleklere teslim ederler Mumin olan Kitabın sahibi guzel amellerini gorduğunde cok sevinecektir(Razi, agy)
Bir hadis rivayetine gore Efendimiz(asm) şoyle buyurmuştur: " Allah'ın kullarından bir kulun amellerini yukarıya cıkarırken, onu cok fazla bulup overler Nihayet Allah'ın dilediği yere vardıklarında, Allah onlara şu mesajı gonderir; 'Siz kulumun amellerini muhafaza ettiniz, ben de onun icini kontrol ettim, bu kulumun amelleri halis değildir(icinde Allah'ın rızası dışında başka maksatlar vardır), bu sebeple onları alıp aşağıların aşağısına (Siccin) goturun Diğer taraftan bir kulun amellerini yukarıya cıkarırken onu azımsar ve kucumserler Allah yine onlara şu mesajı gonderir: 'Siz kulumun amellerini muhafaza ettiniz, ben de onun icini kontrol ettim, bu kulumun amelleri halisdir, onları en yuksek yere goturun (Zamahşeri, elKeşşaf; Suyuti, edDurru'lMensur, ilgili ayetlerin tefsiri)
Sahih bir rivayete gore, "Şehitlerin ruhları Arşa asılı kandillerdeki yeşil kuşların icinde olur ve istediği şekilde cennet bahcelerinde dolaşırlar(Muslim, İmare, 33)

S

orucu gec acmak caizmidir

S

Kıbleye Karşı Ayak Uzatarak Yatmak Caiz mi ?

1. Konular

1. 1.282.918
  2. Mesajlar

1. 1.683.975
  3. Kullanıcılar

1. 32.251
  4. Son üye

Geri
Üst Alt